De Kracht van Cultuur

Nieuwsbrief
Actueel

Miss World-verkiezing blijft omstreden

De Nigeriaanse deelstaat Zamfara heeft in een fatwa (religieus decreet) moslims opgeroepen journaliste Isioma Daniel te doden, vanwege haar column over de omstreden Miss World-verkiezing in Nigeria (zie Actueel, oktober en november 2002). De Nigeriaanse regering heeft het doodvonnis veroordeeld. De uitspraak is in strijd met de grondwet, aldus de regering.
Daniel, journaliste van de Nigeriaanse krant ThisDay, verdedigde de Missverkiezing tegen moslimcritici. Ze schreef dat de profeet Mohammed waarschijnlijk met een van de deelneemsters zou zijn getrouwd. Herhaalde excuses van de krant mochten niet baten. Het artikel werd aanleiding tot bloedige rellen in de noord-Nigeriaanse stad Kaduna, waarbij meer dan tweehonderd doden en honderden gewonden vielen. Kaduna was de afgelopen jaren vaker het toneel van strijd tussen moslims en christenen.
De organisatie van de schoonheidswedstrijd wijst elke verantwoordelijkheid voor de rellen af en veroordeelt het artikel in ThisDay.
Vanwege de gewelddadigheden is de finale van de Miss World-verkiezing vanuit Nigeria verplaatst naar Londen. Ook daar is het evenement niet zonder meer welkom. Britse politici en schrijfsters vinden dat de wedstrijd moet worden afgelast uit respect voor de slachtoffers van de rellen.
Meer informatie:
De excuses van de krant ThisDay
Het persbericht van de Miss World-organisatie
29/11/02

In veel landen blijft het onderwijs achter

Zeventig van 153 onderzochte landen slagen er niet in het onderwijs dat ze bieden voor het jaar 2015 te verbeteren. Sommige landen gaan er zelfs op achteruit. Dat blijkt uit het UNESCO-rapport Is the World on Track? dat per land het onderwijs bekijkt.
In 2000 zijn op het Wereld Onderwijs Forum in Senegal internationale afspraken gemaakt over verbeteringen in het onderwijs. Volgens het plan Education for All (EFA) moeten alle kinderen voor 2015 toegang krijgen tot goede en gratis basisscholen. Ook moeten sekseverschillen in het onderwijs worden opgeheven en analfabetisme onder volwassenen worden gehalveerd. Het rapport stelt dat 28 landen geen van deze doelen zal halen. De HIV-epidemie en gewapende conflicten verhinderen veel staten om middelen en mankracht voor het onderwijs vrij te maken. Bovendien is er een wereldwijd tekort aan leerkrachten. Als alle kinderen in 2015 naar school willen, moeten er 15 á 35 miljoen docenten bij komen.
Meer informatie: UNESCO-rapport Is the World on Track?
13/11/02

Nalatenschap Hemingway leidt tot samenwerking Cuba en de VS

Cuba en de Verenigde Staten gaan samen de Cubaanse nalatenschap van Ernest Hemingway beheren. Het gaat vooral om de grote hoeveelheid materiaal die al langer dan veertig jaar ligt opgeslagen in de kelder van Hemingways Cubaanse villa. Het huis was Hemingways eigendom van 1939 tot zijn dood in 1961. Toen schonk zijn weduwe het aan de Cubaanse staat.
Cuba's National Council of Cultural Heritage en het in New York gevestigde Council for Social Science Reseach zullen gezamenlijk alle brieven, foto's en documenten op microfilm gaan vastleggen. Kopieën hiervan gaan naar een bibliotheek in Boston, waar ze publiekelijk toegankelijk worden. De samenwerking is uitzonderlijk, gezien het embargo van de VS op betrekkingen met Cuba.
12/11/02

Expositie Anne Frank in India

De reizende Nederlandse tentoonstelling Anne Frank: een geschiedenis voor vandaag is tot en met januari 2003 te zien in India. Eerder werd de expositie getoond in Oostenrijk, Finland en de Verenigde Staten. De tentoonstelling gebruikt het levensverhaal van Anne Frank om bezoekers wereldwijd over de holocaust te informeren. De makers willen hiermee ook het grote belang van tolerantie voor minderheden vandaag de dag aantonen.
Indiase acteurs zullen tegelijkertijd het toneelstuk Het dagboek van Anne Frank opvoeren.
Informatie en data op de site van de Anne Frank Stichting
09/11/02

Derde Wereld economisch gebaat bij vrije pers

Volgens een recente publicatie van de Wereldbank speelt persvrijheid een belangrijke rol in de economische ontwikkeling van de Derde Wereld. Onafhankelijke journalisten kunnen regeringen en bedrijven in de gaten houden, en zo voorkomen dat er nationale middelen worden verspild. Ook kunnen ze met behulp van radio-uitzendingen plattelandsbevolking op de hoogte houden van de politiek. Hierdoor zullen bewoners van achtergebleven gebieden sneller stemmen op politici die de omstandigheden in hun regio willen verbeteren. Betrouwbare informatie over nationale economische ontwikkelingen komt bovendien de financiële markt ten goede. Aan The Right to Tell? The Role of Mass Media in Economic Development werkten negentien prominente auteurs mee, onder wie Nobelprijswinnaar Gabriel García Márquez.
Meer informatie: persbericht Wereldbank
07/11/02

Monniken in Hongkong tegen oprukkend toerisme

Boeddhistische monniken in Hongkong hebben gedreigd hun deuren een week voor bezoekers te sluiten. Dit uit onvrede met het voornemen van de overheid om rondom het complex een toeristenstadje te bouwen. Het klooster Po Lin herbergt het grootste zittende boeddhabeeld ter wereld. De kronkelige weg naar de abdij staat massatoerisme in de weg. Daarom willen de bestuurders van Hongkong een kabelbaan aanleggen die 4500 mensen per uur kan vervoeren. Zo kunnen de gasten van het naburige Disneyland, dat in 2005 voltooid moet zijn, makkelijk even oversteken.
De monniken hebben geen bezwaar tegen de baan, maar wel tegen de hotels, restaurants en cafés die op het station gebouwd gaan worden. Ze vrezen dat hotelgasten de avondrust zullen verstoren. Ook zijn ze gekant tegen de dierlijke producten die horecagelegenheden zullen gaan verkopen. In het klooster wordt geen vlees of vis gegeten. De belofte van de Hongkongse autoriteiten de monniken meer in het overleg te betrekken heeft de staking voorlopig voorkomen.
06/11/02

Nederlands doveninstituut introduceert islamitische gebaren

Het Nederlandse doveninstituut Effatha heeft cd-roms en videobanden laten maken met 163 uit Marokko geimporteerde islamitische gebaren. Nederlandse gebaren stelden doven uit Turkse en Marokkaanse families niet in staat over islamitische begrippen te communiceren. Voor 'vasten' of 'bidden' bestaat geen Nederlands equivalent. De begrippenlijst is tot stand gekomen in samenwerking met een doveninstuut in Marokko.
Meer informatie: Effatha
03/11/2002

Arabisch nieuwszender gaat uitzenden in het Engels

Al-Jazeera, de Arabische nieuwszender uit Katar, gaat vanaf begin 2003 ook in het Engels uitzenden. Eerst zullen bestaande programma's worden nagesynchroniseerd. Als dat aanslaat, komt er een apart Engelstalig kanaal. De zender, die in het westen bekend werd na de 11 september-aanslagen, hoopt hiermee een groter publiek te bereiken, zodat hij kan concurreren met tv-stations als BBC en CNN. Een ander motief is om westerlingen die geen Arabisch spreken een kans te bieden de wereld te bekijken vanuit een ander perspectief.
01/11/02

Bronnen: Algemeen Dagblad, NRC Handelsblad, het Parool, Trouw, de Volkskrant, The Guardian, ABCNews, BBC News, UNESCO, Wereldbank, Anne Frank Stichting, Effatha


Stem

Een kunstenaar heeft de taak, alles te zeggen wat gewone stervelingen niet durven of kunnen zeggen. Dat is tenminste de hedendaagse (westerse) visie op kunst. Maar wat als kunst een gewelddadige, pornografische, racistische of onwaardige boodschap heeft? Lees verder...

Stelling:

De overheid moet de mogelijkheid hebben sommige kunstwerken te verbieden.

mee eens

niet mee eens

 

Latijns-Amerikaanse speelfilms


beeld uit Madame Satâ

Wereldcinema tour

Drie bijzondere speelfilms uit Latijns- Amerika zijn nog tot 5 januari 2003 op tournee langs Nederlandse bioscopen: Madame Satâ portretteert een legendarische Braziliaanse straatvechter annex drag queen; in La Fiebre del Loco kampt een Chileens vissersdorp met de jaarlijkse jacht op lustopwekkende en dus kostbare oesters en De la calle toont het enerverende bestaan van de 15-jarige Rufino in Mexico City. Informatie over vertoningsdata en -plaatsen is te vinden op de website van het Filmfestival Rotterdam.

Meer tentoonstellingen, culturele evenementen en bijeenkomsten vindt u in 'Wereld in aktie', de agenda op de website van Internationale Samenwerking.

Thema


Bangladeshi spirit, een on line fotogalerie met foto's van studenten van Pathshala, the South Asian Institute of Photography uit Dacca, over de cultuur van Bangladesh.

 

december 2002