De Kracht van Cultuur

Nieuwsbrief

Actueel

Islamitische landen klagen over uitspraken Nederlands kamerlid


21 ambassadeurs van islamitische landen, aangesloten bij de Organisatie van de Islamitische Conferentie (OIC), hebben een brief aangeboden aan het Nederlands parlement waarin ze hun ongenoegen uiten over uitspraken van kamerlid Ayaan Hirsi Ali. Het kamerlid, oorspronkelijk uit Somalië, had vorige maand in een kranteninterview de profeet Mohammed naar huidige maatstaven 'een perverse man' genoemd. Dit omdat hij trouwde met een negenjarig meisje. Hirsi Ali heeft zich met haar ongezouten kritiek op de islam al eerder de woede van moslims op de hals gehaald. Veel moslimsorganisaties nemen haar niet in dank af dat ze openlijk afstapte van wat ooit haar eigen geloof was. De ambassadeurs eisen in de brief dat Hirsi Ali haar uitspraken terugneemt en haar excuses aanbiedt. Volgens de diplomaten heeft ze wereldwijd anderhalf miljard islamitische mensen beledigd. Hirsi Ali wordt vanuit de moslimfundamentalistische hoek al geruime tijd met de dood bedreigd. Dit terwijl het in Nederland wettelijk is vastgelegd dat iedere burger gerechtigd is over geloofskwesties zijn of haar mening te geven.
Meer informatie:
NRC, Dossier Ayaan Hirsi Ali
Trouw, het interview met Ayaan Hirsi Ali
Trouw, Dossier Ayaan Hirsi Ali

27/02

Protest artiesten tegen dreigende aanval op Irak

Overal ter wereld hebben artiesten zich tegen een mogelijke oorlog met Irak uitgesproken. Zo hebben vijftien gerenommeerde architecten uit verschillende landen, onder wie Rem Koolhaas en Zaha Hadid, gezamenlijk een verklaring opgesteld waarin ze een Amerikaanse aanval 'immoreel' noemen. Op het Filmfestival van Berlijn grepen Amerikaanse filmmakers en acteurs tijdens persconferenties de kans hun president op te roepen van een oorlog af te zien. Leerlingen van de Spaanse kunstacademies demonstreerden op ludieke wijze tijdens de opening van de Spaanse kunstbeurs Arco'03. De Amerikaanse zangeres Madonna gebruikt haar nieuwe videoclip om te protesteren tegen een aanval. Tijdens Brit Award, de uitreiking van de voornaamste muziekprijs van Groot-Brittannië, spraken bands als Coldplay zich openlijk uit tegen een oorlog. Ook zanger George Michael bracht daar op de melodie van zijn succesnummer Faith een anti-oorlogstekst ten gehore.
Amerikaanse dichters die door first lady Laura Bush voor een poëziebijeenkomst waren uitgenodigd, hebben zich verzameld in een collectief met de naam Poets against the War. De dichters wilden de avond gebruiken om via poëzie hun aversie tegen een aanval uit te spreken. Daarop werd de bijeenkomst afgelast. Op de website van de organisatie zijn anti-oorlogsgedichten binnengekomen van 5300 artiesten van over de hele wereld. Al eerder hadden Billy Collins, Andrew Motion en George Bowering zich tegen een oorlog uitgesproken. De drie zijn hofdichter in respectievelijk Amerika, Groot-Brittannië en Canada.
22/02

Ophef over vertegenwoordigsters Eurovisiesongfestival

In Spanje is commotie ontstaan over de winnares van het tv-programma Operación Triunfo, zangeres Ainhoa Cantalapiedra. De winnaar van het tv-programma mag het land vertegenwoordigen op het komende Eurovisiesongfestival in Letland. Kijkers brachten via de telefoon hun stem uit. Volgens Arnaldo Otegi, leider van de verboden politieke tak van de Baskische terreurorganisatie ETA, heeft de Spaanse regering de uitkomst van de wedstrijd gemanipuleerd, zodat er een Baskische winnares zou komen. De regering Aznar zou hiermee tot doel hebben dat de Basken tijdens het festival meejuichen voor Spanje. Regering en programmaleiding noemen de beschuldigingen idioot.
De zangeres die België op het festival zou vertegenwoordigen, Soetkin Collier, mag van de minister voor Cultuur en Media niet optreden. Collier stond in haar puberjaren bij de Staatsveiligheidsdienst bekend als een extreemrechtse activiste. Iemand met zo'n verleden zou het imago van België bezoedelen, aldus de minister. Collier zelf zegt afstand te hebben genomen van haar jeugdige sympathieën.
20/02

Gratis literatuur voor Amerikaanse soldaten

Drie grote uitgeverijen gaan Amerikaanse troepen in het buitenland gratis boeken toesturen. Het gaat om vier titels: The Art of War van Sun Tzu, Henry V van William Shakespeare, Medal of Honor, een non-fictie werk over soldaten die heldendaden verrichtten, en War Letters, een verzameling bijzondere brieven uit verschillende oorlogen, samengesteld door de Amerikaan Andrew Carroll. Als projectcoördinator is hij tevens verantwoordelijk voor de keuze van de andere drie titels.
De boeken zijn de laatste toevoegingen in de Armed Services Editions (ASE's), die tussen 1943 en 1947 gratis onder Amerikaanse strijdkrachten werden verspreid. De boeken, afkomstig uit ieder mogelijk genre, hadden een speciaal formaat, zodat ze makkelijk waren mee te dragen. Er zijn destijds bijna 123 miljoen exemplaren uitgedeeld.
Critici hadden liever gezien dat Carroll minder oorlogszuchtige en patriottistische titels had uitgezocht. Als de uitgeverijen meer donaties ontvangen, zullen er meer titels in de serie verschijnen.
18/02

UNESCO geeft lezen speciale aandacht

Deze maand is het Decennium van het Alfabetisme ingegaan. Het UNESCO-initiatief werd feestelijk ingeluid in het VN-hoofdkantoor in New York. Twintig procent van alle volwassenen ter wereld is analfabeet, voornamelijk vrouwen. UNESCO wil dat getal in 2015 hebben gehalveerd. Daartoe is een ambitieus en omvangrijk mondiaal programma opgezet dat zich vooral zal richten op achtergestelde bevolkingsgroepen, zoals vluchtelingen, migranten, kinderen zonder onderwijs, en inheemse volkeren.
Voor de wereldbevolking die het lezen al wel machtig is, organiseert dezelfde organisatie dit jaar op 23 april in zo'n dertig landen de Wereldboekendag. Doel van het evenement is om zowel kinderen als volwassenen te laten kennismaken met het plezier van boeken lezen. De dag moet ook aandacht schenken aan het fenomeen 'copyright': beschermen van gedachtegoed.
13/02

Archeologen vragen Pentagon Irakees erfgoed te sparen

Het Amerikaans Archeologische Instituut (The Archaeological Institute of America) heeft er bij het Pentagon op aangedrongen het ontzagwekkende culturele erfgoed van het land te ontzien, mocht het tot een oorlog met Irak komen. De groep archeologen heeft een lijst samengesteld met daarop ruim vierduizend belangrijke historische locaties. Oudheidkundigen wereldwijd noemen Irak 'de bakermat van de westerse beschaving'. De staat is gevestigd op de resten van wat 6000 jaar geleden Mesopotamië was. Hier waren de eerste steden gevestigd en werd het eerste schrift ontwikkeld.
Tijdens de Golfoorlog in 1991 werden eeuwenoude monumenten beschadigd. Zo liep de Ziggurat van Ur, een 4000 jaar oude tempel in het zuiden van Irak, door bombardementen honderden gaten op. De chaos en armoede in het land na de Golfoorlog gaven aanleiding tot immense plunderingen; veel antiquiteiten zijn later teruggevonden op Europese markten.
10/02

Honderd nieuwe bibliotheken in Marokko

Het Marokkaanse ministerie van Cultuur en de Franse ambassade in Marokko werken sinds twee jaar aan een plan om in de komende drie jaar honderd nieuwe openbare bibliotheken te openen. In Marokko is een groot deel van de bevolking nog analfabeet. Vooral het platteland is achtergebleven op cultureel gebied. Na grondig onderzoek heeft het ministerie van Cultuur tien regio's gekozen die het hardst nieuwe voorzieningen nodig hebben. In elk van die regio's zal een netwerk van tien bibliotheken opgezet worden. Het is de bedoeling dat de bibliotheken culturele centra worden, waar niet alleen boeken te leen zijn maar ook debatten en intellectuele ontmoetingen plaatsvinden. Het gehele project moet eind 2006 voltooid zijn. De Franse ambassade neemt eenderde van de kosten op zich.
11/02

Canada ondersteunt project vrouwelijke auteurs Zimbabwe

Canada heeft een bedrag geschonken aan een project van de Zimbabwaanse Women Writers Association (ZWWA). Het project, dat eind 2002 gestart is, wil de aandacht vestigen op de situatie van vrouwelijke gevangenen in Zimbabwe. De ZWWA stelt een boek samen waarin gevangen zelf hun ervaringen hebben opgeschreven. Door informatie te vergaren en te documenteren, hoopt de ZZWA invloed te hebben op de bestuursorganen die de omstandigheden van vrouwelijke gevangen kunnen verbeteren.
De Canadese regering ondersteunt diverse ontwikkelings-projecten in Zimbabwe. De donatie voor de ZWWA komt van de Canadian International Development Agency (CIDA).
10/02

Is Europa christelijk?

Leden van de Europese Conventie zijn verdeeld over de vraag of God in de Europese Grondwet genoemd moet worden. Artikel 2 van de wet in wording gaat over de gemeenschappelijke waarden van de aangesloten landen. Dit om te benadrukken dat Europa niet alleen een economische gemeenschap is, maar ook een culturele. De Paus had er bij de voorzitter van het presidium, Valéry Giscard d'Estaing, op aangedrongen de rol van het christendom voor de vorming van Europa te benadrukken. Landen als Italië en Ierland steunen dit verzoek. Franse, Spaanse, Portugese en Nederlandse staatslieden zien niets in zo'n passage; zij hebben geen goede herinneringen aan de voormalige invloed van de katholieke kerk op hun landen. Bovendien zou zo'n tekst voorbijgaan aan de religieuze diversiteit in Europa.
08/02

Moslims drinken betrokken cola

In Groot-Brittannië is een colamerk op de markt gebracht dat speciaal bedoeld is voor moslims: Qibla Cola.Het merk wil meezeilen op het succes van Mecca Cola, de 'betrokken' frisdrank die de Frans-Tunesische zakenman Tawfik Mathlouthi eind 2002 lanceerde. Mathlouthi wilde moslims met deze cola een sympathiek alternatief bieden voor de Amerikaanse frisdranken, zodat er wat minder islamitisch geld naar de gehate Verenigde Staten zou stromen. Tussen tien en twintig procent van de opbrengsten gaat naar liefdadigheidsprojecten in ondermeer de Palestijnse gebieden. Ook andere groepen die moeite hebben met de invloed van de VS op de wereld, zoals anti-globalisten, schijnen hun toevlucht te hebben genomen tot de activistische drank. Het colamerk was zelfs een van de belangrijkste sponsors van de anti-oorlogsdemonstratie deze maand in Londen. Volgens de initiator van Qibla Cola is er genoeg marktaandeel voor twee aanbieders; wereldwijd zou er onder moslims grote behoefte bestaan aan 'eigen' producten.
04/02

Algemeen Dagblad, NRC Handelsblad, het Parool, Trouw, de Volkskrant, The Boston Globe, Ireland on-line news, NPR, Reuters Alertnet, AllAfrica.com, Library of Congress, CIDA, UNESCO, World Book Day


Thema

Films over mensenrechten

Amnesty International Filmfestival

Van donderdag 20 t/m zondag 23 maart vindt in de Balie in Amsterdam het vijfde Amnesty International Filmfestival plaats. Amnesty International ijvert al ruim veertig jaar wereldwijd voor naleving van de rechten van de mens, met onder meer rapporten, brieven en toespraken. Maar Amnesty erkent ook de betekenis van (film)beeld als informatiebron neemt toe. Film als vorm van actievoeren. Het filmfestival toont belangwekkende films over mensenrechten, waaronder de winnaars van de Amnesty International - DOEN Award, een filmprijs voor films over mensenrechten. De winnaars zijn t/m eind mei te zien in verschillende Nederlandse filmtheaters.

Meer tentoonstellingen, culturele evenementen en bijeenkomsten vindt u in 'Wereld in aktie', de agenda op de website van Internationale Samenwerking.

 

maart 2003