De Kracht van Cultuur

Nieuwsbrief
Actueel

Zwart vierkant Malevitsj blijft in Rusland

Zwart vierkant (1913) van Kasimir Malevitsj blijft in Rusland. Russische kranten melden dat de Russische overheid, na twee weken onderhandelen, heeft besloten het beroemde schilderij te kopen voor 1 miljoen dollar. Eerder deze maand voorkwam de overheid een veiling van het schilderij. Volgens het Ministerie van Cultuur hoorde het als cultuurmonument thuis in een van de staatsmusea.
Meer informatie: On-line Pravda en The Moscow Times
29/02/02

Opening Bibliotheca Alexandrina uitgesteld

In de Egyptische havenstad Alexandrië is jarenlang gebouwd om de Bibliotheca Alexandrina in oude glorie te herstellen, de grootste en beroemdste bibliotheek uit de oudheid. De nieuwe bibliotheek wil een venster zijn van Egypte naar de wereld en van de wereld naar Egypte. De Bibliotheca Alexandrina zou feestelijk worden geopend op 25 april. Vanwege de gebeurtenissen in het Midden-Oosten heeft president Mubarak de festiviteiten echter uitgesteld.
Meer informatie: Bibliotheca Alexandrina
25/04/02

Sport verbroedert toch niet

Voetbal verdient de Nobelprijs voor de vrede, meende vorig jaar een Zweeds parlementslid (zie Actueel, november 2001). De gedachte is wijdverbreid: sport verbroedert. Niet waar, zegt nu Agnes Elling van de Katholieke Universiteit Brabant. Elling deed onderzoek naar sport en ondervroeg daarvoor ruim duizend jongeren in Tilburg en Amsterdam. Uit hun antwoorden blijkt dat sport nog steeds een sterke sociale en etnische scheiding kent. Voetbal is mannelijk, menen de jongeren, ballet is voor meisjes. Allochtonen spelen straatvoetbal en basketball, autochtonen hockey en voetbal in clubverband.
Meer informatie: Katholieke Universiteit Brabant
Eerder op de Kracht van Cultuur: Olympische Spelen: verbroedering of patriottisme?
24/04/02

Bush en andere helden in speelgoedwinkel

'Onze held' is bezig een terrorist te wurgen. 'Onze held' is een pop, te koop bij Hero Builders.com. De pop heeft niet de naam van president Bush, maar wel het uiterlijk. Andere verkrijgbare poppen: 'Onze bondgenoot' (Tony Blair) en een 'Vuile terrorist' (Osama Bin Laden). Een vrouwelijke held ontbreekt nog. Wellicht hebben de makers daarom de terroristenpop maar zolang een balletjurkje aangetrokken.
Binnenkort eveneens te koop: verzamelkaartjes met de 'helden van 11 september'. 'Helden' betekent in dit geval niet de politieke leiders, maar de slachtoffers van de aanslagen. De Amerikaanse ondernemer Kingsley Barham wil ruilkaarten uitbrengen met hun portretten, als waren zij Pokémonfiguren. Hij benaderde nabestaanden voor foto's en persoonlijke gegevens.
20/4/02

Humor na 11 september

Amerikaanse tieners hebben de gebeurtenissen van 11 september op een grappige manier opgenomen in hun taalgebruik. Een rommelige slaapkamer heet bijvoorbeeld 'ground zero', foute kleren 'een burqa'. The Washington Post publiceerde een verzameling van dit soort stoere grappen. Macabere humor is echter geen typisch Amerikaans verschijnsel. In The Times of India verscheen een artikel over macabere humor als tegengif in moeilijke tijden. De schrijver van het artikel, Jug Suraya, is de maker van de Indiase strip Dubyaman. Hierin figureert de Amerikaanse president Bush als niet al te intelligente superheld (Lees 'dubya' als 'double u'). Over humor wordt deze zomer in Italië een conferentie gehouden. Ook 'terreurhumor' staat op het programma.
Meer informatie:
Jug Suraya, Laughter in the time of conflict
De conferentie: Conferentie International Society for Humor Studies
20/04/02

Duizenden Incamummies gevonden in Peru

Archeologen hebben duizenden Incamummies ontdekt onder een sloppenwijk in de Peruaanse hoofdstad Lima. Waarschijnlijk zijn de mummies begraven tussen 1480 en 1535. Onderzoekers verwachten door deze opgraving veel te weten te komen over de Inca's, die een machtige beschaving hadden tot de komst van de Spanjaarden.
Foto's van de opgraving op Nationalgeographic.com
18/02/02

Nieuw virtueel Aziatisch-Europees museum

In Europese musea zijn meer Aziatische collecties te vinden dan andersom. Dat is een gevolg van het kolonialisme in vorige eeuwen. Begin april kwamen museummedewerkers uit 25 landen bij elkaar op een congres in Leiden, om te praten over die ongelijke verdeling. Zij besloten tot de oprichting van een virtueel museum waarin 5000 topstukken uit Europese en Aziatische musea te zien zullen zijn. Februari 2003 zal het virtuele museum de eerste van een reeks wisselende tentoonstellingen presenteren op internet.
Meer informatie: Asemus, (Asia-Europe Museum Network)
14/04/02

Cultureel overleven met Afrikaanse percussie

Ideeën uit de oude Kongo-Angola cultuur gebruiken in een nieuw creatief proces, dat is het idee achter het muziekproject Odantalan. In Luanda, Angola, vond afgelopen maand een ontmoeting plaats tussen muzikanten, kunsthistorici en musicologen uit Angola, Brazilië, Cuba en Colombia. In een tiendaagse muziekworkshop gingen zij aan de slag met hun gedeelde culturele erfgoed. Binnenkort worden een cd en catalogus uitgebracht. Het project ontvangt financiële steun van het Prins Claus Fonds.
Meer informatie: pangeiArt
07/04./02

Teruggave oorlogskunst Gutmann

De Nederlandse overheid geeft meer dan tweehonderd kunstwerken terug aan de nazaten van het joodse echtpaar Gutmann. De kunst is in de Tweede Wereldoorlog door de nazi's in beslaggenomen en na de oorlog door de Nederlandse overheid teruggevorderd. Het is voor het eerst dat het ministerie werk teruggeeft op advies van de commissie Polak, die sinds begin dit jaar claims van oorlogskunst onderzoekt (zie Actueel, december 2001).
Meer artikelen over oorlogskunst: NRC Handelsblad, Dossier oorlogskunst
18/04/02

Bronnen: Algemeen Dagblad, NRC Handelsblad, het Parool, Trouw, de Volkskrant, Het Belang van Limburg, De Standaard, Le Monde, The Guardian, The Washington Post, The Times of India, On-line Pravda, The Moscow Times, Nationalgeographic.com, Bibliotheca Alexandrina, pangeiArt


Stem

Een regering moet zich niet bemoeien met het godsdienstonderwijs.

mee eens

niet mee eens

 

Wereld Kinder Festival

 

Wereldreis door Nederland en België

Swingen op Surinaamse chutney en kijken naar Indiase vechtkunst. Het kan op het Wereld Kinder Festival, een multicultureel zomerevenement voor en door kinderen uit binnen- en buitenland. Vanaf 25 mei toert het Wereld Kinderfestival door Nederland en België.

Kijk ook op de website van het festival: www.wereldkinderfestival.nl

Meer tentoonstellingen, culturele evenementen en bijeenkomsten vindt u in 'Wereld in aktie', de agenda op de website van Internationale Samenwerking.

 

mei 2002