The Power of Culture South Africa Special
Culture as a guardian of freedom

Decennialang heeft kunst in Zuid-Afrika een belangrijke rol gespeeld in de strijd voor vrijheid en democratische verandering. Maatschappelijke kwesties vonden uitdrukking in schilderijen, muziek en andere kunstvormen. "Het was een cultuur die de ervaring van de meerderheid van de bevolking weerspiegelde, en die erop gericht was mensen politiek bewust te maken ," zegt Andries Oliphant. Nadat het apartheidssysteem verdween, was er geen behoefte meer aan dit soort kunst.. Nu de maatschappij vrijheid had verworven en Zuid-Afrika in de wereld niet langer alleen maar berucht was vanwege de apartheid, ontdekte de kunst plotseling haar eigen vrijheid. "Kunst werd meer introspectief, en hield zich bezig met intieme onderwerpen zoals familiegeschiedenissen en persoonlijke verhalen. Men begon zich af te vragen: wat hebben we eigenlijk meegemaakt tijdens deze jaren van kolonisatie?"

In die tijd was Andries Oliphant hoofd van een projectgroep die door de nieuwe regering was ingesteld om het culturele beleid opnieuw vorm te geven. Nu is hij voorzitter van de Arts and Culture Trust, het eerste fonds voor de kunsten in Zuid-Afrika sinds het einde van de apartheid. De stichting is een ingenieus samenwerkingsverband met de zakenwereld. Aangezien overheidssubsidie beperkt was, droeg het Zuid-Afrikaanse Ministerie van Cultuur slechts één miljoen Rand ; twee bedrijven, NedBank en Sun International, deden hetzelfde.. Later volgden de mobiele telefoon provider Vodaphone en de Nederlandse Ambassade. Alleen de rente van het kapitaal wordt besteed aan de ongeveer twintig projecten die de stichting ieder jaar financiert.

De Arts and Culture Trust heeft de moeilijke taak om de vele werelden te overbruggen waaruit multicultureel Zuid-Afrika bestaat. Voor Andries Oliphant is slechts één vraag daadwerkelijk van belang: hebben de mensen in deze gemeenschap de financiële ondersteuning echt nodig? "Hoewel we een prachtig project nooit zouden afwijzen, verlangt de situatie in Zuid-Afrika dat mensen die eeuwenlang genegeerd zijn en geen middelen hebben op de eerste plaats komen. We vieren dit jaar het tienjarig bestaan van de democratie in Zuid-Afrika, maar er zijn nog steeds veel problemen die we moeten oplossen, zoals werkloosheid en AIDS. Mensen werden eeuwenlang gescheiden van elkaar gehouden. We moeten nog steeds naar elkaars muziek luisteren, en elkaars literatuur lezen."

"Kunstenaars realiseren zich vaak niet meteen dat het einde van de apartheid niet noodzakelijkerwijs het einde van de problemen is. Nu pas beginnen de kunsten hun maatschappelijke rol opnieuw te ontdekken. Kunstenaars realiseren zich weer dat ze nieuwe problemen t tot uitdrukking kunnen brengen en kunnen verwoorden, dat hun kunst een bewustzijn kan overbrengen, en kritiek kan uiten tegen ambtenaren over corruptie. De kunsten hebben nu de taak om onze vrijheid te verdedigen, onze vrijheid uit te breiden en haar te beschermen tegen misbruik."

Inge Ruigrok

 

Andries Oliphant
Voorzitter van de
Arts & Culture Trust

website: www.artsculturetrust.co.za

Tien jaar democratie in Zuid-Afrika

Arts and Culture Trust
Nederlandse ambassade Pretoria
The Dance Factory
Market Theatre Laboratory
The Bag Factory
Film Resource Unit

 

site navigation