De Kracht van Cultuur

Nieuwsbrief
Actueel

Felle discussie over joodse eiroev in Londen

In Hampstead en Golders Green, buitenwijken van Londen, woedt een felle discussie over de komst van een eiroev. Dat is een gebied waar orthodoxe joden tijdens de sabbat kinderwagens en rolstoelen mogen duwen. Het is namelijk tijdens de sabbat verboden buitenshuis voorwerpen te vervoeren. Een eiroev, die in zo'n tweehonderd wereldsteden te vinden is, wordt deels afgebakend door hoge palen met draad, deels door al bestaande grenzen als spoorwegen. De organisatie The United Synagogue had om de constructie gevraagd zodat invaliden en moeders met jonge kinderen aan de gezamenlijke viering van de sabbat konden deelnemen.
Het plan heeft allerlei verzetsgroeperingen doen ontstaan. De ene club acht het principieel onjuist dat sommige mensen afhankelijk zijn van een omheining om naar buiten te mogen. Een andere groepering is bang dat de joodse bewoners zich met zo'n 'hekwerk' de buurt toe-eigenen, en vreest de instroom van nieuwe joodse inwoners en daarmee mogelijke antisemitische aanvallen. Een derde organisatie zijn de tientallen telegraaf-achtige palen een doorn in het oog.
De eerste palen zijn inmiddels in de grond geslagen.
23/08/02

Openlijke kritiek van Cubaanse rappers

Enkele jeugdige rappers hebben tijdens het jaarlijkse Cubaanse hiphopfestival openlijk durven klagen over hun leven op het socialistische eiland. Zanger Papa Humbertico en leden van de groep Alto Voltaje bekritiseerden ondermeer de economische malaise, de verveling onder jongeren, en het machtsvertoon van de Cubaanse politie. Dit tot groot enthousiasme van de duizenden toeschouwers. Met ongeveer vijfhonderd groepen heeft Cuba sinds een jaar of tien een sterke hiphopbeweging.
20/08/02

UNESCO vraagt steun voor ondergelopen cultureel erfgoed

Koïchiro Matsuura, directeur-generaal van UNESCO, heeft de internationale gemeenschap om hulp gevraagd voor verwoest cultureel erfgoed in Europa. Overstromingen hebben voornamelijk in Tsjechië en Duitsland historische gebouwen, bibliotheken en archieven doen onderlopen. Matsuura toonde zich vooral bezorgd over schade aan de monumenten op de werelderfgoedlijst, zoals het historische centrum van Praag en de plaatselijke middeleeuwse joodse wijk. In Dresden zijn ondermeer delen van de Semper Opera, de Frauenkirche en het Zwingerpaleis door het water verwoest. De beroemde barokke gebouwen waren net gerestaureerd. Denis MacShane, de Britse minister van buitenlandse zaken, riep kunststudenten in zijn land op de getroffen gebieden de helpende hand toe te steken.
Meer informatie: UNESCO Webworld news
16/08/02

Russen boos op Britse auteur

Enkele Russische opinieleiders hebben boos gereageerd op passages uit de nieuwe roman van Martin Amis. In Koba the Dread, Laughter and the Twenty Million vergelijkt de Britse auteur het regime van Stalin met een zwarte komedie. Stalins bewind kostte twintig miljoen mensen het leven. Volgens Amis verleent de absurditeit van dat regime het tijdvak een haast komisch karakter. Juist dat hilarische element zou er volgens Amis voor verantwoordelijk zijn dat Stalins moordlust nooit zo scherp is veroordeeld als Hitlers holocaust, terwijl er toch meer slachtoffers zijn gevallen. De Russische critici noemen het schandalig om tragedies van deze omvang met een literair genre te vergelijken.
11/08/02

Nieuwe kalender in Turkmenistan

Saparmoerat Niazov, president van de Centraal-Aziatische republiek Turkmenistan, gaat de kalender herbenoemen. Aanduidingen als januari, februari of maart zullen worden vervangen door meer nationalistische namen als 'Onafhankelijkheid' en 'De Vlag'. Niazov, die volgens mensenrechten-organisaties een dictatoriaal bewind voert, noemt ook een maand naar zichzelf, naar zijn overleden moeder en naar een boek dat hij geschreven heeft. De president verbood niet lang geleden alle balletvoorstellingen in de hoofdstad omdat hij er naar eigen zeggen niks van snapte.
09/08/02

Ophef over pygmeeën in Waalse dierentuin

In een dierentuin in de Waalse plaats Yvoir is een expositie ingericht over de levenswijze van pygmeeën. Hiervoor zijn acht pygmeeën uit Kameroen overgekomen, die het publiek met zang en dans een inkijkje willen geven in hun cultuur. Belgische organisaties voor ontwikkelingshulp en migranten zijn erg verontwaardigd over de tentoonstelling. Het doet hen denken aan de koloniale geschiedenis waarin inwoners van het Belgische Kongo op de wereldtentoonstelling als rariteiten te kijk werden gezet. Bovendien vinden ze een dierentuin een mensonwaardige locatie voor een dergelijke expositie. De organisatoren wijzen erop dat het entreegeld zal worden gebruikt om de levensomstandigheden van de pygmeeën te verbeteren.
Meer informatie: La Commune d'Yvoir
02/08/02

Indiaan in Mexico heilig verklaard

Paus Johannes Paulus II heeft in Mexico-Stad Juan Diego Cuauhtlatoatzin heilig verklaard. Het is zeldzaam dat een Indiaan deze eer te beurt valt. Cuauhtlatoatzin - 'hij die praat als een adelaar' - kreeg in 1531 twee visioenen van de maagd Maria, in Mexico aangeduid als de Maagd van Guadelupe. Het kleed waarop de Maagd haar afbeelding achterliet wordt sindsdien tentoongesteld in de Basiliek van Guadelupe in Mexico-Stad. Dit was het begin van een cultus die jaarlijks twintig miljoen bedevaartgangers op de been brengt.
Dat God zich ook aan een eenvoudige Indiaan wilde openbaren heeft destijds bijgedragen aan de massale bekering van de Mexicaanse plattelandsbevolking. Critici hebben altijd beweerd dat de katholieke kerk juist met dit doel het verhaal had verzonnen. Ook de recente heiligverklaring wordt door sommigen gezien als een paapse truc om tegenwicht te bieden aan het oprukkende protestantisme in Mexico.
Meer informatie: First indigenous Saint of the American continent, toespraak van de paus
31/07/02

Mag de Amerikaanse amusementsindustrie straks hacken?

Amerikaanse burgerrechtenorganisaties als Electronic Frontier Foundation hebben bezorgd gereageerd op de Peer to Peer Piracy Act. Dit wetsvoorstel geeft de Amerikaanse amusementsindustrie verregaande middelen in handen tegen piraterij. Film- en muziekmaatschappijen krijgen het recht tegen illegaal kopiëren 'hacker'-achtige middelen in te zetten. Zo mogen ze uitwisseldiensten in de war gaan brengen en harddisks van willekeurige particulieren doorzoeken op illegale bestanden.
Meer informatie: Peer to Peer Piracy Act
25/07/02

New Yorkers denken na over ontwerp voor 'Ground Zero'

Meer dan vierduizend mensen hebben kritiek geuit op alle ontwerpen voor 'Ground Zero', het verwoeste gebied in New York. Zes projectbureaus hadden schetsen ingestuurd voor het gebied waar de WTC-torens nu ongeveer een jaar geleden mikpunt werden van een terroristische aanslag. De grootschalige inspraak was georganiseerd door de Civic Alliance to Rebuild Downtown New York, waarin ruim 75 maatschappelijke organisaties, milieuverenigingen en bedrijven zitting hebben. De participanten vonden alle plannen te commercieel. Omdat zo'n tweeduizend slachtoffers nooit zijn gevonden, willen veel nabestaanden liever een herdenkingsmonument op die plek dan kantoorgebouwen of winkels. Projectontwikkelaars beijveren zich juist om bedrijfsruimte, omdat de stad daarvan sinds de aanslag twintig procent is kwijtgeraakt.
Meer informatie: Gotham Gazette's Rebuilding NYC
23/07/02

Bronnen: Algemeen Dagblad, NRC Handelsblad, het Parool, Rotterdams Dagblad, Trouw, de Volkskrant, Gazet van Antwerpen, De Standaard, Libération, Le Monde, Le Soir, The Guardian, The Ham&High Network, The Observer, Time.com, LA Weekly, The New York Times, The Washington Times, La Nueva Cuba, BBC News, BBC Online, 10 Downing Street Newsroom, The Art Newspaper, ET online.com, The Muslim News, The JC.com, Jewish.co.uk, UnescoBangladeshi spirit, een on line fotogalerie met foto's van studenten van Pathshala, the South Asian Institute of Photography uit Dacca, over de cultuur van Bangladesh.

Mundos Creados


Latijns-Amerikaanse fotografie

Op 7 september wordt in het Fries Museum in Leeuwarden de negende editie van de internationale fotomanifestatie Noorderlicht geopend, een happening verdeeld over 23 musea, galerieën en gelegenheidslocaties. De manifestatie in Leeuwarden staat in het teken van Latijns-Amerika. Onder de titel Mundos Creados wordt door in totaal 40 lokale, 5 Europese en 10 Nederlandse fotografen een veelzijdig en kleurrijk beeld geschetst van Latijns-Amerika en de Latijns-Amerikaanse fotografie.
Meer informatie is te vinden op de website van Noorderlicht.

Meer tentoonstellingen, culturele evenementen en bijeenkomsten vindt u in 'Wereld in aktie', de agenda op de website van Internationale Samenwerking.

 

september 2002