De Kracht van Cultuur
Wereldsite
Nieuwsbrief
Actueel

De kwestie: Olympische Spelen: verbroedering of patriottisme?

Top-100 beste Afrikaanse boeken

Op een internationale uitgeversconferentie in Accra, Ghana is de top-100 van beste Afrikaanse boeken bekendgemaakt. De Nigeriaan Chinua Achebe staat bovenaan met Een wereld valt uiteen (1958). Juryleden moesten een keus maken uit 1521 titels in ten minste vijftien verschillende talen. De top-100 is een initiatief van de Zimbabwaanse International Book Fair (ZIBF). De prijsuitreiking vindt plaats tijdens deze beurs in juli 2002.
21/02/02

Politieke leiders willen greep op media

Waarschijnlijk heeft premier Silvio Berlusconi binnenkort zeggenschap over 95 procent van de Italiaanse tv-markt. De zakenman, die vorig jaar in Italië aan de macht kwam, is eigenaar van drie commerciële tv-stations. Daarnaast krijgt hij nu ook invloed op de staatsomroep RAI. Het is gebruikelijk dat de vijfkoppige leiding van de zender bestaat uit drie regeringsvertegenwoordigers en twee afgezanten van de oppositie. Berlusconi's regeringspartners maken zich bovendien sterk voor een herverdeling: vier posten voor de regering en nog slechts een voor de oppositie.
In Duitsland tracht bondskanselier Gerhard Schröder greep te houden op het instortende mediaconcern van Leo Kirch. Kirch bezit onder meer commerciële tv-zenders, de uitzendrechten van de voornaamste sportwedstrijden en veertig procent van uitgeverijgigant Axel Springer. Een samenwerkingsverband tussen Schröder, de Deutsche Bank en mediareus Bertelsmann moet het imperium uit handen houden van mediatycoon Rupert Murdoch.
20/02/02

Britse marktlui lopen uit de maat

Het Britse Hooggerechtshof heeft beslist dat alleen het metrieke stelsel op Britse bodem rechtsgeldig is. Dit nadat markthandelaren, - de zogenoemde 'Metrieke Martelaren' -, het recht hadden opgeëist de vroegere pound en ounce te mogen blijven gebruiken. De woordvoerder van de vijf koopmannen noemde de beslissing van de rechters 'de dood van de democratie'.
19/02/02

Japanse muziek maand lang toegestaan

In juli mogen Zuid-Koreaanse radio- en televisiestations Japanse muziek uitzenden. Dit ter ere van het WK Voetbal dat die maand in beide landen plaatsvindt. Sinds de Japanse bezetting ruim vijftig jaar geleden zijn de meeste Japanse cultuuruitingen in Zuid-Korea verboden. Zo ook de verkoop en uitzending van Japanse muziek.
18/02/02

Hindoes in opstand tegen Valentijnsdag

Hindoes in Bombay hebben dit jaar opnieuw Valentijnsartikelen vernield. Ook vorig jaar staken de gelovigen op 14 februari de typische kaarten en geschenken in brand. Als reden gaven de demonstranten het westerse karakter van de dag.
15/02/02

Wordt doorklikken link?

British Telecom heeft een opvallende rechtszaak aangespan-nen tegen de Amerikaanse internetprovider Prodigy. Onderwerp van het geschil is het gebruik van de hyperlink. Deze zou in 1976 door medewerkers van British Telecom zijn uitgevonden. Het bedrijf verwierf daarom in 1989 de exclusieve gebruiksrechten. Om onbekende redenen liet de telecomgigant het octrooi elf jaar lang ongebruikt. Toen het in 2000 werd 'teruggevonden' was het in Europa niet meer geldig. Met het proces tegen Prodigy wil BT onderzoeken of het in de Verenigde Staten nog van toepassing is. Als de rechter het bedrijf in het gelijk stelt, bestaat kans dat Amerikanen voor iedere link op hun pagina's moeten gaan betalen.
Pioniers van het world wide web hebben verontwaardigd gereageerd op het proces. Zij noemen de Amerikaan Vannevar Bush uitvinder van de link.
Meer informatie: het patent van BT (1989)
Vannevar Bush, As we may think (1945)
12/02/02

Oude gebruiken in nieuw Afghanistan

Afghanistan heeft weliswaar een nieuwe regering, maar de rechtspraak blijft op oude islamitische wetten gebaseerd. De handhaving van de sharia betekent dat homoseksuelen en overspelige vrouwen nog steeds door onder meer steniging mogen worden gedood. Het afhakken van ledematen behoort ook nog tot rechtsgeldige straffen. Voornaamste verschil met de Talibanregering is dat er geen snelrecht meer zal worden toegepast. Dat zegt tenminste de nieuwe voorzitter van het Afghaanse hooggerechtshof, Fazel Hadi Shinwari, tegen Associated Press. Verdachten zullen de kans krijgen zich te verdedigen. Ook zullen de straffen niet meer in het openbaar worden verricht.
De nederlaag van de Taliban betekent evenmin het einde van de burqa; de allesverhullende mantel die Afghaanse vrouwen onder het vorige regime verplicht waren te dragen. Het kledingstuk maakt deel uit van de cultuur van de Pathanen - een bevolkingsgroep verspreid over Afghanistan en Pakistan. Bovendien leeft onder sommige Afghaanse vrouwen de angst alsnog met slaag te worden bestraft als ze zonder het kleed de straat opgaan.
11/02/02

Componist voor Rwanda-Tribunaal

Nederland levert de Rwandese zanger en componist Simon Bikindi uit aan het Rwanda-Tribunaal in Tanzania. Volgens Human Rights Watch zette Bikindi's volksliedjes aan tot haat tegen de Tutsi's. Bovendien zou hij een van de oprichters zijn van het radiostation dat tijdens de slachtpartijen in 1994 een opjagende rol speelde. Bikindi was in 2000 naar Nederland gevlucht.
Meer informatie: Human Rights Watch
08/02/02

Vagina-monologen verboden

Het theaterstuk Vagina-monologen mag in Kuala Lumpur niet meer worden opgevoerd. In januari nog had de van oorsprong Noord-Amerikaanse show in de Maleisische hoofdstad volle zalen getrokken. Het gemeentebestuur zegt verdere voorstellingen te hebben geannuleerd vanwege klachten van het publiek. De Vagina-monologen zijn verhalen over de vrouwelijke genitaliën. De show is al in tientallen landen opgevoerd.
7/02/02

Massa-bijeenkomsten in teken globalisering

Het World Economic Forum vond dit jaar om redenen van solidariteit plaats in New York. Normaliter ontmoeten de financiële, politieke en culturele leiders elkaar in het Zwitserse Davos. De gevolgen van globalisering behoorde dit keer tot de belangrijkste gespreksonderwerpen. Zanger Bono van de Ierse megaband U2 maakte zich samen met Microsoft-oprichter Bill Gates sterk voor een rechtvaardiger verdeling van de welvaart. Ook Secretaris-generaal Kofi Annan van de Verenigde Naties sprak de multinationals aan op hun morele verantwoordelijkheden. Arme landen profiteren te weinig van de mondialisering, zo zei de Nobelprijswinnaar.
Dit was de voornaamste reden voor vijftigduizend anti-globalisten om in Brazilië voor de tweede keer een tegenconferentie te organiseren: het World Social Forum. In honderden workshops kwamen zaken aan de orde als participatieve democratie, privatisering van water, en rave-parties als demonstratievorm. Voornaamste doel van de activisten in Porto Alegre was een menslievender alternatief te presenteren voor de plannen uit New York. Dit voorjaar komt het Internationaal Forum voor Globalisering met een tienstappenplan, getiteld 'Een betere wereld is mogelijk!'
Meer informatie:
World Economic Forum in New York
World Social Forum in Porto Alegre
6/02/02

Ethiopiërs krijgen tien geboden terug

De Ethiopisch-orthodoxe kerk heeft van Schotland een heilig voorwerp terug gekregen. Het gaat om een replica van de Ark des Verbonds. Het houten stuk behoort tot de kunstschatten die in de negentiende eeuw door Britse militairen uit Ethiopië zijn meegenomen. Het werd vorig jaar gevonden in een kast van een Schotse kerk. Op het vliegveld van Addis Abeba werd de replica met veel ceremonieel in ontvangst genomen.
01/02/02

Wereldgodsdiensten blijven groeien

De komende 25 jaar nemen alle wereldreligies in aanhang toe. De islam stijgt met 2.11 procent het snelst. Dat blijkt uit de Annual Statistical Table on Global Mission; het jaarlijkse rapport over mondiale godsdienstige ontwikkelingen.
Het christendom is nu met ruim twee miljard gelovigen wereldwijd de grootste godsdienst. De islam staat met 1.24 miljard moslims op de tweede plaats en het hindoeïsme met 836 miljoen aanhangers op de derde. Het jodendom telt 14.6 miljoen gelovigen en is daarmee de kleinste wereldgodsdienst.
01/02/02

Bronnen: Algemeen Dagblad, NRC Handelsblad, het Parool, Rotterdams Dagblad, Trouw, de Volkskrant, Associated Press BBC News, AllAfrica.com, The Daily News Zimbabwe, Human Rights Watch, World Economic Forum, World Social Forum, Annual Statistical Table on Global Mission


Wereld Muziektheater Festival


Kathak -roopmati, Birju Maharaj
foto: Avinash Pasricha

Nieuw muziektheater uit Afrika, Zuid-Amerika en Azië

Van 9 maart tot 20 april 2002 vindt voor de derde keer het Wereld Muziektheater Festival plaats. Op het programma staan zes nieuwe muziektheaterproducties uit Zuid-Afrika, India, Argentinië, Indonesië, Brazilië en Japan. De voorstellingen (opera, musical en theaterdans) zijn speciaal voor deze gelegenheid gemaakt en te zien in 21 steden en 26 theaters in Nederland en België.
Meer informatie is te vinden op de website van het festival: www.wmtf.nl.

Meer tentoonstellingen, culturele evenementen en bijeenkomsten vindt u in 'Wereld in aktie', de agenda op de website van Internationale Samenwerking.

 

maart 2002