De Kracht van Cultuur
Wereldsite
Nieuwsbrief
Actueel

Harry Potter is overal

Niet alleen in de westerse wereld is Harry Potter populair. De kinderboeken van J.K. Rowling zijn vertaald in tientallen talen. In november ging de verfilming van het eerste boek, Harry Potter en de Steen der Wijzen, in première in zo'n vijfentwintig landen - van Nederland tot Thailand, van Argentinië tot de Filippijnen en van IJsland tot Zuid-Afrika. De komende drie maanden komt de film uit in onder meer Japan, Korea, Egypte en India. Daarmee is de naam van de tovenaarsleerling inmiddels bijna net zo wijd verspreid als die van Coca-Cola, sponsor van de film. Coca-Cola beweert met de sponsoring het alfabetisme onder de jeugd te willen bevorderen.
30-11-01

Commissie voor teruggave oorlogskunst

In Nederland gaat een commissie adviseren over de teruggaaf van oorlogskunst. Dat heeft het kabinet besloten. Nabestaanden van joden en andere vervolgde bevolkingsgroepen kunnen bij de commissie terecht. Het gaat om kunst die vanaf 10 mei 1940 is verkocht en na de Tweede Wereldoorlog in bezit van het rijk is gekomen. Deze kunstwerken mogen in principe door de nabestaanden worden teruggeëist. Ook verkopen in Duitsland vanaf 1933 en in Oostenrijk vanaf 1938 worden voortaan beschouwd als 'onvrijwillig'.
17-11-01

Executie 'live' op Thaise tv

Thailand is van plan om executies van criminelen rechtstreeks op televisie uit te zenden. De regering hoopt dat een afschrikwekkend voorbeeld zal helpen in de strijd tegen verdovende middelen. In 1996 werd in Thailand de doodstraf heringevoerd. Dit voorjaar mocht de pers aanwezig zijn bij de executies.
16-11-01

WTO-top bereikt akkoord na moeizaam overleg

Van 9 tot en met 13 november vond in de golfstaat Katar de conferentie plaats van de Wereldhandelsorganisatie (WTO). De 142 WTO-landen kwamen overeen volgend jaar verder te onderhandelen over vrijmaking van de wereldhandel. Moeilijk punt was het verlagen van Europese exportsubsidies op landbouwproducten. Belangrijk voor de ontwikkelingslanden was het patentrecht op medicijnen. In een noodtoestand wordt het gemakkelijker dure medicijnen voor aids, malaria en tbc goedkoper na te maken.
15-11-01

Rambo en andere films over Afghanistan

Een nieuwe Rambo-film is in de maak. Hoofdrolspeler Sylvester Stallone, inmiddels 55 jaar oud, moet opnieuw optreden als de Amerikaanse held. Ditmaal trekt hij ten strijde tegen Osama bin Laden. In de vorige Rambo-film hielp Stallone nog de dappere Afghanen tegen de communisten. Rambo III is een van de weinige Hollywoodfilms die zich afspeelt in Afghanistan. George Bush wacht daarom liever tot Kandahar, van de Iraanse Mohsen Makhmalbaf, uitkomt in Amerika. De Amerikaanse president wil Kandahar zien om de situatie in Afghanistan beter te begrijpen. In de Afghaanse hoofdstad Kaboel is de bioscoop na het vertrek van de Taliban weer geopend - voor mannen. Vrouwen mogen er nog steeds niet in.
13-11-01

Britse rechter: overspel mag niet meer in krant

Britse roddelbladen mogen niet langer schrijven over de seksuele uitspattingen van beroemdheden. Dat heeft de Britse rechter bepaald. Volgens de rechter vallen seksuele verhoudingen onder de privacyregels, vastgelegd in de Human Rights Act. Zowel roddelpers als kwaliteitskranten zijn verontwaardigd. Ze vrezen dat de uitspraak de vrijheid van meningsuiting in gevaar brengt.
Meer informatie: Press Complaints Commission, 11-11-01

Museum voor wereldreligies in Taiwan

Op 9 november is in Taipei, Taiwan het museum voor wereldreligies geopend. Voorwerpen en teksten uit boeddhisme, christendom, islam, jodendom en hindoeïsme zijn hier broederlijk verenigd. Doel van het museum is tolerantie en respect voor de verschillende religies te bevorderen. Initiatiefnemer is de boeddhistische monnik Hsin Tao.
Meer informatie: Museum of World Religions, 09-11-01

Duizenden dalits worden boeddhist

In New Delhi, India, hebben duizenden hindoe-'onaanraakba-ren' zich bekeerd tot het boeddhisme. Hiermee komen zij in verzet tegen maatschappelijke discriminatie door het Indiase kastensysteem. Dit systeem verdeelt mensen in brahmanen (priesters), krijgers, boeren en werkers. De kastelozen, onaanraakbaren of dalits vallen daarbuiten. Volgend jaar in april in Uttar Pradesh moet er een nog veel grotere bekeringsdienst komen.
5-11-01

Bronnen: Algemeen Dagblad, Het Financieele Dagblad, NRC Handelsblad, het Parool, Trouw, de Volkskrant, Museum of World Religions, Press Complaints Commission


Armeense cultuur


4000 jaar Armeense cultuur in drie Nederlandse musea

Prehistorische vondsten en middeleeuwse miniaturen zijn te zien in het Rijksmuseum van Oudheden en in het Catharijneconvent.
Stedelijk Museum De Lakenhal
toont werk van vier hedendaagse kunstenaars van Armeense afkomst.
Naast de exposities wordt door Wereldculturencentrum RASA een driedelig Armeens muziekfestival gepresenteerd en door de musea een uitgebreid activiteitenprogramma aangeboden.

Meer tentoonstellingen, culturele evenementen en bijeenkomsten vindt u in 'Wereld in aktie', de agenda op de website van Internationale Samenwerking.

 

december 2001