De Kracht van Cultuur

Nieuwsbrief

Actueel

Achttiende editie Afrikaans filmfestival Fespaco

Van 18 februari tot 1 maart vindt in Ouagadougou, Burkina Faso, de achttiende editie plaats van het Afrikaanse filmfestival Fespaco. Het Fespaco is het meest toonaangevende festival van de Afrikaanse film. Het tweejaarlijks festival werd voor het eerst georganiseerd in 1969 door een aantal filmliefhebbers. Inmiddels is de organisatie in handen van een zelfstandige instelling die door het Ministerie van Cultuur wordt erkend en ondersteund. Dit jaar is het thema van het festival de rol van acteurs bij het maken en promoten van films. Volgens de organisatoren gaat in de Afrikaanse filmwereld de aandacht vooral uit naar de regisseurs en te weinig naar de acteurs.

Prins Claus leerstoel voor ontwikkelingssamenwerking

De Universiteit Utrecht krijgt een Prins Claus leerstoel, met ontwikkelingssamenwerking als vakgebied. Jonge wetenschappers uit Afrika, Azië of Latijns-Amerika komen ervoor in aanmerking. De leerstoel wordt elk jaar door een andere wetenschapper bekleed, om beurten benoemd door de universiteit en het Institute for Social Studies (ISS). Een bestuur, onder voorzitterschap van Prinses Máxima, zal de benoeming voorbereiden. Met de instelling van de Prins Claus leerstoel willen de universiteit en het ISS hun respect en waardering uitdrukken voor de persoon van Prins Claus en zijn inzet voor een evenwichtige ontwikkeling in de wereld. Op 6 maart wordt de Prins Claus Chair in Development and Equity officieel ingesteld.
Meer informatie: persbericht Rijksvoorlichtingsdienst

Engelse cricketploeg gaat toch naar Zimbabwe

De English & Welsh Cricket Board (ECB) doet toch mee aan de komende World Cup-wedstrijden in Zimbabwe. De Britse regering had het bestuur gevraagd niet deel te nemen vanwege het dictatoriale regime van president Robert Mugabe. De ECB zegt echter dat ze door reeds afgesloten sponsorcontracten genoodzaakt zijn te gaan. Ook de regeringen van Nieuw Zeeland en Australië hebben hun ploegen gevraagd thuis te blijven, met even weinig succes. Tegenstanders van Mugabe hebben er bij het International Cricket Council (ICC) op aangedrongen dan ten minste van de Zimbabwaanse regering te eisen dat de meereizende pers ongehinderd over de situatie in het land kan rapporteren. Overigens gingen er in Pakistan geluiden op om cricketwedstrijden in Groot-Brittannië te boycotten als premier Tony Blair Irak de oorlog zou verklaren.
24/01

China wil geroofde kunstvoorwerpen terug

Chinese kunstexperts eisen geroofde oudheidkundige kunstwerken terug van buitenlandse musea. De experts hebben verontwaardigd gereageerd op de verklaring van achttien Westerse kunstinstellingen in december jl, waarin die zich uitspraken tegen teruggave van kunst (zie Actueel, januari 2003). Naar schatting een miljoen Chinese kunstvoorwerpen bevinden zich in meer dan tweehonderd musea in 47 landen. Ook zijn er duizenden kunstschatten uit China in handen van particulieren.

22/01

BBC en al-Jazeera gaan samenwerken

De Britse staatszender BBC gaat samenwerken met het Arabische nieuwsstation al-Jazeera. De samenwerking geeft de BBC meer mogelijkheden in de verslaggeving vanuit het Midden-Oosten. Omgekeerd biedt het de zender uit Katar advies en content voor de Engelstalige website die in februari van start moet gaan.
17/01

Katholieke kerk straks zonder Afrikaanse wierook?

De katholieke kerk moet het in de toekomst mogelijk met kunstmatige wierook doen. Als er geen maatregelen worden getroffen, zullen de wierookbomen in de Hoorn van Afrika het loodje leggen. Dat zegt de Nederlandse prof. dr. Frans Bongers, hoogleraar tropische bosecologie. Het soort wierook dat tijdens de dienst wordt gebruikt, komt van de hars van een boom die uitsluitend in Eritrea, Ethiopië en Soedan groeit. De wierook is vooral voor Eritrea een voorname bron van inkomsten. Daarom worden de bomen zó intensief afgetapt dat ze geen kans krijgen zaadjes voort te brengen. Volgens Bongers kan de boom alleen worden gered als men de productie van wierook eerst sterk vermindert.
16/01

Berlijnse voetbalclub moet Duits praten

De trainer van de Berlijnse voetbalploeg Hertha BSC wil dat zijn spelers Duits praten als ze bij elkaar zijn. De Bundesliga-club heeft spelers uit zestien landen, waaronder Brazilië, Hongarije, Angola, Kameroen, IJsland, Polen, Bulgarije en Kroatië. Veel spelers spreken geen Duits en zijn op tolken aangewezen om elkaar te begrijpen. Trainer Huub Stevens, zelf afkomstig uit Nederland, hoopt met de maatregel de onderlinge communicatie en daarmee de prestaties van de club te verbeteren. Ongewild heeft hij echter aanleiding gegeven tot een levendige discussie in Duitsland, dat al jaren kampt met integratieproblemen van groepen allochtonen en grote werkloosheid. Zo wordt er gedebatteerd over de vraag of werkgevers in een land met acht miljoen buitenlanders mogen eisen dat er op het werk in maar één taal wordt gesproken.
14/01

Exorcisme leidt tot val regering Groenland

De coalitiepartijen van het semi-autonome Groenland hebben het vertrouwen in elkaar opgezegd na een incident met een spiritueel genezer. Na de beëdiging van het net aangetreden bewind huurde een hoge ambtenaar van de sociaal-democratische Siumut-partij een Inuit genezer in om de regeringsgebouwen te zuiveren van negatieve energie. Hij zou de honderden ambtenaren die onder zijn verantwoordelijkheid vallen hebben aangemoedigd hetzelfde te doen. Leden van de coalitiepartij Inuit Ataqatigitt verwijten de magistraat en diens baas, premier Hans Enoksen, het moderne imago van hun eiland te grabbel te hebben gegooid. Het exorcisme is volgens hen geen historische Inuit-traditie, maar een blijk van idiotie van de ambtenaar.
11/01

Venetianen klagen Napoleon aan

Een groep Venetianen heeft Napoleon Bonaparte (1769-1821) aangeklaagd wegens misdaden tegen hun stad. Dit bij wijze van protest tegen de terugkeer van zijn standbeeld. De Franse keizer veroverde Venetië in 1805 op de Oostenrijkers. Zijn standbeeld stond enkele jaren tegenover het Palazzo Ducale. Het cultuurfonds Comité Français par la Sauvegarde de Venise kocht het beeld en schonk het aan het Correr museum in Venetië. Daar hoort het niet thuis, volgens tegenstanders, waaronder leden van de politieke partij Noordelijke Liga. Iemand die zich jarenlang als een uitbuiter heeft gedragen, zou niet moeten worden geëerd met een standbeeld. Voorstanders wijzen erop dat de keizer nu eenmaal deel uitmaakt van de geschiedenis van de stad. Bovendien heeft hij weliswaar een hoop vernield, maar ook flink wat juridische, staatkundige en culturele vernieuwingen doorgevoerd.
09/01

Angolese minister stimuleert nationale cultuur

De Angolese minister van Cultuur, Boaventura Cardoso, heeft ter gelegenheid van de Nationale dag van cultuur laten weten dat er wetten zullen komen ter bescherming en ontwikkeling van de Angolese cultuur. Daarmee wil Cardoso de kunstproductie stimuleren en de kunstenaar een betere status geven. Hij zal een toneelschool oprichten en wil het verdwenen nationale culturele festival FENACULT nieuw leven inblazen. Alle musea en monumenten die in de oorlog schade hebben opgelopen moeten worden hersteld. De bevolking van een land moet zich bewust zijn van de nationale kunst en cultuur, vindt Cardoso. Niet alleen de regering maar ook de samenleving is verantwoordelijk voor het behoud van het erfgoed.
07/01

Kerstmis in Egypte nationale feestdag

De Egyptische president Hosni Mubarak heeft Kerstmis tot nationale feestdag uitgeroepen. Het is de eerste christelijke feestdag die in het overwegend islamitische Egypte wordt erkend. Tien procent van de bijna 70 miljoen Egyptenaren behoort tot de christelijke Koptische kerk. De geloofsgroep heeft altijd geklaagd over achterstelling op alle terreinen van het Egyptische leven, iets dat door organisaties als Human Rights Watch wordt bevestigd. Als reden voor de toezegging gaf Mubarak de nationale eenheid in Egypte te willen benadrukken. Volgens critici wil de president slechts tegemoet komen aan kritiek van de Verenigde Staten op het weinig tolerante klimaat in het land. Na Israël ontvangt Egypte de meeste Amerikaanse financiële steun.
07/01

Muzikant wordt minister in Brazilië

De populaire muzikant Gilberto Gil (1924) is de nieuwe minister van Cultuur van Brazilië. Als zanger, gitarist en componist behoort Gil al tientallen jaren tot de drijvende krachten in de muziekwereld van zijn land. Zo vernieuwde hij in de jaren zestig de traditionele bossa nova door er stijlelementen uit pop en rock aan toe te voegen. Als zanger van protestliederen werd Gil een volksheld, die echter in ongenade viel bij het militaire regime. Na drie jaar ballingschap in Engeland keerde hij in 1972 terug naar Brazilië om vervolgens uit te groeien tot een internationaal gerespecteerd muzikant. Uniek in de internationale politiek is Gils carrièrewending overigens niet. Zo bekleedde in Griekenland actrice Melina Mercouri in het verleden ook al de post van minister van Cultuur, terwijl de Tsjechische schrijver Vaclav Havel het zelfs tot president van zijn land bracht.
06/01

Bronnen: Algemeen Dagblad, NRC Handelsblad, het Parool, Rotterdams Dagblad, Trouw, de Volkskrant, De Standaard, Der Spiegel, The Guardian,The Independent, The Age, Deutsche Welle, BBC News, BBC Online, News24.com, Reuters, AllAfrica.com, IAfrica.com, Time.com, Agenzia Giornalistica Italia, Palestine Chronicle, Austin American Statesman, Voice of America, Soccernet.com


Thema

Oostwaarts!

Kunst, cultuur en kolonialisme

Vier nieuwe exposities van het KIT Tropen-museum in Amsterdam, over de cultuur en geschiedenis van Zuidoost-Azië en Oceanië, bieden een dwarse kijk op het koloniale verleden. Het verbindende thema is de relevantie van het koloniale verleden voor de hedendaagse maatschappij. Het museum wil met deze tentoonstelling een bijdrage leveren aan het debat over nationale en culturele identiteit en de betekenis van het koloniale verleden in de huidige samenleving.
De tentoonstellingen zijn te bezoeken vanaf 1 februari. Meer informatie is te vinden op de website van het KIT.

Meer tentoonstellingen, culturele evenementen en bijeenkomsten vindt u in 'Wereld in aktie', de agenda op de website van Internationale Samenwerking.

 

februari 2003