De Kracht van  Cultuur
actueel
mei2004
english
functiemenu
2003

"Monumentenzorg kan voor economische impuls zorgen"

Hoe breng je cultuur in ontwikkelingssamenwerking? Die vraag stond centraal tijdens een lunchbijeenkomst 19 mei mei 2004 van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Het KIT Tropenmuseum putte uit haar ervaringen in de Afrikaanse en Aziatische praktijk.

De kloof tussen de kunsten en ontwikkelingssamenwerking noopte het ministerie van Buitenlandse Zaken begin jaren negentig een speciaal cultuurbeleid voor ontwikkelingslanden te formuleren. Ongeveer 6,5 miljoen euro per jaar besteedt het ministerie aan het versterken van de culturele identiteit en het bevorderen van begrip tussen culturen door het steunen van de kunsten in het Zuiden.

Een belangrijke uitvoerder van het ministeriële cultuur- en ontwikkelingsbeleid is het KIT Tropenmuseum in Amsterdam. Ontwikkelingslanden bungelen onder aan de UNDP Human Development Index (de standaard index om menselijke ontwikkeling te meten en landen met elkaar te vergelijken.). Maar wat cultureel erfgoed betreft zijn ze rijk, is de filosofie van het KIT. Als je die rijkdom efficiënt aanwendt, breng je ontwikkeling op gang.

Susan Legêne is hoofd Museale Zaken bij het KIT. Tijdens een lunchbijeenkomst van het ministerie van Buitenlandse Zaken mei 2004 zei zij: 'Voorheen werd monumentenzorg in ontwikkelingslanden niet gesteund. Dat is veranderd. Monumentenzorg kan voor een economische impuls zorgen, via het toerisme dat erdoor toeneemt.'

Het KIT Tropenmuseum ziet zich als een 'makelaar' die musea in het Zuiden wijst op fondsen en netwerken bijeenbrengt. Het museum tilde er ook het project Object ID van de grond, een registratiestandaard voor museumcollecties, zodat men gestolen kunstwerken gemakkelijker kan opsporen. In toekomstige projecten moeten cultuur en ontwikkeling nog meer integreren. Zo is het KIT Tropenmuseum betrokken bij de oprichting van een cultureel centrum in Sintang, Indonesië, dat conflicten tussen de verschillende bevolkingsgroepen moet voorkomen.

In het algemeen blijven cultuur en ontwikkeling twee lastig samen te smeden werelden, stelde het forum tijdens de lunchbijeenkomst. Dit omdat het vaak als twee aparte werelden wordt gezien.

Inge Ruigrok

Links bij dit bericht
bullet

Ministerie van Buitenlandse Zaken

bullet

KIT Tropenmuseum

 

actueel, juni 2004
bullet

The South Project: gesprek tussen traditionele en moderne werelden

bullet

Hivos initieert fonds voor Middenamerikaanse en Cubaanse film

bullet

"Monumentenzorg kan voor economische impuls zorgen"

bullet

Cultuurforum in China op werelddag voor culturele diversiteit

bullet

Dichter Pablo Neruda herdacht

bullet

I La Galico: over de droom van Rhoda Grauer en Restu Imansari

  recensie  
 

Congo in Cartoons in het Tropenmuseum

  partners  
 

Zanzibar International Filmfestival (ZIFF), partner van het Prins Claus Fonds

  beleid van donorlanden  
 

Zwitserland

  Wereldsite  
 

The World Heritage Tour

Panoramafoto's van locaties die op de werelderfgoedlijst van Unesco staan.

  special  
 

Kattaikkuttu

Muziektheater uit Zuid-India

   
 

Archief 'Actueel'

'Actueel' sinds september 2001

menu