Creating spaces of freedom

‘Lachen is gezond’ glimlacht Els van der Plas, directeur van het Prins Claus Fonds, als gevraagd wordt wat volgens haar het belang van humor en satire is in een samenleving. ‘Humor maakt moeilijke onderwerpen of moeilijke situaties minder zwaar.

Een grap relativeert, een satirische film lucht op. Maar tegelijkertijd kun je met een grap wel heel veel zeggen. Je kunt onderwerpen die anders onbesproken blijven aan roeren.’

 

Het thema rond de Prins Claus Awards is dit jaar humor en satire. Er is dan ook een goede kans dat dit jaar een stand up comedian, een komiek of een cartoonist de prestigieuze prijs in ontvangst neemt.

‘Humor en satire’ komt voor het PCF niet uit de lucht vallen. Het sluit aan bij het thema ‘creating spaces of freedom’, één van de vijf thema’s van waaruit het PCF werkt. Van der Plas: ‘Cartoonisten of comedians kunnen door hun toon onderwerpen aanroeren die een grensgebied bestrijken.

Via humor kun je onderwerpen aan de kaart stellen die anders niet gehoord worden. ‘Eigenlijk kan het niet, maar je lacht erom, dus het kan wel’. Ook taboes kunnen zo besproken worden.

Comedians zijn de traditionele narren aan het hof, die als enige de spot mogen drijven met de koning. Niemand stuurt die nar weg. Door humor kun je een eigen ruimte creëren, een vrijhaven. Vanuit die eigen ruimte kunnen anderen het onderwerp eventueel overnemen.’

meer informatie over het Prins Claus Fonds:

>> ga naar site