De Kracht van  Cultuur
actueel
januari2004
english
functiemenu
2003

ECF nieuwe partner HIVOS

Hivos en de European Cultural Foundation (ECF) hebben de handen ineengeslagen. De twee organisaties tekenden begin november een contract waarbij Hivos de activiteiten van de ECF in zuidoostelijk deel van Oost-Europa financieel ondersteunt. Het gezamenlijke 'Cultureel Ontwikkelingsprogramma Zuidoost Oost-Europa 2003-2006' bestaat uit drie delen. Ten eerste beoogt het programma de 'interculturele dialoog' aan te moedigen door een culturele 'ontmoetingsplaats' te creëren, steun te verlenen aan ' vernieuwende interculturele activiteiten' en het uitwisselen van expertise op het gebied van interculturele samenwerking. Een voorbeeld is de ontwikkeling van Babel, een culturele website in het Albanees en Engels. Het tweede deel van het programma heeft als doel de inspraak door middel van kunsten te stimuleren door mensen actiever bij de kunsten te betrekken, zoals bijvoorbeeld middels steun aan het Internationale Theater Festival Cross Dissolve in Belgrado.

De derde pijler van het project tracht de culturele sector in zuidoost Europa te versterken door bijvoorbeeld onderzoek naar de status van professionele vrouwelijke artiesten in Servië. De ECF heeft al twee beleidsgetinte programma's in de regio waarop eveneens wordt voortgebouwd: 'Beleid voor Cultuur' richt zich op het tot stand brengen van duurzame relaties tussen autoriteiten, wetgevers en de onafhankelijke culturele sector, terwijl het programma 'Kultura Nova' culturele organisaties tracht te assisteren en te versterken.

De samenwerking tussen Hivos en de ECF ligt voor de hand aangezien de doelstellingen en methoden sterk overeen komen. Beide organisaties zien cultuur als een essentieel element van 'civil society' en voor de ontwikkeling daarvan.

Inge Ruigrok

Links bij dit bericht
bullet

Hivos

bullet

ECF

bullet

Theaterfestival Cross Dissolve

   

 

actueel, december 2003
bullet

Tegendraadse rapporten belichten Arabische achterstand

bullet

Ambacht centraal bij Prins Claus Prijzen

bullet

ECF nieuwe partner HIVOS

bullet

Eerste deel WSIS in Gen�ve

bullet

Braziliaans kunstnijverheids-project winnaar Development Marketplace 2003

bullet

HGIS-geld naar samenwerkingsproject VOC-archieven

  recensie  
 

UZAK op Filmfestival Rotterdam

  Wereldsite  
 

BabelMed

Website over de culturen van het Middellandse Zeegebied.

  special  
 

Bewegingen

Twee bewegingen rond het niet-westers beleid van de Rijksakademie van Beeldende Kunsten in Amsterdam.

   
 

Archief 'Actueel'

'Actueel' sinds september 2001

menu