De Kracht van Cultuur

Nieuwsbrief

Actueel

Muziek in oorlogstijd

We Want Peace, wij willen vrede, zingt de Amerikaanse popmuzikant Lenny Kravitz. Kravitz voert zijn nieuwe song uit samen met Kazem Al Sahir, een bekende Irakese popmuzikant. Verschillende popmusici hebben protestliederen uitgebracht tegen de oorlog in Irak, onder wie George Michael en The Beastie Boys. De vraag is, wie deze nummers zal uitzenden.
Op de Britse radio zijn liedjes over oorlog inmiddels verboden. Niet alleen protestsongs, alles wat associaties oproept met oorlog en strijd is taboe. Bandages (verband) van Hot Hot Heat, een liefdesliedje, is aanstootgevend genoeg om te schrappen.
Muziekzender MTV Europe weert videoclips met beelden van oorlog, soldaten en bommen. Ook teksten en bandnamen die naar de oorlog verwijzen zijn verboden. Bijvoorbeeld alle nummers van de Amerikaanse B-52's, omdat deze band dezelfde naam heeft als een bommenwerper. Een van de verboden video's is Boom! van System of a Down. De anti-oorlogsvideo, met beelden van wereldwijde vredesdemonstraties, is gemaakt door Oscar-winnaar Michael Moore. Moore greep de Oscaruitreiking aan om zijn afkeer van de oorlog te uiten. Megaster Madonna heeft de montage van haar gewelddadige videoclip voor American Life aangepast. Ze vindt het er niet de juiste tijd voor.
In het Midden-Oosten scoort de Egyptische zanger Sjaban Abdel-Rahim een hit met Aanval op Irak. Abdel-Rahim werd twee jaar geleden bekend met het nummer Ik haat Israël.
Meer informatie:
De songs van Lenny Kravitz, George Michael, The Beastie Boys
De song van Sjaban Abdel-Rahim
26/03

Graven naar hindoetempel op plaats moskee

De archeologische opgravingen in het Noord-Indiase plaatsje Ayodhya zijn bijna gereed. Deze opgravingen moeten uitkomst bieden in het conflict rond Ayodhya, zo bepaalde een Indiase rechtbank begin maart. In 1992 sloopten extremistische hindoes daar een zestiende-eeuwse moskee, die gebouwd zou zijn op de geboorteplek van de hindoegod Ram. Het besluit van de rechtbank is omstreden, omdat op veel plaatsen in India moskeeën bovenop tempels en tempels bovenop moskeeën zijn gebouwd. Het Indiase hooggerechtshof is echter niet ingegaan op een verzoek de opgravingen te verbieden. Wel heeft het voorlopig het verbod op gebedsbijeenkomsten door hindoes op de plek van de moskee gehandhaafd.
Het eeuwenoude Bhojshala-monument in de deelstaat Madhya Pradesh is volgens hindoes een tempel en volgens moslims een moskee. Het monument is elke vrijdag opengesteld voor moslims en één keer per jaar voor hindoes. De deelstaatregering heeft nu voorgesteld het complex elke dinsdag voor hindoes open te stellen. Dit voorstel heeft tot veel onrust geleid. Er gaan stemmen op om ook hier het dispuut door opgravingen te beslechten.
26/03

Protesten tegen arrestatie Marokkaanse hardrockers

In Marokko is veel protest gerezen tegen de arrestatie van hardrockmuzikanten en -liefhebbers. Veertien jongeren werden op 16 februari jl. gevangengezet. De rechtbank in Casablanca veroordeelde hen tot gevangenisstraffen van een maand tot een jaar. De aanklacht luidt dat deze jongeren het satanisme aanhangen en het islamitische geloof ondermijnen. Zij zouden teveel naar hardrockmuziek luisteren en te weinig naar authentieke Marokkaanse muziek. Bovendien bezoeken zij een rockcafé dat is ingericht als een grot. Als bewijsstukken gelden onder meer cd's en zwarte T-shirts.
Na de arrestatie tekenden ruim vierhonderd mensen een petitie voor vrijlating van de arrestanten. In de week van 10 maart organiseerde de persvakbond een demonstratie en vond er uit protest een hardrockconcert plaats. Vierduizend jongeren, gekleed in zwarte T-shirts, hielden een sit-in voor de rechtbank in Casablanca. In diezelfde week werden elf gevangenen voorlopig vrijgelaten.
De laatste drie gevangenen worden tevens beschuldigd van verspreiding van ideologische denkbeelden die onverenigbaar zijn met het islamitische geloof. Het beroep dat hun advocaten hebben ingediend is ongegrond verklaard.
23/03

Nikaab mag verboden worden op school

Het Amsterdams Regionaal Opleidingscentrum (ROC) heeft het recht meisjes met een gezichtssluier te weren. Zo luidde eind maart de uitspraak van de Commissie Gelijke Behandeling (CGB). De Commissie besliste in 2000 nog dat het weren van meisjes met een chador, een soortgelijke sluier, strijdig was met de Wet gelijke behandeling. De Commissie oordeelde toen dat het verbieden van een gezichtsbedekkende sluier leidt tot indirect onderscheid op grond van godsdienst. Maar de argumenten van het ROC wegen zwaarder dan het inzicht dat in 2000 de doorslag gaf. De twee leerlingen om wie het nu gaat, zeggen dat 'echte moslima's' in het bijzijn van mannen altijd hun gezicht moeten bedekken. Ze willen steeds zo'n sluier dragen op school, behalve in het klaslokaal en tijdens tentamens. "De nikaab verhindert de communicatie en bemoeilijkt de identificatie van leerlingen", zegt het ROC. Het zou ten koste gaan van het onderwijs.
21/03

Rolling Stones voor het eerst in China

Muziek van de Rolling Stones werd door Chinese autoriteiten altijd gezien als geestelijke vervuiling. En hoewel de Stones al sinds het einde van de Culturele Revolutie proberen een toernee te organiseren in China, is hen dit steeds verboden. Het is daarom bijzonder dat het ministerie van Cultuur nu wél toestemming heeft verleend voor twee concerten. De Chinezen willen aantonen dat ze klaar zijn om de wereld te ontvangen. Want in 2008 organiseert het land de Olympische Spelen en Shanghai wil graag de Wereld Expo van 2010 binnenhalen. De Stones spelen in Shanghai en Beijing alleen nummers van de verzamel-cd 40 Licks, de enige die in China is uitgebracht. In het voorprogramma staat Cui Jian, idool van de democratiebeweging van 1989. Het is zijn eerste optreden sinds de onderdrukking van het protest op het Plein van de Hemelse Vrede.
Optredens van de Stones in Hongkong zijn afgelast, uit angst voor de verspreiding van de longziekte SARS.
11/03

Afghanistan krijgt radiostation voor vrouwen

Sinds 8 maart, Internationale vrouwendag, heeft Afghanistan een radiostation speciaal voor vrouwen. The Voice of Afghan Women brengt nieuws, educatie, entertainment en sociale issues.Jamila Mujahed, voorzitster van de vrouwenbond die het radiostation heeft opgericht, is tevens hoofdredacteur van het vrouwenblad Malalai. Het recent opgerichte Malalai is het eerste vrouwenblad in Afghanistan sinds het einde van de oorlog in 2001. Onder het Taliban-regime was het Afghaanse vrouwen verboden te werken en naar school te gaan. Sinds de omverwerping van de Taliban is de positie van Afghaanse vrouwen verbeterd. Maar vanzelfsprekend is hun stem op de radio nog allerminst.
Het radiostation wordt gesponsord door VN-cultuurorganisatie UNESCO en door de Franse hulporganisatie AÏNA.
Meer informatie:
Human Rights Watch, over de positie van vrouwen in Afghanistan
08/03

Amerikanen boeken 'terreurvakantie' in Israël

Voor 5.500 dollar vijf dagen 'terreurvakantie' in de Israëlische bezette gebieden. Dat is het aanbod van twee geëmigreerde Amerikanen. De toeristen kunnen nagebootste terreuraanslagen verwachten, krijgen trainingen met vuurwapens en anti-terreurlessen en worden met een helikopter rondgevlogen over Hebron en de Gaza-strook. "Ze zullen aan den lijve ondervinden hoe het is om in vijandig gebied te wonen en in levensgevaar te verkeren", zeggen de bedenkers Jay Greenblatt en Joshua Mizrachi. Volgens sommigen worden de West Bank en de Gaza-strook hiermee onterecht afgeschilderd als plaatsen waar het veel te gevaarlijk is om te wonen. Maar het hoofd van de toeristenbond van de regio, Yehezkel Klein, ziet geen bezwaren. Hij vergelijkt de vakantie met de spanning die bungee-jumpers zoeken. De eerste 'terreurtoeristen' uit Amerika arriveren deze maand, als de oorlog in Irak hen tenminste niet verhindert naar Israël te reizen.
05/03

Regeringsgezinde pophits populair in Ivoorkust

Verschillende muzikanten in Ivoorkust spreken zich in hun teksten uit tegen de rebellen die sinds september tegen het regeringsleger vechten en een deel van het land hebben bezet.
De muziek is rap, reggae, of zouglou (Ivoriaanse pop). De artiesten zingen de rebellen toe dat zij geen kans maken en dat ze moeten stoppen met vechten.
De grootste hit is Liberez mon pays, geproduceerd door ex-voetballer Joel Tiehi. De tekst is meer dan een oproep tot vrede. De patriottistische hit vertelt over de immigranten in Ivoorkust, die oorzaak zijn van de rebellie en misbruik hebben gemaakt van 's lands gastvrijheid. Het nummer klinkt in elke bar, en van de cd waar het nummer op staat zijn al 200.000 exemplaren verkocht.
05/03

Sms-taal lokt discussie uit

Een dertienjarige Schotse scholiere schreef een opstel in sms-taal en ontketende daarmee een discussie over het effect van zo'n nieuwe taal. Vooral veel tieners gebruiken deze taal die is ontstaan om snel korte tekstberichten via mobiele telefoons te versturen. Een taal veelal zonder klinkers, met veel symbolen en samentrekkingen. Er is ook een Nederlandse variant. De dertienjarige zei de sms-taal 'makkelijker te vinden dan standaard-Engels'. Haar lerares kon de tekst niet ontcijferen. Britse onderwijsdeskundigen waarschuwen dat sms-taal een negatief effect kan hebben op de taalontwikkeling van tieners. Het zou in het onderwijs verboden moeten worden. Anderen vinden dat de vrijheid van expressie van leerlingen niet onderdrukt mag worden of dat kinderen zo juist een nieuwe taal leren ontdekken.
04/03

Bronnen: Algemeen Dagblad, NRC Handelsblad, het Parool, Trouw, de Volkskrant, Het belang van Limburg, Gazet van Antwerpen, Daily Telegraph, The Guardian, Sunday Herald, The Scotsman, The New York Times, The Straits Times, Cnews, Indian Express, Outlook India, The Tribune, India, BBC News, BBC Online, Associated Press, Reuters, Reuters Alertnet, United Press International, AllAfrica.com, IAfrica.com, Ananova, Haaretz.com, Pakistan News Service, Islam Online, Time.com, MTV, Chartattack, AÏNA, Commissie Gelijke Behandeling, Human Rights Watch, UNESCO,


Thema

Internationaal dansfestival

Springdance 2003

Van 17 tot 27 april presenteert het Springdance festival voorstellingen van twintig kunstenaars uit dertien landen, waaronder India, Brazilië, Zuid-Afrika, Roemenië, Bulgarije, Duitsland en Groot-Brittannië. Kritisch nieuw werk waarin het onderzoek naar de danspraktijk centraal staat. Daarnaast een programma over ruimtelijk geluid met muziek, experimentele film, lezingen en videokunst. Dit alles onder het motto: scratch first, itch later. Het festival vindt plaats op verschillende locaties in Utrecht.
Meer informatie op de website van het festival, www.springdance.nl.

Meer tentoonstellingen, culturele evenementen en bijeenkomsten vindt u in 'Wereld in aktie', de agenda op de website van Internationale Samenwerking. 

april 2003