De Kracht van  Cultuur
actueel
oktober2003
english
functiemenu
2003

Uitreiking Sharjah-prijs voor Arabische cultuur

Eind september 2003 heeft Koïchiro Matsuura, directeur-generaal van Unesco, in Parijs de Sharjah-prijs voor Arabische cultuur uitgereikt aan de Marokkaanse schrijver Ben Salem Himmich en de Bosnische professor Esad Durakovic. De jury selecteerde Himmich en Durakovic uit 54 kandidaten die waren genomineerd door 32 verschillende landen.

Een van de doelstellingen van de Unesco is het bewerkstellingen van vrede middels cultuur. Wederzijds begrip op basis van een brede en diepgaande ontwikkeling staat hierbij centraal.

In 1998 heeft de Uitvoerende Raad van Unesco de Sharjah-prijs voor Arabische cultuur ingesteld. Geld hiervoor is beschikbaar gesteld door Sjeik Sultan bin Mohammed Al Qassimi, de vorst van Sharjah (Verenigde Arabische Emiraten). De prijs, US$ 25.000,-, is bedoeld voor mensen die middels hun artistieke, intellectuele of promotiewerk hebben bijgedragen aan de ontwikkeling en verspreiding van de Arabische cultuur in de wereld. Hij wordt om het jaar uitgereikt.

De schrijver, dichter en filosoof Ben Salem Himmich (1947) is hoogleraar aan de Universiteit van Rabat, Marokko. Hij publiceerde 26 boeken in het Arabisch en het Frans, zowel literair als wetenschappelijk werk. Als liberaal filosoof houdt Himmich zich onder meer bezig met ideologische vorming in de Islam. Hij is voorstander van een scheiding tussen kerk en staat.

Esad Durakovic (1948) is professor aan het Instituut voor Oosterse Studies in Sarajevo (Bosnië-Herzegovina). Hij is oriëntalist en vertaler van literair werk uit verschillende perioden van de Arabische cultuur. Hij heeft vooral gewerkt aan Taha Hussein, Khalil Gibran and Naguib Mahfouz. In
1999 vertaalde hij Duizend-en-één-nacht en de fameuze Mu'allaqat-gedichten uit de voor-Islamitische periode.

Michael van der Valk

Links bij dit bericht
bullet

Persbericht van Unesco

bullet

De 155e Uitvoerende Raad van UNESCO (1998): voorstel voor besluit over de
Sharjah-prijs
(pdf)

 

 

actueel, oktober 2003

bullet

Conferentie culturele diversiteit: maar wat is het?

bullet

Videobrasil laat perspectief van het Zuiden zien

bullet

Het netwerk van Videobrasil

bullet

Noodfonds bescherming cultureel erfgoed

bullet

De informatiemaatschappij, grote en kleine initiatieven

bullet

Flexibele Andescultuur in beeld

bullet

Uitreiking Sharjahprijs voor Arabische cultuur

bullet

Autoriteit Afrikaanse Gender Studies op Prins Claus Stoel

  recensie  
 

Vreemd gedrag geplaatst in context van cultuur

  Wereldsite  
 

theoneminutesJr.

Deeenminuten of theoneminutes zijn video's met een lengte van exact één minuut. Voor kunstenaars een ideale vorm voor experimenten, voor kijkers een ideale lengte om op internet te bekijken.

  special  
 

Bewegingen

Twee bewegingen rond het niet-westers beleid van de Rijksakademie van Beeldende Kunsten in Amsterdam.

     
     
menu