Africa Animated!

Unesco heeft ruim een jaar geleden het initiatief genomen tot Africa Animated! Het is een project dat middelen en deskundigheid voor de productie van tekenfilms voor kinderen in Afrika samenbrengt. De gedachte is dat het geen goede zaak is dat er in Afrika niet of nauwelijks tekenfilms zijn voor kinderen, die door Afrikanen zijn gemaakt.

Op televisie worden alleen buitenlandse producties uitgezonden. De oorzaak hiervan is een gebrek aan geld om efficiënt te produceren, en een gebrek aan kennis over computeranimaties.

Africa Animated is in de zomer van 2004 gestart met regionale trainingscursussen. In een later stadium moet een kantoor opgericht worden waar cursussen kunnen worden gegeven. Tijdens het Zanzibar International Film Festival in Zanzibar (juli 2005) zullen ook workshops worden gegeven.

Meer informatie: http://portal.unesco.org

 

World Comics

World Comics is de naam van een Finse ontwikkelingsorganisatie die zich inzet voor striptekenaars in ontwikkelingslanden. World Comics stimuleert de inzet van lokale cartoons en ziet dit als een bijdrage aan sociale verandering.

De Finnen hebben samenwerking gezocht met diverse striptekenaars overal ter wereld. Zo is er World Comics India, World Comics Kenia en World Comics Tanzania.

Op de site http://www.worldcomics.fi vind je naast informatie uit zojuist genoemde landen ook een overzicht van cartoonisten uit Nigeria, Marokko, Cuba en Iran.

In 2004 organiseerde Worldcomics een tentoonstelling in Finland met omstreden, politiek werk van tekenaars uit Iran. De tentoonstelling is online te zien: http://www.worldcomics.fi/iranexh/iranmain.html

 

Prijs voor de beste Afrikaanse Comic

De Italiaanse organisatie Africa e Mediterraneo heeft een prijsvraag uitgeschreven voor de beste ongepubliceerde Afrikaanse comic, gemaakt door een Afrikaanse tekenaar.

Er zijn drie categorieën: ‘creative comic story - free subject’, ‘comic story on human rights’ en ‘stories of migration’.

De organisatie wil met de prijsvraag deaandacht voor Afrikaanse strips in Europa vergroten.

Voor meer informatie zie:

www.africaemediterraneo.it

www.africacomics.net