De Kracht van Cultuur

Nieuwsbrief
Actueel

Tunesische webmaster veroordeeld

Zouhair Yahyaoui, oprichter van het Tunesische online-magazine Tunezine, is veroordeeld tot twee jaar en vier maanden gevangenisstraf. Yahyaoui, die schuilging achter het pseudoniem Ettounsi (de Tunesiër), werd opgepakt in een internetcafé in Tunis. Het satirische magazine leverde kritiek op de Tunesische regering. De webmaster wordt verantwoordelijk gehouden voor alle dissidente meningen op de forumpagina van de site. Tunesië kent een strenge mediacensuur. De veroordeling van Yahyaoui is een van de pogingen van het bewind om grip te houden op internet-informatie.
21/06/02

Geldt de Zimbabwaanse wet voor internet?

Een correspondent van de Britse krant The Guardian, Andrew Meldrum, staat in Zimbabwe terecht voor het publiceren van onwaarheden. In maart trad er in Zimbabwe een nieuwe mediawet in werking: The Access to Information and Protection of Privacy Act. Journalisten die onjuiste informatie publiceren kunnen veroordeeld worden tot geldboetes of gevangenisstraf. Critici menen dat met 'onwaarheden' alle informatie wordt bedoeld die de partij van president Robert Mugabe niet aanstaat.
Een interessant aspect van Meldrums zaak is dat het gewraakte artikel alleen werd gepubliceerd op de website van The Guardian. De advocaat van de correspondent betoogt dat Zimbabwe's wetten niet gelden voor internet. Zimbabwaanse politiemensen zouden het stuk zelf het land hebben binnengebracht door het te downloaden.
17/06/02

Eerste westerse musical in China

China heeft voor het eerst een Broadway/West End musical op de planken. Het nieuwe Shanghai Grand Theatre toont vanaf eind juni drie weken lang Les Misérables. De Chinese autoriteiten zouden gecharmeerd zijn geweest van het politieke thema van de theatershow. Ook de roman van de Fransman Victor Hugo, waarop de musical is gebaseerd, is in China al erg populair. De cast van de Engelstalige productie is voornamelijk afkomstig uit New York.
15/06/02

Amerikaanse beroemdheden staan op tegen president Bush

Minstens zeventig vooraanstaande Amerikanen hebben een verklaring ondertekend waarin ze afstand nemen van het optreden van president Bush. De groep bestaat ondermeer uit filmmakers, zangers, acteurs, schrijvers, academici en vertegenwoordigers van religieuze groeperingen. In Not in our name hekelen zij de reactie van het Amerikaanse bewind op de 11 september-aanslagen. Ze veroordelen Bush' 'simplistische' onderscheid tussen goed en kwaad, het recht dat hij zich toeëigent om waar ook ter wereld militair in te grijpen, en de onzorgvuldigheid waarmee bepaalde immigranten sinds september in de VS zijn behandeld. Tot de ondertekenaars behoren Noam Chomsky, Edward Said, Adrienne Rich, Gloria Steinem, Mos Def, Eve Ensler en Alice Walker.
14/06/02

Gay Pride optocht in Jeruzalem

Inwoners van Jeruzalem zijn voor het eerst getuige geweest van een Gay Pride parade in hun stad. De optocht, waaraan enkele duizenden mannelijke en vrouwelijke homoseksuelen deelnamen, werd georganiseerd door Jerusalem Open House (JOH) - een organisatie die joodse, christelijke en islamitische homoseksuelen wil verenigen. Het motto van de parade was 'liefde zonder grenzen.'
De organisatoren wilden Jeruzalem ook eens in het nieuws brengen als plaats van hoop en eenheid. De stad is nu steeds in de media vanwege geweld. Uit angst voor aanslagen durven inwoners van Jeruzalem nauwelijks de deur uit. Dat zovelen zich in het openbaar wilden verzamelen maakte de manifestatie daarom extra bijzonder.
Verschillende orthodoxe groeperingen hadden zich tegen de parade verzet. Ook het stadsbestuur was ontstemd. Men was bang dat de 'zieke geesten' het heilige karakter van de stad zouden bezoedelen.
12/06/02

Franse performance tegen gijzeling

Op het Vijfde Internationale Performance Festival in de Colombiaanse stad Cali heeft Pierre Pinoncelli een stuk van zijn pink afgehakt. De Franse kunstenaar deed dit uit solidariteit met politica Ingrid Betancourt. Zij werd in februari 2002 ontvoerd door het Colombiaanse rebellenleger Farc. Het kootje is nu in het bezit van het Calinese museum voor moderne kunst La Tertulia.
10/06/02

Homoseksuele held in Brits kinderboek

Op de Britse lezersmarkt is een jeugdroman verschenen met een homoseksuele hoofdpersoon. In Strange Boy schrijft de Britse literatuurdocent Paul Magrs over de tienjarige David die meer van jongens houdt dan van meisjes. Gezien het controversiële karakter van het boek is het opmerkelijk dat het is uitgebracht door de grote uitgeverij Simon en Schuster.
07/06/02

Nederlandse bewakers van erfgoed mee met militairen

Het Nederlands Ministerie van Defensie gaat culturele experts meesturen met militairen op humanitaire missies. Vakmensen op het gebied van musea, bibliotheken en monumenten moeten advies uitbrengen hoe het culturele erfgoed in oorlogs- of rampgebieden kan worden beschermd en hersteld. Het ministerie zal hiertoe samenwerken met de Nederlandse tak van het International Committee of the Blue Shield - een Unesco-organisatie ter bescherming van cultureel erfgoed in landen die worden geteisterd door gewapende conflicten of natuurgeweld.
03/06/02

Argentijnse opera voor een appel en een ei

Het legendarische Teatro Colon in de Argentijnse hoofdstad Buenos Aires vroeg voor de voorstelling van de eerste zondag in juni geen geld, maar voedsel. Nadat demonstranten die week ervoor een optreden hadden verstoord, besloot het bestuur arme landgenoten de helpende hand toe te steken. Bezoekers van het operahuis werd gevraagd niet-bederfelijke etenswaar mee te brengen. Een hulporganisatie heeft het eten onder de armen verdeeld. Sinds de economische crisis in Argentinië leeft de helft van de bevolking in armoede.
01/06/02

Bronnen: NRC Handelsblad, het Parool, De Telegraaf, Trouw, de Volkskrant, Rotterdams Dagblad, De Standaard, The Guardian, Le Monde, BBCi, Achuka, Bay Windows, Committee to Protect Journalists (CPJ), Gay.org, Siegesaeule, Telepolis
Filmcultuur in Egypte en Italië

Gekleurd beeld

Imagine Identity and culture

Het nieuwe Nederlandse instituut Imagine IC maakt audiovisuele producties over identiteit en culturen. Onder de titel Gekleurd beeld presenteert Imagine IC vanaf 23 mei vier multimedia-presentaties met beelden van migranten en jongeren met diverse culturele achtergronden.
Kijk ook op de gloednieuwe website van Imagine IC:
www.imagineic.nl

Meer tentoonstellingen, culturele evenementen en bijeenkomsten vindt u in 'Wereld in aktie', de agenda op de website van Internationale Samenwerking.

 

juli 2002