De Kracht van  Cultuur
actueel
september2004
english
functiemenu
2003

'Immigranten zullen hier voor altijd blijven'

Het debat over nieuwkomers krijgt de laatste jaren een steeds negatievere lading, met nadruk op criminaliteit, werkloosheid en etnische spanningen. Wat zijn echter de positieve kanten van migratie en asiel? Drie wetenschappers en 'ervaringsdeskundigen' hielden hierover onlangs een lezing. Conclusie: 'Immigrants are here to stay.'

De discussiebijeenkomst op 20 september in het GEM te Den Haag is georganiseerd door het Prins Claus Fonds. De historicus Achille Mbembe houdt de eerste toespraak. 'Vrijwel heel mijn leven ben ik al migrant', vertelt hij. Deze ervaring heeft hem verrijkt, maar ook angstige herinneringen opgeleverd. 'Vooral bij grenscontroles voel je je kwetsbaar', legt Mbembe uit. Hij is geboren in Kameroen en werkt tegenwoordig in Johannesburg als hoogleraar geschiedenis en politiek.

Mbembe poneert twee stellingen. Allereerst: 'Immigrants are here to stay.' Een streng toelatings- en uitzettingsbeleid zoals minister Verdonk nu voert, zal hen niet tegenhouden. Ten tweede: er moet een internationaal gerechtshof komen dat de belangen van migranten behartigt.

Hilary Beckles, hoogleraar geschiedenis aan de University of the West Indies op Barbados, schetst vervolgens het ideaal van 'many people, one country'. Hij stelt daarbij het Caribisch Gebied ten voorbeeld, waar ondanks de multiculturele samenlevingen een positief gemeenschapsgevoel heerst. Sinds de opkomst van natiestaten sluiten landen helaas steeds meer hun grenzen voor immigranten, stelt Beckles vast. Het historisch besef dat we uiteindelijk allemaal afstammen van nieuwkomers kan het tij wellicht keren.

Mamadou Diouf, hoogleraar geschiedenis aan de University of Michigan en geboren in Senegal, is de laatste spreker. Hij benadrukt dat veel zogenaamde immigranten in feite geen immigranten zijn, omdat ze al sinds twee of drie generaties in hun 'nieuwe' vaderland wonen. Ze moeten daarom volgens Diouf erkend worden als volwaardige burgers, die hun plaats verdienen in het 'nieuwe etnische en culturele landschap'.

Rolf Bartels

Links bij dit bericht
bullet

Biografiën / cv's

 

Hilary Beckles bij het Emancipation Support Committee

 

Mamadou Diouf bij de University of Michigan

 

Achille Mbembe bij de Universität Wien

bullet

Prins Claus Fonds

 

actueel, oktober 2004
bullet

Partnerschappen tussen kunst en bedrijfsleven in Zuid-Afrika

bullet

Immigranten zullen hier altijd blijven

bullet

Braziliaanse wet moet nationale film en tv stimuleren

bullet

Eén jaar samenwerking ECF-Hivos: 'Making things happen'

bullet

Restauratie moskee Marokko markeert eenjarig bestaan CER

bullet

Toch subsidie voor Tropenmuseum Junior

  opinie  
 

Aan de buitenkant van Europa

  beleid van donorlanden  
 

Italië

  recensie  
 

Andere blik op eigentijdse Afrikaanse kunst

  Wereldsite  
 

Culture and Public Action

Website bij het boek

  special  
 

Cinema in Africa

Met vijf artikelen over Afrikaanse film

   
 

Archief Actueel

'Actueel' sinds september 2001

menu