Bangla Academy

Old High Court Road
Dhaka -1000
Phone: 86119577
De Bangla-academie die is opgericht op 3 december 1955, speelde een belangrijke rol voor de Bengalese cultuur door vanaf het begin Bengalese literatuur, folklore en onderzoek hoog te houden. Momenteel is de Bangla-academie een autonoom instituut dat bestaat uit vier belangrijke vakgroepen: (1) Onderzoek, compilatie en folklore, (2) Taal, literatuur, cultuur en journalistiek, (3) Documentatie en (4) Vaststellen, planning en scholing. Elk jaar in februari is de Bangla-academie het middelpunt van alle culturele activiteiten van Bangladesh. Dan wordt de Ekushey-boekenbeurs georganiseerd ter nagedachtenis aan de martelaren van de taalbeweging.

Shilpakala Academy

Segun Bagicha, Ramna, Dhaka
Email shilpak@bdmail.net
Phone: 9562801-4
De Bangladesh Shilpakala-academie die is opgericht in 1974, speelt een belangrijke rol in de culturele cultivering van het hele land. De academie heeft een groot aantal afdelingen in bijna elk district van Bangladesh. Het voornaamste doel is het overdragen van kennis op het gebied van muziek, muziekinstrumenten, theater, film, enzovoort. Elke twee jaar organiseert de Shilpakala-academie de Asian Art Biennale, de grootste kunsttentoonstelling in Azië.

Bangladesh Shishu Academy

University Area
Dhaka - 1000
Phone: 9550317
De Bangladesh Shishu-academie die in 1976 is opgericht, richt zich met name op de lichamelijke, psychische en culturele ontwikkeling van kinderen. De academie organiseert activiteiten in alle districten.

Bangladesh National Museum

Shahbag, Dhaka
Phone: 8619369
Het nationaal museum van Bangladesh dat op 17 november 1983 in gebruik werd genomen, heeft de cultuurschatten van het oude Dhaka Museum (opgericht in 1913) overgenomen. Als multidisciplinair museum is het momenteel de grootste vergaarplaats van antiquiteiten en kunstvoorwerpen. Er worden ook exemplaren uit de natuurhistorie van het land tentoongesteld. Het is nu een zenuwcentrum van eigentijdse culturele activiteiten van Bangladesh.

Liberation War Museum

5 segun Bagicha
Dhaka -1000
Phone: 9559091
Het Liberation War Museum (museum over de bevrijdingsoorlog) houdt de glorieuze geschiedenis over de vrijheidsstrijd van 1971 in ere. Het museum is opgedragen aan alle mensen in de wereld die vrijheid nastreven en aan slachtoffers van stompzinnige wreedheden en vernielingen die worden gepleegd uit naam van religie en soevereiniteit.

Bangladesh Short Film Forum

89 Aziz Cooperative Super Market (1st Floor)
Shahbag
Dhaka - 1000
Phone: 9664760
Email: bsff@bdonline.com
Het Bangladesh Short Film Forum (forum voor korte film in Bangladesh) is een organisatie van onafhankelijke filmmakers die actief zijn buiten het commerciële circuit van filmproductie, voorstellingen en distributie. Het forum werd in augustus 1986 opgericht. Bijna al deze jonge filmmakers komen voort uit de cine-club-beweging uit de jaren 60 van de twintigste eeuw.

Chhayanaut

Road 15A, House 72, Dhanmondi
R/A Dhaka - 1209
chayanot@aitlbd.net
Chhayanaut is een populair muziekinstituut dat vanaf 1961 academische musici opleidt. Het instituut organiseert in Romana Botomul op elke Bengaalse nieuwjaarsdag een fantastische muzikale show.

Bulbul and Lolitokola Academy

7, Waisghat
Dhaka -1100
Phone: 233529
De Bulbul en Lolitokola-academie is een populaire culturele organisatie die regelmatig Bengalese traditionele culturele voorstellingen organiseert. De academie organiseert trainingen en workshops voor muziek en dans om jonge artiesten op te leiden.

Nazrul Academy

Belalabad Colony, Moghbazar
Dhaka - 1217
Phone: 416029
Dit instituut is vernoemd naar de nationale dichter Kazi Nazrul Islam. De academie geeft veel cursussen en voorstellingen voor muziek, dans, literatuur en drama.

Bishwa shahitya Kendra

14 Kazi Nazrul Islam Avenue
Dhaka -1000
Phone: 9660812
Bishwa shahitya Kendra organiseert door het hele land workshops over het lezen van boeken. Dit instituut heeft ongeveer 500 afdelingen. 'We willen mensen verlichten' is het motto van deze organisatie die in 1978 werd opgericht en sindsdien een belangrijke rol heeft gespeeld in de culturele en sociale ontwikkeling.

Institution of Fine Arts

Dhaka University
Shahbag, Dhaka
Het instituut voor schone kunsten werd in de jaren 50 van de twintigste eeuw opgericht en heeft een belangrijke rol gespeeld als centrum voor de moderne kunstbeweging en als plaats voor culturele activiteiten.

Bangladesh Group Theatre Federation

4, Nao Ratan Colony
New Bailey Road
Dhaka - 1000
De Bangladesh Group Theatre Federation is de hoofdorganisatie voor drama en theater. Het speelt een toonaangevende rol in de ontwikkeling van uitvoerende kunsten.

Dhaka university, Drik, Shilpangon, Bengal foundation, Alliance Francaise, Goethe Institute, Indian cultural center and Jahangirnagar university, The British Council Bangladesh, Russian Cultural Centre, Shommilito Sanskaritik Jyote and Bangladesh Kobita Porishad spelen een vitale rol in het cuturele leven van Bangladesh.

 
     

| Home/Galerie | Spirit | Geschiedenis | Mijlpalen | Organisaties | Colofon |