De Kracht van Cultuur

Nieuwsbrief
Actueel

Wereld minder democratisch dan gedacht

Volgens het UNDP, het ontwikkelingsprogramma van de Verenigde Naties, staat de verspreiding van de democratie in de wereld stil. Uit het Human Development Report 2002 blijkt dat slechts 57 procent van de wereldbevolking in een rechtsstaat woont; 38 procent kent geen vrije pers. In veel landen hebben dictatoriale regimes het van democratische overheden gewonnen. Dit terwijl democratie een grotere kans biedt op economische, lichamelijke en culturele voorspoed dan autoritaire regeringen.
Dat blijkt ook uit het Arab Development Report 2002 van het UNDP, dat eerder deze maand verscheen. De 22 onderzochte Arabische landen ontwikkelen zich veel trager dan de rest van de wereld. Zo is de helft van alle Arabische vrouwen nog analfabeet. De onderzoekers, zelf van Arabische origine, wijten de achterstand niet alleen aan verspilling van oliegelden, maar ook aan het gebrek aan democratische vrijheden. Onderdrukking van vrouwen, onverschilligheid voor onderwijs en gebrek aan politieke participatie in Arabische landen zouden sterk bijdragen aan het onderontwikkelde klimaat.
De hoofdredacteur van het Human Development Report beklemtoonde overigens dat democratie niet als middel voor de ontwikkeling van een land moet worden gezien, maar als doel op zich. “Democratie ís ontwikkeling”, aldus Sakiko Fukuda Parr.
Meer informatie: Human Development Reports
24/07/02

'Neger' en 'creool' blijven in woordenboek

De ‘Dikke Van Dale’ hoeft de woorden ‘neger’ en ‘creool’ niet uit het woordenboek der Nederlandse taal te schrappen. Het woordenboek discrimineert niet door die woorden te vermelden, zo heeft de Commissie Gelijke Behandeling besloten. “De functie van een woordenboek is immers niet meer dan het registeren van de betekenis van woorden in overeenstemming met het feitelijk woordgebruik” aldus de uitspraak van de Commissie. De Stichting Eer en Herstelbetalingen van Slachtoffers van de Slavernij in Suriname had de zaak aangespannen, omdat de benamingen kwetsend en beledigend zouden zijn voor Afro-Surinaamse Nederlanders. (zie Actueel, juni 2002)
De volledige tekst van het oordeel vindt u op de site van de Commissie Gelijke Behandeling, oordeel 2002-87
19/07/02

Oorlog als educatief computerspel

Er zijn computerspellen vol zinloos geweld en er zijn spellen met behalve geweld ook nog een boodschap. Het Amerikaanse leger is onlangs producent geworden van die laatste variant, een educatief oorlogsspel. In America's Army gaat de Amerikaanse jeugd online mee op een militaire operatie en wordt en passant getraind in de waarden van het Amerikaanse leger. Doel van het spel is eigenaardig, voor een schietspel: de missie volbrengen met zo min mogelijk slachtoffers. Sinds de lancering begin juli hebben meer dan een miljoen spelers het spel gedownload.
Onder Arabische jongeren werd het afgelopen jaar Under Ash populair, het eerste Arabische 3d oorlogsspel. Held van het spel is de Palestijn Ahmad. Producent Dar Al-Fikr beschrijft Ahmad als een vredelievende jongeman, die door omstandigheden wordt gedwongen de wapens op te nemen. Ahmad begint met stenengooien naar Israëlische kolonisten, op hogere levels gebruikt hij zwaarder geschut. Als Ahmad doodgaat, is het spel afgelopen. Ook als Ahmad een burger doodschiet, is het spel uit.
Er zijn al langer oorlogsspellen op de markt, waarin internationale of interraciale conflicten virtueel worden uitgevochten. Een vredelievende gamer (“kill pixels not people!”) merkt op, dat de spellen als computerspel gelukkig niet veel soeps zijn.
Spellen downloaden: America's Army en Under Ash
18/07/02

HIV-pop in Sesamstraat

Takalani Sesame, de Zuid-Afrikaanse variant van het kinderprogramma Sesamstraat, krijgt een pop met HIV. De vrouwelijke pop moet kijkertjes leren hoe om te gaan met kinderen en volwassenen met HIV. Tien procent van de gehele Zuid-Afrikaanse bevolking is besmet met de ziekte, waaronder 2,4 miljoen kinderen jonger dan vijftien.
Jonge mensen lijken voor de ziekte sowieso een makkelijke prooi. Op de veertiende internationale AIDS-conferentie in Barcelona werd bekend dat de helft van alle nieuwe besmettingen voorkomt onder jongeren tussen 15 en 24 jaar. De internationale muziekzender MTV organiseerde tijdens de conferentie daarom een discussie over dit onderwerp tussen adolescenten en voormalig president Bill Clinton. Ook filmster Rupert Everett nam deel aan het debat.
Het forum markeerde het begin van de Staying Alive-campagne, een wereldwijde multimedia-actie die jongeren wil voorlichten over aids.
Meer informatie: UNAIDS at Barcelona
13/7/02

Iraniër verboden te dansen

De Iraanse rechtbank heeft danser Mohammed Khordadian veroordeeld vanwege zijn zogenoemde slechte invloed op jongeren. De zeer populaire Khordadian, Iraniër van geboorte, woont en werkt al jaren in de Verenigde Staten. Zijn dansklassen worden via de televisie uitgezonden en zijn ook in zijn geboorteland erg geliefd. Khordadian werd opgepakt toen hij Iran na 23 jaar weer bezocht. Hij mag zijn vaderland tien jaar niet verlaten.
09/07/02

Auteursrecht op stilte

Van wie is de stilte? Volgens muziekuitgeverij Peters van John Cage. Cage is de componist van het beroemde 4'.33'', dat bestaat uit vier minuten en 33 seconden stilte. Producer Mike Batt heeft nu een minuut stilte opgenomen op een cd van The Planets. Volgens Peters schendt Batt hiermee het auteursrecht.
De controverse roept bizarre vragen op. Bijvoorbeeld: is de stilte van Batt origineel, of is het een citaat? Is er verschil tussen een uitvoering van de stilte van Cage en van die van Batt? En welk gedeelte van de stilte heeft Batt gejat?
08/07/02

Europese academici boycotten Israël

Een hoogleraar vertaalwetenschappen aan de Universiteit van Manchester heeft om politieke redenen twee Israëlische medewerkers ontslagen. Prof. Mona Baker, van oorsprong Egyptische, heeft haar Israëlische collega’s uit de redactie gezet van twee wetenschappelijke tijdschriften. Ze geeft daarmee gevolg aan een oproep van Britse academici om Israëlische wetenschappelijke en culturele instanties te boycotten. Dit uit protest tegen Israël’s optreden tegen de Palestijnen. Israël moet zich eindelijk eens gaan houden aan de VN-resoluties, zo verklaren de docenten.
De oproep dateert van begin april en is inmiddels ondertekend door ruim zevenhonderd Europese academici. Ook grote Britse vakbonden voor wetenschappelijk personeel hebben zich bij de isolatiepoging aangesloten.
De boycot stuit op felle internationale kritiek. Voornaamste klacht is dat het academische leven niet zou moeten worden bezoedeld met politieke motieven. Prof. Mona Baker vergelijkt de sancties evenwel met die tegen het voormalige Apartheidsregime in Zuid-Afrika.
De oproep: University Professors call for European boycott of research and cultural links with Israel
Het protest: Academics Against Boycott
08/7/02

Geen cricket tussen India en Pakistan

De Internationale Cricketraad (ICC) heeft Nelson Mandela gevraagd India en Pakistan weer op het cricketveld te krijgen. India verdenkt Pakistan ervan de opstandelingen in de Indiase deelstaat Kasjmier te steunen, en weigert daarom tegen het land te spelen. Het is voor het eerst dat het politieke conflict invloed heeft op cricketwedstrijden tussen beide landen.
03/07/02

Amerikaanse Pledge of allegiance ongrondwettig

Een rechter uit Californië heeft de belofte van trouw aan de Amerikaanse vlag onwettig verklaard. Het gaat om de passage ‘één natie onder God’. Volgens rechter Alfred Goodwin is deze zinsnede in strijd met de grondwettelijke scheiding tussen kerk en staat. ‘Eén natie onder God’ is volgens hem niet minder religieus gekleurd dan ‘één natie onder Vishnu’ of ‘één natie onder Zeus’.
Het proces was aangespannen door een vader uit Californië die niet wilde dat zijn dochter dagelijks met godsdienst in aanraking kwam. Op iedere Amerikaanse openbare school begint de dag namelijk met het afleggen van de gelofte.
Evenals de gehele Senaat toonde president George W. Bush zich zeer verontwaardigd over de uitspraak. Hij waarschuwde dat hij in de toekomst geen rechters met dit soort ideeën zou benoemen. Vanwege alle commotie heeft Goodwin de uitspraak tot nader order opgeschort.
28/06/02

Negen nieuwe monumenten werelderfgoed

UNESCO, de culturele organisatie van de VN, heeft op haar jaarlijkse bijeenkomst negen nieuwe monumenten tot werelderfgoed uitgeroepen. Het gaat ondermeer om de ruïnes van Jam in Afghanistan, de Mexicaanse Maya-stad Calakmul, het Indiase Mahabodhi tempelcomplex, het Egyptische Santa-Catherinaklooster en de Tokaji-streek in Hongarije. Ook de historische binnensteden van het Surinaamse stad Parimaribo en de Duitse plaatsen Stralsund en Wismor werden ‘waardevol voor de mensheid’ verklaard. Er staan inmiddels zo’n 730 culturele monumenten en natuurgebieden op de UNESCO-lijst.
27/06/02.

Bronnen: NRC Handelsblad, het Parool, De Telegraaf, Trouw, de Volkskrant, Rotterdams Dagblad, Algemeen Dagblad, De Standaard, Gazet van Antwerpen, The Guardian, Daily Telegraph, Commissie Gelijke Behandeling, Unesco, United Nations Development Programme, Chigaco Jewish Community Online, Palestine Chronicle, Alternet
Filmcultuur in Egypte en Italië

Madjoe

Indonesische stripverhalen

Het Rijksmuseum voor Volkenkunde in Leiden toont Indonesche stripverhalen van 1930 tot heden. De meeste strips zijn politiek geëngageerd, en vaak zijn ze een medium voor de publieke opinie. De tentoonstelling is te zien van 19 juli t/m 27 oktober 2002.
Zie ook de site van het Rijksmuseum voor Volkenkunde.

Meer tentoonstellingen, culturele evenementen en bijeenkomsten vindt u in 'Wereld in aktie', de agenda op de website van Internationale Samenwerking.

 

augustus 2002