De Kracht van Cultuur
Wereldsite
Nieuwsbrief
Actueel

VN-ambassadrice Lara Croft

De Amerikaanse actrice Angelina Jolie is benoemd als ambassadrice van de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR. Jolie is momenteel te zien als computerheldin Lara Croft in de film Tomb Raider. Als ambassadrice treedt ze in de voetsporen van Audrey Hepburn, Danny Kaye en Sophia Loren.
Meer informatie: UNHCR, 27-08-01

Penguin zet tweehonderd boeken op internet

De Britse uitgeverij Penguin zet tweehonderd boeken op internet. Het gaat daarbij om klassieke werken als Emma van Jane Austen en Frankenstein van Mary Shelley, maar ook om nieuwe romans. Vanaf 17 september zijn de boeken van de website van Penguin te downloaden.
21-08-01

Animatiefilm over Mohammed

De Al-Azharuniversiteit in Caïro heeft toestemming gegeven voor de verspreiding van een animatiefilm over het leven van de profeet Mohammed. De islam verbiedt de afbeelding van de profeet. In de film wordt hij daarom niet als persoon, maar als verblindend licht weergegeven. De animatiefilm is gemaakt door Richard Rich, een oud-medewerker van Walt Disney, onder toezicht van Khaled Abou alFadl, hoogleraar islamitisch recht aan de universiteit van Californië.
22-08-01

China ontruimt Boeddhistisch instituut

De Chinese regering heeft het boeddhistisch instituut bij het dorp Serthar ontruimd, een van de belangrijkste centra voor Tibetaans boeddhisme. Het Larung Gar-instituut werd in 1980 opgericht om het boeddhisme nieuw leven in te blazen. Honderden Tibetaanse nonnen en vele monniken zijn verjaagd uit de gebouwen en huizen.
Meer informatie: Tibet Information Network, 19-08-01

Grieks toneel inspireert Turkse vrouwen

Geen waterleiding, dan geen seks. In het Turkse dorp Sirt hebben vrouwen een maand lang hun mannen het bed geweigerd. Ze waren het zat om vanwege een kapotte waterleiding elke dag kilometers te moeten lopen om water te halen. De boycot was geïnspireerd op een tv-uitzending van Aristofanes' Lysistrata. In dit toneelstuk uit de Griekse oudheid proberen de vrouwen met seksuele onthouding een einde af te dwingen aan de oorlog tussen Sparta en Athene. De eis van de Turkse vrouwen is inmiddels bijna ingewilligd: de overheid stelt pijpen beschikbaar die de dorpsbewoners zelf kunnen leggen.
15-08-01, 17-08-01

Zes miljoen voor acht cultuurprojecten

Subsidies voor het opgraven van een VOC-schip in de haven van Galle, Sri Lanka, voor restauratie van een missiepost in het Genadendal, Zuid-Afrika, en voor een Joris Ivens Tour door de Verenigde Staten. Dit zijn drie van de acht projecten die voor ruim zes miljoen subsidie krijgen in het kader van internationaal cultuurbeleid. Het geld komt uit het HGIS-cultuurbudget (Homogene Groep Internationale Samenwerking). Het geld is bedoeld voor internationale profilering van de Nederlandse cultuur.
Meer informatie: Ministerie van OC en W, 08-08-01

Rel in Finland over Sjostakovitsj

Het Finse stadje Kaustinen dacht een primeur te hebben. Op het Kamermuziekfestival in september zou een onbekend werk van de Russische componist Sjostakovitsj worden uitgevoerd. Het stuk dateert uit 1939, het jaar dat de toenmalige Sovjet-Unie Finland binnenviel. Eind vorige maand bleek dat Sjostakovitsj het stuk schreef in opdracht van Stalin, om de overwinning op Finland te vieren. Veel Finnen vinden het nu ongepast om het stuk op te voeren.
08-08-01

Geen echtscheiding per SMS voor moslim

Volgens de sharia-wetten van de islam kan een moslim-man van zijn vrouw scheiden door haar driemaal mee te delen: 'ik verstoot je'. Een ongeduldige man in Dubai heeft zijn vrouw verstoten via een SMS-bericht: 'weer te laat je bent gescheiden'. Sharia-instanties in Singapore en Maleisië hebben zich erover gebogen of zo'n echtscheiding wel geldig is. Hun conclusie: Een SMS-bericht geldt niet, want de identiteit van de afzender staat niet vast.
08-08-01

Latijns alfabet in Azerbeidzjan

Zeventig jaar lang werd in Azerbeidzjan het cyrillische schrift gebruikt. Op 1 augustus is het land overgeschakeld op het latijnse alfabet. Dit moet voortaan in alle officiële documenten en reclame-uitingen worden gebruikt. Het is de derde keer in de afgelopen eeuw dat Azerbeidzjan van alfabet wisselt. Tot Moskou rond 1920 het cyrillisch oplegde, gebruikte het land eeuwenlang arabisch schrift. Voorstanders zeggen dat het latijnse alfabet contact met westerse landen vergemakkelijkt. De vele Russischtaligen zijn bang dat ze het geschreven Azerbeidzjaans minder goed zullen begrijpen.
01-08-01

Instituut voor Berbers in Marokko

Berbers moet een plek krijgen in het onderwijs in Marokko. Dat heeft koning Mohamed de Zesde beloofd. Berbers strijden in Marokko al geruime tijd voor erkenning van hun taal naast het Arabisch. De overheid heeft die strijd jarenlang onderdrukt. Koning Mohamed kondigde nu de oprichting aan van het Koninklijk Instituut voor Amnazigh Cultuur.
01-08-01

Bronnen: NRC Handelsblad, Trouw, de Volkskrant, Ministerie van OC en W, Tibet Information Network, UNHCR


Arabische kunst in AmsterdamThouria Jabrane (l) en Idir, twee artiesten die optreden tijdens het El Hizjra festival

El Hizjra festival

Film, toneel, muziek, literatuur, lezingen en discussie tijdens het veertiende Internationale festival van Arabische kunst van 24 t/m 30 september. Met een debat over islam en de vrijheid van meningsuiting in de Arabische wereld (op 26 september) en in Nederland (op 27 september). Het festival vindt plaats in het KIT Tropentheater te Amsterdam. Kijk ook op de site van El Hizjra.

Meer tentoonstellingen, culturele evenementen en bijeenkomsten vindt u in 'Wereld in aktie', de agenda op de website van Internationale Samenwerking.

 

september 2001