De Kracht van Cultuur

Nieuwsbrief
Actueel

Kunst uit alle windstreken in Kassel

Een maand voor de opening van Documenta 11 op 8 juni 2002 zijn de namen van de deelnemende kunstenaars bekendgemaakt. De vijfjaarlijkse manifestatie in het Duitse Kassel geldt als een van de voornaamste overzichten van actuele kunst. Gastcurator is ditmaal de Nigeriaanse Okwui Enwezor. Zoals verwacht nodigt hij aanzienlijk meer niet-westerse kunstenaars uit dan zijn voorgangers. Ter inleiding van de tentoonstelling organiseerde Enwezor conferenties in ondermeer Lagos en New Delhi en op St. Lucia. Op deze 'platforms' werd vooral gesproken over de dynamiek van globalisering.
Meer informatie: Documenta 11

Film over 11 september

Elf regisseurs gaan een film maken over 11 september 2001, de dag van de aanslagen in New York. De regisseurs zijn ondermeer afkomstig uit India, Burkina Fasso, Iran, Israël, Mexico, de Verenigde Staten en Egypte. Doel van het project is de terroristische aanval in een breder perspectief te plaatsen. De film zal bestaan uit elf afzonderlijke films van precies elf minuten en negen seconden. Het geheel moet op 11 september 2002 in verschillende landen in première gaan.
26/05/02

VN-kindertop in New York

"Wij zijn de kinderen wiens stem niet wordt gehoord. Het wordt tijd dat jullie rekening met ons gaan houden." Dat zeiden de Boliviaanse Gabriela Azurduy Arrieta (13) en Audrey Cheynut (17) uit Monaco tegen regerings-vertegenwoordigers uit meer dan 150 landen. Zij traden op als woordvoerders van de paar honderd kinderen die aanwezig waren bij de kindertop van de Verenigde Naties, van 8 tot en met 10 mei in New York.
De conferentie werd voorafgegaan door een waarschuwing van de Wereldbank dat het onderwijs in Afrika gevaar loopt door aids. Veel leraren sterven aan de ziekte. Kinderen gaan niet naar school omdat ze taken van overleden ouders overnemen.
Aids maakt ook onder minderjarigen veel slachtoffers. Desalniettemin stemden de Verenigde Staten, het Vaticaan en islamitische landen tegen het recht van kinderen op seksuele voorlichting en voorbehoedmiddelen.
Meer informatie:
United Nations Special Session on Children
World Bank
11/05/02

'Don Quijote beste boek ter wereld'

Honderd gerenommeerde auteurs uit ruim vijftig landen hebben Don Quijote van Miguel de Cervantes uitgeroepen tot beste boek ter wereld. De verkiezing was uitgeschreven door een Noorse boekenclub die verwant is aan het instituut van de Nobelprijzen. De jury stelde een lijst samen van honderd fictiewerken, voornamelijk van westerse, mannelijke auteurs. Vervolgens koos zij met grote meerderheid voor het zeventiende-eeuwse boek van de Spanjaard Cervantes.
Meer over de juryleden en de genomineerde boeken:
De norske Bokklubbene

08/05/02

Mag 'neger' in een woordenboek?

Uitgever Van Dale Lexicografie moet de woorden 'neger' en 'creool' uit haar Groot woordenboek der Nederlandse taal verwijderen. Dat vindt Stichting Eer en Herstelbetalingen van Slachtoffers van de Slavernij in Suriname. Volgens de stichting zijn deze benamingen oorspronkelijk scheldwoorden van blanken; vermelding in de 'Dikke Van Dale' zou Surinamers kwetsen. Eerder dit jaar kondigde de woordvoerder van de stichting een openbare boekverbranding van Van Dales aan, die echter werd afgelast. Nu is er een klacht ingediend bij de Commissie Gelijke Behandeling. Deze doet binnenkort uitspraak over de kwestie.
Al eerder kreeg Van Dale commentaar over de opname van politiek incorrecte woorden. In september 2001 klaagde een Turkse Nederlander over de omschrijving van het woord 'Turk'.
07/05/02

ANC doet mee aan missverkiezing

De ANC-Jeugdliga gaat samenwerken met Sun International, de organisator van de missverkiezingen in Zuid-Afrika. De leden van de politieke liga willen dat er meer meisjes uit de arme gebieden aan de verkiezingen kunnen meedoen. Daarom gaan ze jonge vrouwen uit de townships helpen met de voorbereidingen op de soms ingewikkelde voorrondes. De ANC-jeugd betwist dat er ook raciale motieven in het spel zouden zijn. De laatste verkiezing werd gewonnen door een 21-jarige blanke Zuid-Afrikaanse.
Meer informatie: ANC Youth
01/05/02

Saartjie Baartman naar huis

De stoffelijke resten van een Zuid-Afrikaanse vrouw zijn na twee eeuwen thuis. Het gaat om Saartjie Baartman (1789) van het Khoi-volk. Veel leden van deze stam werden door Nederlandse kolonisten vermoord. Zo ook de familie van Baartman. Vervolgens nam een Engelse arts de toen twintigjarige slavin mee naar Engeland. Daar stelde hij haar vanwege haar grote billen en genitaliën op de kermis tentoon. De vrouw, die bekend kwam te staan als de 'Hottentot Venus', stierf zes jaar later in Parijs als prostituée. Omdat de artsen haar als rariteit zagen, werden haar hersens en geslachtsdelen op sterk water gezet. Ook maakten ze een gipsen afdruk van haar lichaam. Dat was tot 1974 in het Parijse Musée de l'Homme te zien.
Zuid-Afrikanen vinden het belangrijk dat de overblijfselen op eigen grond waardig worden begraven. Niet alleen omdat Baartmans ziel dan vrede vindt, zoals het Khoi-volk gelooft. Het is ook een manier om respect te betonen aan een onderdrukt volk. Bovendien is er hoop dat meer voormalige landgenoten nu uit de depots van Europese musea worden bevrijd.
Nelson Mandela heeft zich sinds 1994 persoonlijk ingespannen voor de thuiskomst van Baartman. De Fransen moesten eerst een speciale wet maken om haar terug te geven. Hiermee willen ze voorkomen dat ook andere staten erfstukken kunnen terugvragen.
01/05/02

Voetbalfilm te grappig

Naar verluidt heeft China de succesvolle Honkongse film Shaolin Soccer verboden. De kaskraker, ook Siu lam juk kau genoemd, won in 2001 op het Hongkong Film Award prijzen voor ondermeer beste acteur, beste regie, beste film en beste visuele effecten. De komedie van regisseur Stephen Chow zou de voetbalsport bespotten. Dat geeft volgens de autoriteiten geen pas, nu China meedoet aan het wereldkampioenschap.
01/05/02

Bronnen: Algemeen Dagblad, NRC Handelsblad, het Parool, Trouw, de Volkskrant, Het Nieuwsblad, De Standaard, Le Monde, The Guardian, Documenta, De norske Bokklubbene, ANC Youth, United Nations, World Bank


Stem

Een werknemer moet zich houden aan kledingvoorschriften. Dus geen hoofddoeken of tatoeages.

mee eens

niet mee eens

 

Amsterdam Roots Festival

Foto: National Dance Company of Ghana

Muziek uit alle werelddelen

Het Amsterdam Roots Festival is een toonaangevend festival met een afwisselend programma van wereldmuziek en wereldcultuur. Dit jaar optredens van onder andere Daniela Mercury, Orchestra Baobab en The National Dance Company of Ghana. Van 21 tot 30 juni meer dan vijftig optredens op diverse locaties in Amsterdam.
Kijk ook op de website van het festival: www.amsterdamroots.nl

Meer tentoonstellingen, culturele evenementen en bijeenkomsten vindt u in 'Wereld in aktie', de agenda op de website van Internationale Samenwerking.

 

juni 2002