De Kracht van Cultuur

Nieuwsbrief

Actueel

Amerikaanse studio's tegen filmkuisers

Acht filmstudio's uit Hollywood hebben een rechtszaak aangespannen tegen CleanFlicks en aanverwante video- en softwarebedrijven. CleanFlicks brengt 'gezinsvriendelijke' filmversies op de markt, waaruit scènes met seks, geweld of schuttingtaal zijn verwijderd. Volgens een aantal regisseurs, onder wie Robert Redford, Martin Scorsese en Steven Spielberg, is het kuisen van films een inbreuk op hun auteursrecht. Zij begonnen enkele maanden geleden een proefproces, dat nu door de Hollywoodstudio's wordt ondersteund.
17/12/02

Unicef: kinderen moeten leren meepraten

Miljoenen kinderen geloven niet dat zij ooit invloed zullen kunnen uitoefenen op beslissingen van hun politieke leiders. Stemmen heeft geen zin, er zal toch niet naar ze worden geluisterd. Dat blijkt uit het jaarrapport van Unicef: The State of the World's Children 2003. Het kinderfonds van de Verenigde Naties ondervroeg 40.000 kinderen uit 72 landen over het democratisch proces in hun land.
Het rapport pleit ervoor kinderen meer te betrekken in beslissingen die hun levens aangaan. Kinderen moeten leren meedenken en meepraten. Die vaardigheden zijn niet alleen noodzakelijk om op te groeien tot verantwoordelijke volwassenen, maar ook voor het welslagen van de democratie in hun land. Van wie opgroeit met gevoelens van machteloosheid valt immers nauwelijks maatschappelijke en politieke betrokkenheid te verwachten.
Meer informatie: The State of the World's Children 2003
11/12/02

Ruzie om Franse moslimsupermarkt

In Frankrijk is ophef ontstaan over een buurtsupermarkt in een voorstad van Parijs, die geen wijn en varkensvlees meer verkoopt. De islamitische eigenaars menen dat de winkel in de achterstandswijk alleen kan overleven met een 'halal' (rein voor moslims) assortiment. De plaatselijke burgemeester dreigt met ingrijpen van de politie. Hij is bang dat de diversiteit van de buurt in gevaar komt. Volgens Franprix, de keten waarvan de supermarkt deel uitmaakt, zijn de eigenaren verplicht een volledig assortiment aan te bieden.
11/12/02

Wereldwijd websites aanklagen mag in Australië

Een Australische zakenman mag een aanklacht indienen tegen een Amerikaanse uitgever, wegens smaad in een artikel op internet. Dat heeft het Australische hooggerechtshof bepaald. De uitspraak kan wereldwijde implicaties hebben voor het publiceren op internet. De zaak tegen Dow Jones & Company werd aangespannen door de Australiër J. Gutnick. Hij voelde zich benadeeld door een artikel over hem, dat in Australië op internet te lezen was. Dow Jones had het artikel in de VS online gezet en was daarom van mening dat eventuele rechtszaken in de VS zouden moeten plaatsvinden. Anders zou elke internetuitgever de wetgeving moeten raadplegen van 190 landen die een smaadwet kennen.
11/12/02

Musea weigeren erfgoed te retourneren

Achttien grote internationale musea willen antieke voorwerpen niet teruggeven aan de landen van herkomst. Dat zeggen zij in een verklaring, opgesteld door het Amerikaanse Metropolitan Museum of Art. De laatste jaren hebben verschillende regeringen bij buitenlandse musea oudheidkundige kunstwerken opgeëist die ooit van hun bodem zijn meegenomen. Griekenland spant zich bijvoorbeeld momenteel in om de zogenoemde Elgin Marbles van het British Museum terug te krijgen; de beelden van het Parthenon werden in 1806 meegenomen door de Brit Lord Elgin. De kunstinstellingen, waaronder het Amsterdamse Rijksmuseum, het Louvre in Parijs en de Hermitage in Sint Petersburg, noemen het onrechtvaardig dat zij werken moeten afstaan die zij zelf juist voor de vergetelheid hebben behoed. Ook wijzen zij erop dat ze bewaarders zijn van werelderfgoed, en dat hun collecties voor iedereen toegankelijk zijn.
10/12/02

Film over CNN-verslaggeving in Irak

De makers van de film Live from Baghdad, een film over de CNN-verslaggeving tijdens de Golfoorlog van 1991, worden beticht van oorlogspropaganda. In de film wordt gesuggereerd dat het Irakese leger in 1990 honderden baby's heeft gedood in een ziekenhuis in Koeweit. Dit gerucht, dat voor het uitbreken van de Golfoorlog de ronde deed, bleek later onjuist. Begin december werd Live from Bagdad uitgezonden door HBO, het populairste kabel-tv-net van de Verenigde Staten. De film werd versneld uitgebracht met het oog op een mogelijke nieuwe Golfoorlog.
Intussen hebben meer dan honderd Amerikaanse film- en televisiesterren een manifest ondertekend tegen oorlog met Irak. De sterren hebben zich verenigd in de organisatie Artists United to Win Without War.
Meer informatie: Artist United to Win Without War
10/12/02

Russisch antwoord op Harry Potter

De Russische schrijver Dmitri Yemets heeft een goed verkopend kinderboek op de markt gebracht met de naam Tanja Grotter en de magische contrabas. De personages, het plot en de omslag van het boek lijken zo sprekend op de Britse Harry Potter-serie dat auteur J.K. Rowling en uitgever Warner Bros een proces tegen Yemets gaan aanspannen wegens plagiaat. Yemets spreekt liever van een parodie.
Ruslandkenners voorspellen Rowling weinig succes. Het auteursrecht staat in Rusland nog in de kinderschoenen. Illegale kopieën van westerse muziek en films worden overal verkocht. Ook in landen als China en Wit-Rusland, waar copyright evenmin is geregeld, zijn reeds nationale ‘versies’ van het Potter-verhaal verschenen.
Een Nederlandse uitgever wil Tanja Grotter in het voorjaar van 2003 uitbrengen.
05/12/02

Vietnam stopt tv-uitzending Apocalypse Now

De directeur van de tv-zender Vietnam Cable Station heeft de vertoning van de oorlogsfilm Apocalypse Now een half uur na het begin gestaakt. De Amerikaanse film uit 1980 gaat over de Vietnamoorlog, een thema dat in Hanoi vanzelfsprekend gevoelig ligt. De directeur van het station vond het bij nader inzien ongepast een film uit te zenden waarin zijn eigen landgenoten op grote schaal worden vermoord.
03/12/02

China wil andere naam voor Mount Everest

Eind mei 2003 is het vijftig jaar geleden dat een expeditie de top van de Mount Everest heeft bedwongen. Chinese media grijpen dit jubileum aan om de berg zijn oorspronkelijke naam terug te geven. Ze roepen de internationale gemeenschap op de berg niet langer met het ‘kolonialistische’ Everest aan te duiden, maar met de heilige Tibetaanse naam ‘Qomolangma’. Dit zou de naam zijn die de berg had voor hij naar de Brit Everest werd vernoemd die hem in 1852 op de kaart zette. De Chinezen betwisten die ontdekking; zelf zouden ze de top reeds in de achttiende eeuw hebben gelocaliseerd en beschreven.
Critici beschuldigen de Chinezen van eenzelfde arrogantie als ze de Britten verwijten. Er bestaan zoveel namen voor de top: Nepalezen noemen hem Sagarmatha, de Tibetanen zelf Chomolungma; waarom dan net de Chinese naam kiezen? Bovendien maakt het op velen een merkwaardige indruk dat uitgerekend China pleit voor eerherstel van Tibetaans cultuurgoed.
01/12/02

Bronnen: Algemeen Dagblad, NRC Handelsblad, het Parool, Trouw, de Volkskrant, de Morgen, The Guardian, BBC News, The New York Times, the Washington Post, Reuters, CNS News.com, Islam Online, Macon.com, Al-Ahram Weekly, People's Daily, China, CNN Asia, UNICEF


Beeld van Holland

Winternachten 2003

Thema van de achtste editie van het literaire festival Winternachten is 'Het beeld van Holland'. Meer dan zeventig schrijvers, muziekgroepen en stand-up comedians uit Nederland, Vlaanderen, Indonesië, Zuid-Afrika, Suriname en de Antillen gaan op zoek naar de identiteit van Nederland.
Winternachten is te zien in Den Haag van 17 tot 19 januari 2003. Meer informatie is te vinden op de website van Winternachten.

Meer tentoonstellingen, culturele evenementen en bijeenkomsten vindt u in 'Wereld in aktie', de agenda op de website van Internationale Samenwerking.

 

Thema


Bangladeshi spirit, een on line fotogalerie met foto's van studenten van Pathshala, the South Asian Institute of Photography uit Dacca, over de cultuur van Bangladesh.

 

januari 2003