Sharad Sharma Nathan Mpangala Nathan Mpangala

Culturen veranderen continue: overal in de wereld ontstaan nieuwe beelden, gevormd door de eigen achtergrond en nieuwe invloeden. In deze special aandacht voor de kijk van cartoonisten op hun eigen cultuur. Drie tekenaars interpreteren veranderende cultuuruitingen in hun eigen stad.

Zien wat langzaam verandert: cartoonisten over veranderende cultuur

Slum culture! Ruige afbeeldingen of juist zedige teksten sierden de buitenkant van de doorgaans propvolle bussen in Nairobi. ‘Pump up your ride’ was het credo, met de stereo op tien. De één noemde het fantastische hedendaagse kunst. De ander zag het als lawaaiige vervuiling van de stad. Feit is dat de overheid twee jaar geleden besloot dat alle matatu’s hun versiering moesten verwijderen. Alle bussen moesten herkenbaar zijn aan een rustgevend wit met gele band. Orde en netheid was het nieuwe credo. Ook een feit: jeugdcultuur verdween uit het straatbeeld in Nairobi.

Culturen veranderen continue. Dat is nu zo en dat was vroeger zo. De iconen van onze tijd zijn overal: Tupac in Kenia, David Beckham in Jakarta, Jacky Chan in Londen. Van bovenaf gezien is het één melting pot. De huidige wereld verandert in razend tempo als gevolg van mondialisering, overheidsbeleid, commercie, invloed van de media. En overal in de wereld ontstaan nieuwe beelden, gevormd door de eigen achtergrond en nieuwe invloeden.

In deze special aandacht voor de blik van tekenaars. Hoe zien zij veranderende cultuuruitingen in hun eigen stad? Voelen ze zich in negatieve zin overspoelt door beelden van buitenaf? Of omarmen ze iedere verandering?
Kunnen ze aangeven hoe het straatbeeld veranderd? Hoe interpreteren ze verandering? We vroegen het drie tekenaars, afkomstig uit Mexico, Tanzania en India.

Daarnaast geeft Els van der Plas (directeur van Prins Claus Fonds)
haar visie op de rol van humor en satire.
>> lees meer

Wil je meer weten over wat er gaande is in de wereld van cartoons
en ontwikkeling.
>> lees meerDeze special voor de kracht van cultuur is gemaakt door Butterfly Works in samenwerking met Peter Vlam