De Kracht van Cultuur
Wereldsite
Nieuwsbrief
Actueel

De kwestie: Aanslagen in de VS

Wereldbank: vrije pers helpt armoedebestrijding

Meer persvrijheid in een land leidt tot beter bestuur en minder corruptie. Slecht bestuur en corruptie zijn de wortel van achterblijvende ontwikkeling: arme mensen blijven arm. Dat schrijft de Wereldbank in het World Development Report dat in september gepubliceerd werd. Het rapport is het jaarlijks overzicht van de ontwikkelingsactiviteiten van de bank. De Wereldbank deed onderzoek naar de effectiviteit van media in 97 landen.
Meer informatie: World Development Report, 11-09-01

Tweeduizend jaar joods-Duitse geschiedenis

Zondag 9 september opende het Joods museum in Berlijn. In het gebouw van de Amerikaanse architect Daniel Libeskind is een tentoonstelling ingericht over tweeduizend jaar joods-Duitse geschiedenis. Het museum toont joden niet alleen als slachtoffer, maar brengt de joodse bijdrage aan de Duitse cultuur, politiek, economie en wetenshap in beeld. De opening van het museum voor publiek, gepland voor dinsdagavond de elfde, werd twee dagen uitgesteld in verband met de aanslagen in de VS.
Meer informatie: JŁdisches Museum Berlin, 09-09-01

Lichaamshouding en religie

Islamieten lopen statig, in wijde gewaden. Animisten zijn gespierd en bekommeren zich weinig om kleding. Christenen dragen strakke kleren en lopen met gebogen hoofd. Antropologe Janet van der Does de Willebois onderzocht het verband tussen kleding, lichaamshouding en wereldbeeld. Daartoe bezocht zij drie Senegalese dorpen vlakbij elkaar, een animistisch, een islamitisch en een christelijk dorp. Conclusie: kleding, beweging en levensvisie hangen met elkaar samen. In september promoveerde Van der Does aan de Vrije Universiteit te Amsterdam op haar proefschrift Bodywork: dress demeanour and world view in the south of Senegal.
15-09-01

VN-conferentie tegen racisme

Negen dagen duurde de VN-conferentie tegen racisme in Durban, Zuid-Afrika. Toen waren de deelnemende landen het eindelijk eens over een slotverklaring en een actieprogramma voor de bestrijding van racisme en discriminatie. In de slotverklaring erkent de conferentie slavernij en slavenhandel als misdaad tegen de menselijkheid. De spijtbetuiging was een moeilijk punt voor Europa. Vroegere koloniale machten vreesden voor juridische consequenties en herstelbetalingen aan nazaten van slaven.
Er stonden meer heikele punten op de agenda. Arabische landen wilden dat IsraŽl zou worden veroordeeld wegens racisme jegens de Palestijnen. De VS en Israël verlieten de conferentie al na enkele dagen. In de slotverklaring wordt Israël niet meer met name genoemd.
Dalits, de Indiase kastelozen, probeerden hun eigen lot onder de aandacht te brengen. Indiase diplomaten wilden echter niet over het kastenstelsel spreken.
Meer over de conferentie: OHCHR
Meer over Dalits: Asian Legal Recources Centre

Spijtbetuiging van zenmeesters

Zenmeesters van de Rinzai-sekte, een van de grootste zenstromingen in Japan, hebben hun excuses aangeboden voor het gedrag van hun voorgangers tijdens de Tweede Wereldoorlog. De spijtbetuiging is het gevolg van een lobby van de Nederlandse Ina Buitendijk. In het boek Zen at war (1997) van zenpriester Brian Victoria las zij hoe zenmeesters collaboreerden met het Japanse oorlogregime. Het is voor het eerst dat Japanse zenmeesters hun betrokkenheid erkennen en excuses aanbieden.
08-09-01

Talen in Europarlement

Het Europarlement heeft onlangs besloten dat alle talen gelijk behandeld blijven worden. Engels wordt niet de werktaal. Het Europarlement wil dat alle burgers in hun eigen taal in het parlement terechtkunnen. Er zijn nu al elf officiŽle talen. Tolken en vertalen kost zo'n 300 miljoen gulden per jaar. Als rond 2004 nieuwe leden toetreden kan het aantal officiŽle talen op 23 uitkomen.
Meer informatie: Europarlement, 07-09-01

Bronnen: NRC Handelsblad, Trouw, de Volkskrant, UNHCR, Europarlement, World bank; Asian Legal Recources Centre, JŁdisches Museum Berlin


Noirs

Fotowerk van Angèle Essamba in Arnhem

Foto's van de Kameroenese fotografe Angèle Etoundi Essamba zijn tot en met 11 november te zien op de fototentoonstelling Noirs in het museum voor Moderne Kunst in Arnhem. Essamba wil niet te boek staan als documentaliste van ellende, noch wil zij nieuw leven blazen in romantische mythes van 'moeder Afrika'. De fotografe wil door het tonen van sterke donkere zelfverzekerde vrouwen het clichébeeld van de onderdrukte zwarte vrouw doorbreken.

Meer tentoonstellingen, culturele evenementen en bijeenkomsten vindt u in 'Wereld in aktie', de agenda op de website van Internationale Samenwerking.

 

oktober 2001