De Kracht van  Cultuur
actueel
september2004
english
functiemenu
2003

recensie

Andere blik op eigentijdse Afrikaanse kunst

Niet de context, maar het kunstwerk op zich vormt het uitgangspunt voor de tentoonstelling van eigentijdse Afrikaanse kunst Africa Remix. Hoofdcurator van de tentoonstelling Simon Njami selecteerde samen met zijn team kunstwerken van 88 kunstenaars uit 25 Afrikaanse landen. De tentoonstelling probeert een blik te bieden op wat 'eigentijdse Afrikaanse kunst' is, zonder te vervallen in de gebruikelijke etnische, geografische classificaties, of een verdeling te maken naar discipline.

Om dit te bereiken zijn de werken in drie themacombinaties ingedeeld: 'identiteit en geschiedenis', 'lichaam en ziel' en 'stad en aarde'. Via deze thema's wordt een interessante verbinding gelegd tussen de rijkdom aan verschillende ideeën en vormen, uiteenlopend van sculpturen van hergebruikte materialen tot hightech video-installaties.

Mthethwa, Zwelethu - Untitled, 2003 - Photographie, 80 x 103 cm
Courtesy Jack Shainman Gallery, New York  

In een theatrale installatie waarin grijze mensen met dierenkoppen op roodbruin zand voor zich uit staren, zonder onderling contact, laat Jane Alexander de spanning voelen van postapartheid Zuid-Afrika. Zwelethu Mthethwa (Zuid-Afrika) toont fotoportretten van arbeiders in een suikerrietveld. Met hun prachtige compositie en kleuren zijn de foto's een genot om naar te kijken. Tegelijkertijd roepen de blikken van de geportretteerden vragen op over hun situatie en hun relatie met het landschap waarin ze staan. De humorvolle ontwerptekeningen van Abu Bakarr Mansaray (Sierra Leone) tonen fantasiemachines en -voorwerpen, voorzien van allerlei berekeningen en verrassende commentaren.

Het uitgangspunt van de tentoonstelling maakt een kijkwijze mogelijk die losstaat van een etnische, exotische of politieke benadering. Ook zo komen echter pregnante vragen naar voren over identiteit, de relatie tussen Afrika en Europa, sociaal onrecht en religie. Door de context op de achtergrond te stellen in het uitgangspunt van de tentoonstelling blijkt eens te meer dat Afrikaanse kunstenaars nog een verbinding met diezelfde context weten te maken.

Africa Remix is te zien te zien van 24 juli tot 7 november 2004 in het Museum Kunst Palast in Düsseldorf, en reist daarna naar Londen, Parijs en Tokio.

Gertrude Flentge

Links bij dit bericht
bullet

Museum Kunst Palast

bullet

Fotorondgang door tentoonstelling

 

actueel, oktober 2004
bullet

Partnerschappen tussen kunst en bedrijfsleven in Zuid-Afrika

bullet

Immigranten zullen hier altijd blijven

bullet

Braziliaanse wet moet nationale film en tv stimuleren

bullet

Eén jaar samenwerking ECF-Hivos: 'Making things happen'

bullet

Restauratie moskee Marokko markeert eenjarig bestaan CER

bullet

Toch subsidie voor Tropenmuseum Junior

  opinie  
 

Aan de buitenkant van Europa

  beleid van donorlanden  
 

Italië

  recensie  
 

Andere blik op eigentijdse Afrikaanse kunst

  Wereldsite  
 

Culture and Public Action

Website bij het boek

  special  
 

Cinema in Africa

Met vijf artikelen over Afrikaanse film

   
 

Archief Actueel

'Actueel' sinds september 2001

menu