De Kracht van  Cultuur
actueel
november2004
english
functiemenu
2003

Arabisch-Joods journalistiek project verkleint kloof tussen de bevolkingsgroepen

Een team van Arabische en Joodse journalisten maakte een tweetalige krantenbijlage met als thema 'coëxistentie'. Het project werd eind oktober beloond met een Britse Diversity Award. De jury prees de bijdrage die het team had geleverd aan het verkleinen van de culturele kloof tussen verschillende bevolkingsgroepen in Noord-Israël.

Jaarlijks reikt het onafhankelijke Anser House of Marlow UK meer dan tien prijzen uit voor best practice voorbeelden op het gebied van diversiteit en gelijke kansen. De Israëlische journalisten, studenten aan het Emek Yezreel College uit de buurt van Nazareth, kregen voor hun krantenbijlage de European Diversity Silver Standard prijs.

In de bijlage staan artikelen over bijvoorbeeld de stad Haifa, een van de vreedzaamste steden in Israël, die sinds kort ook door geweld wordt geteisterd, over de vriendschap tussen een Palestijnse en Joodse vrouw die elkaar in het ziekenhuis ontmoetten en over een restaurant waar Arabieren en Joden samenkomen om Arabische humus te eten.

De bijlage werd in de zomer van 2004 samen met een aantal grote Hebreeuwse en Arabische kranten in het noorden van Israël gedistribueerd. Het was onderdeel van een groter project dat het Emek Yezreel College samen met het Britse Media Diversity Institute organiseerde onder de titel 'Finding Common Ground in Jewish and Arab journalism students working together'. Behalve de krantenbijlage bestond het project uit een cursus berichtgeving over etnische verschillen. De initiatiefnemers beogen met het project een inter-etnisch samenwerkingsmodel op te zetten als voorbeeld voor het vreedzaam oplossen van problemen in de regio.

Het project werd ondersteund door de European Cultural Foundation, the Sigrid Rausing Trust en de Westminster Foundation for Democracy.

Gertrude Flentge

Links bij dit bericht
bullet

British Diversity Awards

bullet

Media Diversity Institute

bullet

Finding common ground-project

bullet

Krantenbijlage 'Coexistence'

bullet

European Cultural Foundation

 

actueel, november 2004
bullet

Mozambikaans kunstenaarscollectief zoekt naar vernieuwing

bullet

Internationaal project over Hindoestaanse cultuur start binnenkort

bullet

Erasmusprijs uitgereikt aan islamitische denkers

bullet

Arabisch-Joods journalistiek project verkleint kloof tussen de bevolkingsgroepen

bullet

Wit en zwart ontmoeten elkaar in voorkamers

  opinie  
 

Beelden van Iran: de stereotypen benadrukt

  beleid van donorlanden  
 

Groot-Brittanië

  recensie  
 

Documentaire over aids-wezen laat vragen onbeantwoord

  Wereldsite  
 

Lemar-Aftaab

Een Engelstalig magazine over Afghaanse cultuur

  special  
 

Cinema in Africa

Met vijf artikelen over Afrikaanse film

   
 

Archief Actueel

'Actueel' sinds september 2001

menu