De Kracht van  Cultuur
actueel
januari2004
english
functiemenu
2003

Ambacht centraal bij Prins Claus Prijzen

Het ambacht als vernieuwde kracht in een globaliserende wereld. Tijdens de jaarlijkse prijsuitreiking op 10 december in het Koninklijke Paleis in Amsterdam vereerde het Prins Claus Fonds kunstenaars, denkers en culturele organisaties die nieuwe visies ontwikkelde op traditionele technieken en handwerk. De hoofdprijs ging naar de Chinees Wang Shixiang, die zijn leven wijdde aan de bestudering van het cultureel erfgoed van zijn land.

Over het immense videoscherm in de burgerzaal van het Koninklijke Paleis in Amsterdam vliegen wel twintig duiven die een fluit dragen, een Chinees muziekinstrument waarmee ze al zwevend op de wind een serenade lijken te geven. 'Duiven zijn vreedzame vogels die vreedzame deuntjes kunnen spelen', zegt Wang Shixiang. 'Ik hoop dat die deuntjes naar de gedachten van mensen gaan zodat er vrede komt, want de wereld is nu vreselijk.'

De 89-jarige Wang Shixiang bestudeerde een groot deel van zijn leven de Chinese cultuur, vooral de rijke traditie van meubelontwerpen, waarover hij verschillende boeken schreef. Daarnaast is hij dichter en kalligraaf. Het Prins Claus Fonds beloonde hem voor zijn verdiensten met de hoofdprijs, die hem op de Nederlandse ambassade in Beijing werd uitgereikt door prins Johan Friso. Met het prijsbedrag van 100.000 euro gaat hij de bouw van een Sino-Nederlandse vriendschap school in zuid China gedeeltelijk financieren.

Naast de hoofdprijs werden tien Prins Claus Prijzen van 25.000 euro toegekend. Zo kreeg de Braziliaanse musicus Carlinhos Brown een prijs voor zijn projecten in Candeal Pequeno, de sloppenwijk in Salvador waar hij opgroeide, in 1994 de percussieschool Pracatum stichtte en het sociaal ontwikkelingsproject Tá Rebocado begon. Een opmerkelijke prijswinnaar is de voetbalclub MYSA (Mathare Youth Sports Association) uit Mathare Valley, een wijk van de Keniaanse hoofdstad Nairobi. De MYSA-jongeren voetballen niet alleen maar helpen tegelijkertijd mee het leven in de sloppenwijk te verbeteren met schoonmaakacties. Daarmee kunnen zij punten verdienen, die ze uiteindelijk kunnen omzetten in een studiebeurs.

Daarnaast behoorde de Argentijnse filmproducer Lita Stantic, die zorgde voor een opleving van de Argentijnse cinema tijdens de politiek-economische crisis, het District Six Museum in Kaapstad, de Arab Human Development Reports, de Turkse musicus Hasan Saltik, het Reyum Institute of Arts and Culture in Cambodja, de Indiase culturele activist G.N.Devy, de Zimbabwaanse architect Mick Pearce en Yovita Meta tot de prijswinnaars. Yovita Meta is de oprichter van de Biboki Weavers, een organisatie van 38 wevers in West-Timor, die oude technieken moderniseert, cultureel erfgoed koestert en tegelijkertijd maatschappelijke ontwikkeling stimuleert.

Inge Ruigrok

Links bij dit bericht
bullet

Prins Claus Awards 2003 bij het Prins Claus Fonds

bullet

Reyum Institute of Arts an Culture

bullet

Hasan Saltik

bullet

District Six Museum

bullet

Mysa (De Kracht van Cultuur, januari 2003)

bullet

Tegendraadse rapporten belichten Arabische achterstand (De Kracht van Cultuur, januari 2004)

 

Prins Claus Prijs 2003 naar Chinese auteur (De Kracht van Cultuur, november 2003)

 

actueel, december 2003
bullet

Tegendraadse rapporten belichten Arabische achterstand

bullet

Ambacht centraal bij Prins Claus Prijzen

bullet

ECF nieuwe partner HIVOS

bullet

Eerste deel WSIS in Gen�ve

bullet

Braziliaans kunstnijverheids-project winnaar Development Marketplace 2003

bullet

HGIS-geld naar samenwerkingsproject VOC-archieven

  recensie  
 

UZAK op Filmfestival Rotterdam

  Wereldsite  
 

BabelMed

Website over de culturen van het Middellandse Zeegebied.

  special  
 

Bewegingen

Twee bewegingen rond het niet-westers beleid van de Rijksakademie van Beeldende Kunsten in Amsterdam.

   
 

Archief 'Actueel'

'Actueel' sinds september 2001

menu