De Kracht van Cultuur
Wereldsite
Nieuwsbrief
Actueel

De prijs van het huwelijk

In de grote steden van Turkije gaan steeds meer jongeren ongehuwd samenwonen. Niet omdat ze principieel tegen het huwelijk zijn. Maar de huren zijn hoog en een bruiloft is duur.
In Kenia staat op ongehuwd samenwonen tien jaar gevangenisstraf. Hoewel dit wetsartikel, dat uit de Britse koloniale tijd stamt, in onbruik is geraakt, werd onlangs een samenwonende man gearresteerd. Meer dan driekwart van de Kenianen is echter niet officieel getrouwd; ook voor hen is trouwen te kostbaar.
In Saoedi-Arabië pakt een huwelijk nog duurder uit. De bruidsschat bedraagt daar soms het vijfvoudige van een gemiddeld jaarloon. Omdat veel mannen dit niet kunnen of willen betalen, blijven anderhalf miljoen vrouwen in het 22 miljoen zielen tellende koninkrijk ongehuwd.
Ook in Nederland kan een huwelijk binnenkort prijzig worden. Driekwart van de Marokkaanse en Turkse Nederlanders vindt een bruid of bruidegom in het land van herkomst. Zij moeten daarvoor binnenkort gaan betalen, vindt de Nederlandse regering, evenals autochtone Nederlanders met een niet-Europese partner. Het plan is ingegeven door zorgen over de falende integratie van Marokkaanse en Turkse Nederlanders. Met het geld wil de regering een deel van de inburgerings-cursus bekostigen. Het voorstel moet nog worden goedgekeurd door het Europees Parlement.
21/01/02

Kritische Russische zender op zwart

De laatste onafhankelijke Russische zender is zijn uitzendlicentie kwijtgeraakt. TV6 was de enige zender die nog kritisch berichtte over het regeringsbeleid. Volgens de officiële lezing ligt de oorzaak in een zakelijk geschil tussen aandeelhouders. Maar algemeen wordt aangenomen dat president Vladimir Poetin zelf achter de sluiting zit. Eerder werden de zenders ORT, RTR en NTV onder supervisie van het Kremlin gebracht.
12/01/02

Tijdsbalk van geschiedenis mensheid

De Belgische filosoof Tom Schoepen heeft een tijdsbalk gemaakt van de biologische en culturele evolutie van de mensheid. Op drie vierkante meter geeft hij een overzicht van vijftien miljard jaar heelal en vijfduizend jaar cultuur. Het kostte Schoepen vier jaar om te beslissen welke prominente stromingen en personen op de balk thuishoorden. Over namen als Shakespeare, Aristoteles en Darwin hoefde hij niet te twijfelen, maar voor de rest van de namen gold dat ze elk door tien anderen konden worden vervangen. Schoepen heeft geprobeerd rekening te houden met mijlpalen en in niet-westerse culturen, met marginale stromingen en met belangrijke vrouwen die in de vergetelheid zijn geraakt. Het uiteindelijke overzicht, dat onder supervisie van vijftien professoren tot stand kwam, moet voor discussie vatbaar blijven. Met dit doel startte de filosoof een internetforum waar voor- en tegenstanders van de huidige selectie elkaar kunnen ontmoeten.
Informatie en discussie: World History Timeline
12/01/02

Turks fort in Mekka op de schop

Een meningsverschil over cultureel erfgoed heeft Turkije genoopt de hulp in te roepen van VN-organisatie UNESCO. Saoedi-Arabië zou een historisch Turks fort in Mekka willen vernietigen. Het Ottomaanse kasteel, al-Ajyad genoemd, moet wijken voor nieuwe flats en hotels. Turken roepen hun landgenoten op de bedevaarten naar Mekka en Medina dit jaar uit protest te boycotten.
10/01/02

Haggadah van Sarajevo gerestaureerd

De Haggadah van Sarajevo is opgeknapt. Dit veertiende-eeuwse manuscript vertelt over de exodus van de joden uit Egypte, een verhaal dat tijdens het joodse Paasfeest wordt voorgedragen. Het boek is oorspronkelijk afkomstig uit de joodse gemeenschap in Spaans Catalonië. Via Italië kwam het in Bosnië terecht. Daar doorstond het pogingen tot Duitse inbeslagname tijdens de Tweede Wereldoorlog en de burgeroorlog van begin jaren negentig. Mede dankzij donaties van het VN-Trustfunds en de Wereldbank kon het rijk geïllustreerde boek in oude staat worden hersteld.
Meer informatie en illustraties: UNMIBH en Bosnet.org
8/01/02

Gratis musea in Engeland drukker bezocht

De Labourregering van Tony Blair wil nationale kunstschatten voor een groter publiek toegankelijk maken. Daarom zijn nationale musea in Engeland sinds 1 december 2001 gratis toegankelijk. De twaalf musea in kwestie krijgen vijftig miljoen euro ter compensatie. Vooralsnog lijkt de opzet geslaagd. In de decembermaand is het bezoekersaantal verdubbeld. Bij het Londense Victoria & Albert Museum kwam zelfs vier keer zoveel publiek.
8/01/02

Leni Riefenstahl brengt film uit

Leni Riefenstahl brengt voor het eerst in 48 jaar weer een film uit. De 99-jarige Duitse fotografe en filmmaakster werd na de Tweede Wereldoorlog geboycot vanwege haar werk voor het nazi-regime. In opdracht van Adolf Hitler maakte ze films over de partijdagen van de NSDAP en de Berlijnse Olympische Spelen (Sieg des Glaubens, 1933 en Triumph des Willens, 1934). De films werden gebruikt als propagandamateriaal. Riefenstahl nam naar eigen zeggen reeds voor het begin van de Tweede Wereldoorlog afstand van Hitler. Haar nieuwe film, die haar honderdste verjaardag zal markeren, gaat over de onderwaterwereld in de Indische Oceaan.
7/01/02

Ontwerper Yves Saint Laurent neemt afscheid

De Franse mode-ontwerper Yves Saint Laurent houdt er na veertig jaar mee op. Eind januari toonde hij zijn allerlaatste haute couture-collectie. De 65-jarige ontwerper noemde geen reden voor zijn vertrek; het is echter geen geheim dat hij ontstemd was over het gebrek aan invloed op zijn eigen merk. Modedeskundigen noemen de couturier het zoveelste slachtoffer van de commercie. De haute couture is onder druk komen te staan van beursgenoteerde ondernemingen die als geldschieters worden binnengehaald.
De creaties van Saint Laurent zijn bekend komen te staan om hun emancipatoire karakter. Hij bevrijdde vrouwen uit strakke mantelpakjes en gaf ze broeken aan en smokings. Bekend is zijn uitspraak: "Ik geef vrouwen dezelfde zelfverzekerdheid in hun kleding die mannen hebben."
7/01/02

El Al vliegt niet meer over begraafplaats

Machines van de Israëlische vliegtuigmaatschappij El Al vliegen voortaan niet meer over de begraafplaats bij Holon. Een El Al-piloot maakte onlangs bekend dat vliegtuigen van Tel Aviv naar New York vlak na opstijgen wel eens een naburig kerkhof oversteken. Cohaniem, orthodoxe joden van priesterlijke afkomst, mogen niet op begraafplaatsen komen. Een prominente vertegenwoordiger van de geloofsgemeenschap bepaalde dat de verontreiniging kon worden voorkomen door het gebruik van het soort plastic zak waarin ook lijken worden vervoerd. El Al verbood dit echter om veiligheidsredenen.
2/01/02

Invoering van euro afhankelijk van volksaard?

Vijf dagen na invoering van de euro betaalden Nederlanders en Grieken negen van de tien keer met deze Europese munt. Fransen, Spanjaarden en Italianen rekenden nog voornamelijk af met hun eigen valuta. De Belgen bleven het hardnekkigst vasthouden aan hun vertrouwde geldstukken: tweederde van de bevolking betaalde nog in franken. Deze verschillen leidden in de media tot speculaties over de afzonderlijke volkskarakters. Nederlanders zouden gehoorzaam zijn, Belgen opstandig en Zuid-Europeanen chauvinistisch.

Bronnen: Algemeen Dagblad, NRC Handelsblad, het Parool, Trouw, de Volkskrant, Washington Post, UNMIBH, Bosnet.org, World History Timeline


Trade

foto: World Vision/Kai Uwe Gundlach, Hunger-kampagne, 2000, City Light Poster

De wereld van de hedendaagse handel verbeeld

'Wereldhandel' is het thema van de fototentoonstelling Trade, te zien tot 3 maart 2002 in het Nederlands Foto Instituut in Rotterdam. Zestig fotografen geven hun visie op de invloed van de hedendaagse wereldhandel op de cultuur en het dagelijks leven. De meeste foto's benadrukken de negatieve aspecten, gevisualiseerd in prachtige beelden. Kijk ook op de site van het Nederlands Foto Instituut.

Meer tentoonstellingen, culturele evenementen en bijeenkomsten vindt u in 'Wereld in aktie', de agenda op de website van Internationale Samenwerking.

 

februari 2002