De Kracht van Cultuur
Wereldsite
Nieuwsbrief
Actueel

Jan van Riebeeck omstreden in Kaapstad

In 2002 wordt herdacht dat de Verenigde Oostindische Compagnie 350 jaar geleden voet aan wal zette op Kaap de Goede Hoop, Zuid-Afrika. Is Jan van Riebeeck, de man die volgens de geschiedenisboeken de Kaap 'ontdekte', een held of een misdadiger? Volgens de actiegroep Citizens for Truth en die Waarheid (Catew) hoort Van Riebeecks standbeeld eigenlijk in de gevangenis te staan. Van Riebeeck was een veroordeelde misdadiger, voor straf meegestuurd met de VOC, aldus Catew. Dit jaar is het 400 jaar geleden dat de VOC werd opgericht. De Kaapse VOC-stichting belegt daarom in april in Stellenbosch een internationale conferentie over 's werelds grootste handelsonderneming van de zeventiende en achttiende eeuw. De actievoerders van Catew vrezen dat er tijdens de herdenking te weinig aandacht zal zijn voor de oorspronkelijke bewoners van de Kaap, de Khoisan.

Op de bres voor eigen cultuur: kat beschermd, hond op menu

In de Italiaanse hoofdstad Rome heeft de gemeenteraad vorige maand een groep zwerfkatten uitgeroepen tot cultureel erfgoed. De gemeente verwijst daarbij naar de historische band met deze dieren - katten behoren tot de oudste bewoners van Rome. Intussen dienden in Zuid-Korea twintig parlementsleden een wetsontwerp in voor legalisatie van het eten van hondenvlees. Volgens hen hoort hondenvlees bij de eigen traditie en cultuur. In 1988, tijdens de Olympische spelen in Seoel, verbood de regering consumptie van hondenvlees uit angst voor de internationale opinie. Tijdens het aanstaande wereldkampioenschap voetbal in 2002 is de aandacht van de internationale gemeenschap opnieuw gericht op Zuid-Korea.
22-12-01

Oud-president Senghor van Senegal overleden

Donderdag 20 december 2001 is de Senegalese oud-president Léopold Sédar Senghor overleden in Frankrijk. Daar had hij zich teruggetrokken nadat hij in 1980 vrijwillig was teruggetreden als staatshoofd. In 1960 werd Senghor de eerste president van Senegal. Hij gaat de geschiedenis in als een van de zeldzame democratische staatshoofden van Afrika. Naast staatsman was hij schrijver en dichter.
20-12-01

Moderne Franse bijbelvertaling groot succes

Een moderne Franse bijbelvertaling is doorgedrongen tot de lijst van bestverkochte boeken in Frankrijk. Bekende Franse schrijvers, dichters en essayisten vertaalden de bijbel in eigentijdse literaire stijl, zo modern als rapmuziek en minimalistische poëzie. De vertalers hebben geen specialistische kennis van Hebreeuws of Grieks. De vertaling verscheen in september bij uitgeverij Bayard en kwam in december in Frankrijk op de bestsellerlijsten terecht.
20-12-01

Vrouwenbesnijdenis

Kenia heeft het besnijden van meisjes tot zeventien jaar verboden. De wet is aangenomen door het parlement en wacht op bekrachtiging. Boven de zeventien mogen meisjes zelf kiezen.
In Nederland is vrouwenbesnijdenis wijdverbreid in de Somalische gemeenschap. Het Nederlandse kamerlid Dittrich (D66) deed in december een voorstel om vrouwenbesnijdenis apart strafbaar stellen in de Nederlandse wet. Volgens minister Korthals van Justitie is dit niet nodig. De huidige regels zijn voldoende: als het gebeurt bij meisjes valt het onder kindermishandeling. Voor volwassenen kan er vervolging zijn op basis van ernstige mishandeling.
13-12-01, 14-12-01

Negende van Beethoven werelderfgoed

VN-cultuurorganisatie UNESCO wil de negende symfonie van Ludwig van Beethoven behouden voor toekomstige generaties. De compositie is daarom bijschreven in het register van het UNESCO-programma Memory of the World (Geheugen van de wereld). De Berlijnse Staatsbibliotheek, in het bezit van de originele partituur, heeft dit bekendgemaakt. Het Memory of the World-programma draait om het bewaren en beschikbaarstellen van documentair erfgoed, zoals manuscripten, gedrukte boeken en archieven.
Meer informatie: UNESCO Memory of the World Programme en Staatsbibliothek zu Berlin.
5-12-01

Bronnen: Algemeen Dagblad, Het Financieele Dagblad, NRC Handelsblad, het Parool, Trouw, de Volkskrant, South African Broadcasting Corporation, UNESCO, Staatsbibliothek zu Berlin


Unpacking Europe


Europa gezien door niet-westerse ogen

Unpacking Europe is een tentoonstelling van achttien niet-Europese kunstenaars uit Afrika en Azië, van wie de meesten leven en werken in Europa of de Verenigde Staten. Ieder van hen levert vanuit zijn eigen culturele achtergrond commentaar op de westerse cultuur, die in artistiek opzicht vaak als norm wordt gesteld. Unpacking Europe is een poging om dit beeld radicaal om te gooien. De tentoonstelling geeft een onthullend beeld van Europa als smeltkroes van culturen. De wederzijdse beïnvloeding tussen Europa en andere delen van de wereld heeft de grenzen vervaagd, zodat zich gaandeweg een mondiale cultuur vormt.
Nog tot 24 februari in Museum Boijmans van Beuningen in Rotterdam.

Meer tentoonstellingen, culturele evenementen en bijeenkomsten vindt u in 'Wereld in aktie', de agenda op de website van Internationale Samenwerking.

 

januari 2002