De Kracht van  Cultuur
actueel
oktober2003
english
functiemenu
2003
recensie

Vreemd gedrag geplaatst in context van cultuur


Omslag Vreemd Volk

Waarom hangen mensen uit niet-westerse landen hun diploma's ingelijst aan de muur? Waarom houden ze niet van doe-het-zelven en wel van visitekaartjes? Hoe kan die Nederlandse arts betrouwbaar zijn, als hij niet eens een witte jas draagt? Waarom wil die westerse toerist niet gezellig met mijn hele familie kennismaken?

Andere culturen zijn vaak moeilijk te begrijpen. Door gebrek aan kennis, meent auteur Jacob Vossestein. Zijn boek Vreemd volk helpt inzicht te krijgen in het gedrag van mensen in andere culturen.

Jacob Vossestein is intercultureel trainer bij het Koninklijk Instituut voor de Tropen. Zowel door zijn werk als door veel te reizen komt hij in contact met zeer uiteenlopende mensen, van Amerikaanse studenten en Vietnamese artsen tot Zambiaanse ontwikkelingsdeskundigen en Russische zakenlui. Zijn jarenlange ervaring heeft hij verwerkt tot Vreemd Volk.

In de schijnbare chaos van gedrag en gewoonten ontwaart Vossestein patronen. Hij plaatst ideeën in de context van hun cultuur: Westers individualisme tegenover gedrag in collectivistische samenlevingen, waar mensen meer rechten en plichten hebben binnen de groep. Dit onderscheid vormt de basis voor andere verschillen: trots op je werk tegenover trots op je familie, 'doe-maar-gewoon' tegenover statusgevoeligheid, onpersoonlijke steun van de overheid tegenover burenhulp.

De auteur probeert grove generalisaties te vermijden. Hij schrijft over 'menig Nederlander', 'de meeste mensen', die 'vaak' of 'meestal' zus-en-zo doen. Tegenwicht voor dit vage taalgebruik zijn de vele concrete voorbeelden. Het boek eindigt met een reeks adviezen voor de omgang met andere culturen.

Vreemd Volk verscheen in de reeks Leven en werken in andere culturen, een serie praktische Nederlands- en Engelstalige handboeken van KIT Publishers. In dezelfde reeks verscheen van Jacob Vossestein Dealing with the Dutch / Zo werkt dat in Nederland.

Jacob Vossestein, Vreemd volk. Over gedrag in andere culturen. KIT Publishers, € 15,00
Verkrijgbaar in de boekhandel, of te bestellen via de website van het KIT.

Marieke van der Velden

Links bij dit bericht
bullet

De reeks Leven en werken in andere culturen van KIT Publishers

 

 

actueel, oktober 2003

bullet

Conferentie culturele diversiteit: maar wat is het?

bullet

Videobrasil laat perspectief van het Zuiden zien

bullet

Het netwerk van Videobrasil

bullet

Noodfonds bescherming cultureel erfgoed

bullet

De informatiemaatschappij, grote en kleine initiatieven

bullet

Flexibele Andescultuur in beeld

bullet

Uitreiking Sharjahprijs voor Arabische cultuur

bullet

Autoriteit Afrikaanse Gender Studies op Prins Claus Stoel

  recensie  
 

Vreemd gedrag geplaatst in context van cultuur

  Wereldsite  
 

theoneminutesJr.

Deeenminuten of theoneminutes zijn video's met een lengte van exact één minuut. Voor kunstenaars een ideale vorm voor experimenten, voor kijkers een ideale lengte om op internet te bekijken.

  special  
 

Bewegingen

Twee bewegingen rond het niet-westers beleid van de Rijksakademie van Beeldende Kunsten in Amsterdam.

     
     
menu