De Kracht van  Cultuur
actueel
november2004
english
functiemenu
2003

Internationaal project over Hindoestaanse cultuur start binnenkort

Het internationale en multimediale onderzoeksproject Bidesia, over de migratiegeschiedenis en cultuur van Hindoestanen, gaat in januari 2005 van start. Dit is mogelijk dankzij een onlangs door de Homogene Groep Internationale Samenwerking (HGIS) toegekende overheidssubsidie van bijna 118.000 euro. 'Daar zijn we heel blij mee', zegt de directeur van het KIT Tropenmuseum Lejo Schenk.


Op basis van kenmerkende cultuuruitingen zoals taal en muziek zal Bidesia de migratiegeschiedenis van Hindoestanen in India, Suriname en Nederland in kaart brengen. ' Het project is een uniek samenwerkingsverband tussen drie landen', aldus de enthousiaste Lejo Schenk. Naast het Tropenmuseum zijn de andere deelnemende instellingen het GB Pant Social Science Institute uit India en het Instituut voor Maatschappij Wetenschappelijk Onderzoek van de Anton de Kom Universiteit uit Suriname .

De naam van het project verwijst naar de eeuwenoude dicht- en zangtraditie Bidesia, die zijn oorsprong vindt in de Indiase deelstaten Uttar Pradesh en Bihar, oftewel het voormalige Hindoestan. In de negentiende eeuw werden uit deze omgeving veel contractarbeiders aangetrokken voor het zware werk op de plantages in Suriname en het Caribisch Gebied. 'Bidesh' is overigens Hindi voor 'vreemdeling'.

Behalve nieuwe geschiedwetenschappelijke inzichten willen de deelnemers van Bidesia voor het einde van 2007 ook een boek publiceren met gedichten en foto's, een internationale dichtersworkshop organiseren en tentoonstellingen maken in de drie participerende landen. 'Het project is dus niet alleen historisch van belang', concludeert Schenk. 'Het draagt ook bij aan de levende cultuur van Hindoestanen over de hele wereld.'

Rolf Bartels

Links bij dit bericht
bullet

Persbericht van het KIT Tropenmuseum

bullet

G.B. Pant Social Science Institute

bullet

Anton de Kom Universiteit van Suriname

 

actueel, november 2004
bullet

Mozambikaans kunstenaarscollectief zoekt naar vernieuwing

bullet

Internationaal project over Hindoestaanse cultuur start binnenkort

bullet

Erasmusprijs uitgereikt aan islamitische denkers

bullet

Arabisch-Joods journalistiek project verkleint kloof tussen de bevolkingsgroepen

bullet

Wit en zwart ontmoeten elkaar in voorkamers

  opinie  
 

Beelden van Iran: de stereotypen benadrukt

  beleid van donorlanden  
 

Groot-Brittanië

  recensie  
 

Documentaire over aids-wezen laat vragen onbeantwoord

  Wereldsite  
 

Lemar-Aftaab

Een Engelstalig magazine over Afghaanse cultuur

  special  
 

Cinema in Africa

Met vijf artikelen over Afrikaanse film

   
 

Archief Actueel

'Actueel' sinds september 2001

menu