De Kracht van Cultuur
Wereldsite
Nieuwsbrief
Actueel

De kwestie:
Anti-terrorisme; de kwetsbaarheid van de democratie

Afscheidingsbewegingen in Papoea boeken succes

De Indonesische provincie Irian Jaya heeft een stap gezet richting autonomie. De voormalig Nederlandse kolonie krijgt van het Indonesisch parlement het recht op een eigen vlag en volkslied. Ook mag het 70 procent van de opbrengsten van eigen grondstoffen als olie zelf houden. Irian Jaya heet voortaan Papoea.
24-10-01

Bezorgdheid om patentrecht medicijnen

Het Amerikaanse ministerie van gezondheid wil dat het Duitse farmacieconcern Bayer zijn patentrecht op ciproflaxin opgeeft. Het betreft een antibioticum tegen miltvuur. Deze zeldzame ziekte wordt sinds kort via anonieme brieven in de VS verspreid. In het geval van een massale besmetting vreest het ministerie dat er niet genoeg ciproflaxin beschikbaar zal zijn. Daarom willen ze dat ook andere farmaciebedrijven het Bayer-patent kunnen gaan vervaardigen.
Humanitaire organisaties bekijken deze kwestie met interesse. Het patentrecht op medicijnen heeft ondermeer aidsremmers voor ontwikkelingslanden onbetaalbaar gemaakt. Juist de VS hebben de instandhouding van dit recht altijd fel verdedigd. Het zou de enige manier zijn om medicijnontwikkeling te kunnen blijven bekostigen.
De Britse farmaceut GlaxoSmithKline is het eerste bedrijf dat onlangs een gratis licentie verleende aan een Zuid-Afrikaans concern voor de productie van drie aidsmedicijnen.
20-10-01

Concurrentie voor Chinese staats-tv

Het Amerikaanse bedrijf AOL-Time Warner mag samen met media-tycoon Rupert Murdoch in China tv-programma's gaan uitzenden. Tot dusver was de miljardenmarkt gesloten voor buitenlandse media-ondernemers. De beide bedrijven hebben toegezegd in de VS het Engelstalige kanaal van de Chinese staats-tv te gaan uitzenden. Er wordt gespeculeerd over de manier waarop het de bedrijven gelukt is de lucratieve reclamemarkt te ontsluiten. Zo zouden beide giganten de afgelopen jaren al te kritisch nieuws over het Chinese mensenrechtenbeleid hebben afgezwakt.
20-10-01

Nederlandse versie Indymedia

In 1999 begonnen Amerikaanse activisten van de anti-globalistische beweging hun eigen website: Independent Media Center. Twee jaar later zijn er zo'n 75 lokale 'Indy's' bijgekomen. Er is nu ook een Nederlandse website. Iedereen kan in principe ongecensureerd zijn verhaal in tekst, beeld en geluid op de site plaatsen. De oprichters hopen dat Indymedia.nl zal bijdragen aan de diversiteit aan kritieken op de maatschappij. 17-10-01
Meer informatie: Indymedia.nl

Stoplichtmannetje DDR gered

Het Duitse actiecomité 'Rettet die Ampelmännchen' is er in geslaagd de stoplichten uit de DDR in het straatbeeld te houden. Na de eenwording werd het gemoedelijke Oost-Duitse stoplichtmannetje vervangen door de vormloze stoplichtfiguur uit West-Duitsland. Het 'Ampelmännchen' groeide mede daardoor uit tot het symbool van West-Duitse onderdrukking. Op sommige plekken van voormalig Oost-Duitsland krijgt het ventje nu zijn rechtmatige plaats weer terug. 16-10-01
Het stoplichtmannetje is onder meer te zien bij: Rettet die Ampelmännchen Ost

VS Naipaul wint Nobelprijs

De 94ste Nobelprijs voor de Literatuur is toegekend aan Vidiadhar Surajprasad Naipaul (1932). Naipaul werd in Trinidad uit Indiase ouders geboren, en woont in Engeland. Zijn reisreportages en romans verwierven bekendheid vanwege de grote scherpte waarmee de auteur samenlevingen en culturen over de hele wereld in kaart bracht.
12-10-01

Al Jazeera breekt monopolie CNN

Alleen de Arabische nieuwszender Al Jazeera is nog welkom in de door Taliban beheerste gebieden in Afghanistan. De rest van de buitenlandse pers niet. Ook CNN, dat tijdens de Golfoorlog de belangrijkste leverancier van beelden was, is nu voor nieuws uit dit deel van de wereld mede afhankelijk van Al Jazeera. De zender, die op westerse leest is geschoeid, werd in 1996 in Katar opgericht. In tegenstelling tot veel andere Arabische mediabedrijven opereert het station grotendeels onafhankelijk.
11-10-01

De verbroedering van voetbal

Het Zweedse parlementslid Lars Gustafsson heeft voetbal genomineerd voor de Nobelprijs voor de Vrede. Volgens de politicus heeft het spel volkeren op harmonieuze wijze met elkaar in contact gebracht. De wedstrijd Frankrijk-Algerije die begin oktober op Franse bodem is gespeeld, had een voorbeeld van zo'n culturele verzoening kunnen zijn, maar liep uit op een mislukking. De twee nationale teams hadden sinds Algerije's onafhankelijkheid in 1962 niet meer tegen elkaar gespeeld. Helaas moest de wedstrijd vanwege ongeregeldheden afgebroken worden. Dit voorval bevestigt Gustafssons critici ongetwijfeld in hun oordeel dat voetbal geen grensoverstijgende harmonie meebrengt, maar juist nationalistische gevoelens aanwakkert. Overigens ging de Nobelprijs naar Kofi Annan.
8-10-01

Turkse grondwet gewijzigd

Het Turkse parlement heeft de grondwet op 34 punten veranderd. Hiermee hoopt het te kunnen toetreden tot de EU. Zo is de Koerdische taal niet langer verboden, en zou vrije meningsuiting zijn toegestaan. Critici betogen echter dat er een kloof gaapt tussen de grondwet en de dagelijkse rechtspraktijk. Pas als de laatste wordt gemoderniseerd, zouden de wetswijzigingen iets betekenen.
5-10-01

Nederlandse politiek mag vrouwen weigeren

Het VN-comité ter Bestrijding van Discriminatie van Vrouwen (Cedaw) heeft Nederland op de vingers getikt. De Staatkundig Gereformeerde Partij (SGP) verbiedt vrouwen volwaardig lid van de partij te worden. Dit is in strijd met het Vrouwenverdrag van de VN. De Nederlandse staatssecretaris van emancipatiezaken Verstand wil niet pleiten voor een wetswijziging die de SGP moet dwingen vrouwen toe te laten. Ze vreest in dat geval voor een verbod van de partij.
2-10-01
Meer informatie: Cedaw
Cedaw over Nederland, zie punt 34

Plattelandsvermaak in India

De Indiase minister van Gezondheid Thakur gelooft dat zijn landgenoten vooral aan seks doen als ze geen andere vorm van vermaak hebben. Daarom gaat hij mee betalen aan tv's voor de Indiase plattelandsbevolking. Hiermee hoopt hij 's lands hoge geboortencijfers te beperken.
1-10-2001

Bronnen: Het Financieele Dagblad, NRC Handelsblad, het Parool, Trouw, de Volkskrant, Onze wereld, Indymedia.nl, UN, Cedaw


Wereldcinema tour


Wereldcinema tour ‘goes Latin’

Tussen 5 oktober en 30 december presenteert het International Film Festival Rotterdam in 21 filmtheaters de najaarseditie van de ‘Wereldcinema tour’. Met drie prachtige Latijns-Amerikaanse films die mede tot stand kwamen met ondersteuning van het Hubert Bals Fonds: Perfume de violetas over meiden in Mexico City, Domésticas over soap-verslaving onder Braziliaanse huishoudsters en La fé del volcán over leven in een Argentijnse metropool.

Meer tentoonstellingen, culturele evenementen en bijeenkomsten vindt u in 'Wereld in aktie', de agenda op de website van Internationale Samenwerking.

 

november 2001