The Power of Culture South Africa Special
Film Resource Unit

Tijdens de apartheid was de Film Resource Unit een van de weinige plaatsen in Zuid-Afrika waar films werden vertoond die verboden waren door het blanke regime. Sinds de oprichting in Johannesburg in 1986 is het centrum uitgegroeid tot een organisatie die Afrikaanse films over de hele wereld distribueert, en in Zuid-Afrika een publiek probeert te winnen voor lokaal geproduceerde films. "Wij willen de ontwikkeling van de Afrikaanse film bevorderen", aldus projectmanager Desmond Mthembu. "Ook willen wij het denken van mensen veranderen zodat zij producties van eigen bodem meer gaan waarderen."

Het 'publiekontwikkelingsproject' bestaat uit verschillende initiatieven. Zo brengt een rijdende studio films naar gebieden waar mensen geen toegang hebben tot audiovisuele media en organiseert voorstellingen en workshops over maatschappelijke kwesties zoals huiselijk geweld. In sommige minder bevoorrechte wijken heeft de Film Resource Unit een 'Video Resource Centre' opgezet, waar mensen video's kunnen huren, kijken en kopen. Bovendien krijgen jonge werklozen uit het hele land een marketing- en filmdistributieopleiding. "Ze worden ondernemers", zegt Desmond Mthembu. Dan is er ook nog de African Film Club, die zich richt op jonge mensen aan universiteiten en ander instellingen, en filmvoorstellingen en debatten organiseert.

Sinds vorig jaar heeft de Film Resource Unit audiovisuele centra opgezet in zes zogeheten 'Multipurpose Community Centres' (MCC), een soort alles-in-één winkels voor burgerzaken in townships , een initiatief van de regering. Een belangrijk doel van deze centra is het organiseren van filmfestivals op officiële feestdagen. Verder worden er cursussen aangeboden aan jongeren waarin zij films leren maken. "Ze maken films over dingen die in hun omgeving spelen, bijvoorbeeld over HIV/AIDS", vertelt Mthembu, "die we vervolgens vertonen op het festival. Het publiek realiseert zich dat de films zich afspelen in hun eigen gemeenschap. Ze zien zichzelf, hetgeen een veel grotere impact heeft. Film is een machtig instrument om belangrijke kwesties of problemen ter sprake te brengen. Het is het enige medium dat herinneringen vastlegt."

Inge Ruigrok

 website
: www.fru.co.za

Tien jaar democratie in Zuid-Afrika

Arts and Culture Trust
Nederlandse ambassade Pretoria
The Dance Factory
Market Theatre Laboratory
The Bag Factory
Film Resource Unit

 

site navigation