De Kracht van Cultuur
Wereldsite
Nieuwsbrief
Actueel

Bono op de bres voor armen

Bono, zanger van de Ierse rockband U2 , heeft George W. Bush persoonlijk overgehaald de armenhulp op te schroeven. Dat verklaarde de Amerikaanse president tenminste zelf tijdens de VN-conferentie Financing for Development in Monterrey, Mexico. De Verenigde Staten verhogen vanaf 2006 hun jaarlijkse bijdrage aan ontwikkelingshulp van tien tot vijftien miljard dollar. Doel van de VN-conferentie was geld te vinden voor de verwezenlijking van de Millenniumdoelen. Dit zijn de afspraken die de VN-lidstaten in 2000 maakten over de armoede in de wereld. Zo moet het aantal mensen dat van minder dan een dollar per dag moet rondkomen (1,2 miljard) in 2015 tot de helft zijn teruggebracht. Om dit te doen slagen is jaarlijks vijftig miljard dollar extra nodig.
Critici noemen de aanwezigheid van Bono tijdens Bush' speech een Republikeinse publiciteitsstunt. Zij vermoeden dat de vriendschap met de Mexicaanse president, gastheer van de VN-conferentie, van grotere invloed is geweest op Bush' verrassende verhoging.
23/03/02

Woede over speels concentratiekamp

Het Jewish Museum in New York City heeft een rel ontketend met de expositie Mirroring Evil. In deze tentoonstelling geven jonge kunstenaars hun visie op nazi-symboliek. De afbeeldingen uit de catalogus leidden ver voor opening van de show al tot woede in de joodse gemeenschap. De kunstenaars zouden beladen beelden te luchthartig hebben gebruikt. Vooral het concentratiekamp van legoblokjes stuitte op weerstand. Het zou de spot drijven met de verschrikkingen tijdens de Tweede Wereldoorlog.
18/02/02

Afghaans erfgoed in Parijs

Liefhebbers van Afghaanse kunst moeten niet naar Kabul maar naar Parijs. Het Franse Musée national des Arts asiatiques - Guimet organiseert samen met het Barcelonese Fundació la Caixa een overzichtstentoonstelling van zo'n vierduizend jaar Afghaanse kunst. De voorwerpen zijn in de afgelopen eeuwen door een bont gezelschap van plunderaars, archeologen, ontdekkingsreizigers en kopers het land uit gebracht. Waarschijnlijk zijn de voorwerpen juist door deze grootscheepse emigratie bewaard gebleven. De leden van de Taliban bleken geen beste conservatoren. Tijdens het regime werd het museum van Kabul leeggeroofd en zijn de twee eeuwenoude boeddhabeelden van Bamiyan opgeblazen.
Volgens conservator Pierre Cambon van het Guimet museum is de huidige expositie een reactie op de slechte staat van het erfgoed in Afghanistan zelf. In 1995 maakte hij voor UNESCO een ontluisterend overzicht van wat het land nog restte aan kunstschatten na alle oorlogen.
Overigens blijkt een derde boeddhabeeld van 350 meter aan de springstof van de Taliban te zijn ontkomen. Het ligt ergens in de provincie Bamiyan begraven. UNESCO wil samen met de Afghaanse regering de twee verwoeste beelden gaan na bouwen. Kosten worden beraamd op tenminste dertig miljoen euro.
De tentoonstelling: Afghanistan, une histoire millénaire
14/03/02

Visum voor Ladonia

In 1996 stichtte de Zweedse kunstenaar Lars Vilks 'Ladonia', een internet-staat waar het leven om kunst draait. Er is onder meer een minister van Jazz, van Fotografie, van Literatuur en van Film. De oprichting van Ladonia was een protestactie tegen de Zweedse autoriteiten die twee kunstwerken van Vilks wilden verwijderen. Volgens Vilks hebben sinds februari jl. drieduizend Pakistani via internet een visum aangevraagd. Zij zouden niet hebben geweten dat het om een virtuele staat gaat. Het gebeurt wel vaker dat mensen die willen emigreren per abuis burgerschap aanvragen bij landen die alleen op internet bestaan. Het verzinnen van een land of streek als hobby noemt men 'geofictie'.
Meer informatie: Ladonia
Fictieve landen: Genootschap voor Geofictie
14/03/02

Barbie met hoofddoek

Iran heeft een eigen Barbie en Ken ontwikkeld. Het Iraanse Ministerie van Onderwijs vond de poppen van het Amerikaanse concern Mattel, die ook in Iran erg populair zijn, te frivool. Daarom heeft het Instituut voor Intellectuele Ontwikkeling van Kinderen en Jongvolwassenen versies laten maken die beter passen in de islamitische samenleving: Sara en Dara. De tweeling, een achtjarige broer en zus, zijn gebaseerd op figuren uit een basisschoolboek. Sara draagt vanzelfsprekend een hoofddoek.
09/03/02

Gelovigen kapen tv-zender

Aanhangers van de verboden geloofsbeweging Falun Gong hebben kortstondig een tv-zender in het noordoosten van China gekaapt. Uitzendingen van de staatstelevisie in Changchun maakten plaats voor beelden van Falun Gong-leider Li Hongzi. Hongzi, die in de Verenigde Staten woont, protesteerde tegen het beleid van de Chinese autoriteiten. De kaping vond plaats tijdens de jaarvergadering van het Nationale Volkscongres in Peking. Omdat demonstraties van de Falun Gong steeds zwaar worden bestraft, kozen de leden van de groepering ditmaal een ander middel om een tegengeluid te laten horen.
08/03/02

Gevangenis voor winnaar Bookerprize

De Indiase schrijfster Arundhati Roy moet één dag de gevangenis in. Dit wegens minachting van het Indiase hooggerechtshof. Roy zou het hof hebben afgeschilderd als ondemocratisch. De auteur, die in 1997 met De God van kleine dingen de Bookerprize won, heeft zich jaren geleden al aangesloten bij de strijd tegen de aanleg van een stuwdam in de Indiase Narmadavallei. Voor dit project moeten tientallen dorpen verdwijnen. Tot grote vreugde van de tegenstanders trok de Wereldbank zich begin jaren negentig als geldschieter terug. Het Indiase hooggerechtshof gaf in 2000 niettemin toestemming voor de bouw. Tijdens de daaropvolgende demonstratie verweet Roy het hof geen belangstelling te hebben voor andersdenkenden.
Meer informatie: Friends of the River Narmada
Verklaring van Arundhati Roy
07/03/02

Vredesrecital van Israëlische musicus

Daniel Barenboim heeft van het Israëlische leger geen toestemming gekregen een vredesconcert te houden. De Israëlische pianist was van plan om in de Palestijnse stad Ramallah op de westelijke Jordaanoever een pianorecital ten gehore te brengen. Zijn verklaring hiervoor: "Ik vind het belangrijk dat de Israëliërs weten dat er onder de Palestijnen niet alleen zelfmoordenaars zijn, maar ook intellectuelen en mensen die van muziek houden en dat Palestijnen weten dat niet alle Israëliërs soldaten zijn." Barenboim wist toen nog niet dat het nu voor Israëlische burgers verboden is Palestijns gebied te betreden. Dit vanwege het oorlogsgevaar.
Barenboim, tevens chef-dirigent van de Berlijnse Staatskapelle en het orkest van Chicago, veroorzaakte in 2001 een rel toen hij tijdens het Festival van Israël muziek van Richard Wagner liet spelen. Wagner wordt door veel joden geassocieerd met Nazi-Duitsland.
07/03/02

Bronnen: Algemeen Dagblad, NRC Handelsblad, het Parool, Trouw, de Volkskrant, Het Laatste Nieuws, De Standaard, The Guardian, Libération, Le Monde, BBC News, BBC Online, Jewish Museum, Musée national des Arts asiatiques - Guimet


Aboriginal kunst


Gordon Bennet: Notes to Basquiat

Hedendaagse Aboriginal kunst

Van 30 maart tot en met 8 december 2002 presenteert het Wereldmuseum Rotterdam een overzicht van de ontwikkeling van de kunst van de oudste bewoners van Australië. Van schilderingen op steen tot computerprints op zijde. De sociaal en politiek getinte werken zijn voor het eerst te zien in Nederland en worden vooralsnog uitsluitend verzameld door het Wereldmuseum Rotterdam.
Kijk ook op de website van het Wereldmuseum: www.wereldmuseum.rotterdam.nl

Meer tentoonstellingen, culturele evenementen en bijeenkomsten vindt u in 'Wereld in aktie', de agenda op de website van Internationale Samenwerking.

 

april 2002