inleiding Burkina Faso

Trainingsinstituut in Ouagadougou inspiratiebron voor filmmakers

Imagine is een trainingsinstituut voor Afrikaanse film-, televisie- en multimediastudenten en professionals. Standplaats is Ouagadougou, de hoofdstad van Burkina Faso. Regisseur Gaston Kaboré nam het initiatief. Zijn doel: stimulering van de verbeelding.

Afrikaanse filmmakers leren hun vak meestal in de praktijk. Ze redden het met hun talent, maar missen reflectie en theoretische achtergrond. ‘Geen gezonde situatie’, oordeelde de internationaal gelauwerde regisseur Gaston Kaboré (zie kader).

Imagine is geen gewone filmopleiding. Het instituut wil een dynamische leeromgeving zijn, een plek die fungeert als ontmoetingsplaats, waar kunstenaars van verschillende disciplines kunnen brainstormen en seminars bijwonen, en waar nagedacht kan worden over de Afrikaanse identiteit, en hoe deze in beeld te brengen.

In februari 2003 opende Imagine de deuren en inmiddels hebben een twaalftal workshops plaatsgevonden. Het instituut biedt een aanvulling op de traditionele opleidingen, en wil met haar curriculum van dynamische, korte, cutting edge-educatieve programma’s, ruimte bieden aan jonge en oude/gevestigde filmmakers, zodat zij kennis en ervaringen kunnen uitwisselen en zich verdiepen.

De workshops worden gehouden voor drie groepen: jonge talenten zonder formele opleiding, professionals die hun kennis willen uitbouwen en trainers en professionals die hun onderwijskundige kwaliteiten willen verdiepen; het Train the Trainers-programma.

De workshops duren twee tot acht weken, en worden geleid door topdocenten vanuit de gehele wereld. Imagine heeft ervoor gekozen niet met een vast docententeam te werken en niet diepgaand te investeren in apparatuur. De gedachte is dat men zo flexibeler en sneller kan reageren op nieuwe technologische ontwikkelingen.

Kaboré wil met Imagine een inspiratiebron creëren, ook voor de inwoners van zijn eigen stad. Hij hoopt dat ze zelf aan de slag zullen gaan met kunst. Zonder verbeelding geen ontwikkeling, is zijn gedachte. Kaboré meent dat geleerd moet worden van het eigen verleden, maar ook van de kennis van andere disciplines, zoals muziek, literatuur en beeldende kunst. Daarom wordt rond het pand in de nabije toekomst nog extra ruimte gecreëerd voor een restaurant, een filmzaal, een bibliotheek en een videotheek.

Imagine wordt mede ondersteund door het Hubert Bals Fonds, Hivos, het Prins Claus Fonds, de Nederlandse ambassade in Ouagadougou en de Friends of Imagine.


'Imagine' in aanbouw; foto Erna Beumers
Gaston Kaboré

Initiatiefnemer van Imagine is filmmaker/ historicus Gaston Kaboré. Films als Wênd Kuuni, Zano Boko, Rabi en Buud Yam, maakten hem tot een van de belangrijkste regisseurs in Afrika. Voor zijn film Wend Kuuni ontving hij in Parijs een ‘César’ het Franse equivalent van de Oscar. Onderwerp van de meeste van zijn films is het culturele erfgoed van zijn land; leidraad in zijn werk is zijn wens om de Afrikaanse identiteit te versterken door middel van kunsten.


Gaston Gaboré op de set van Buud Yam

Kaboré: ‘Ik geloof dat een maatschappij die dagelijks wordt geconfronteerd met beelden en waarden uit het buitenland, uiteindelijk zijn identiteit, en de capaciteit om zijn eigen bestemming te kiezen, verliest. Imagine is een poging om ons wakker te schudden en onze innerlijke ogen en oren wijd open te houden.’