The Power of Culture South Africa Special
Market Theatre Laboratory

'Broken Dreams' is zo spannend dat het publiek tot het einde van de voorstelling geboeid blijft. Tegelijkertijd bevat het toneelstuk belangrijke boodschappen over de gevaren van onbeschermde seks en de noodzaak van AIDS-preventie. Voorlichting en amusement zijn samengebracht. Acht jaar geleden werd het stuk voor het eerst opgevoerd, en intussen heeft het toneelgezelschap er in bijna elke provincie mee op de planken gestaan. KwaZulu-Natal is als volgende aan de beurt, en de groep repeteert in het Market Theatre Laboratory voordat ze voor twee maanden op tournee gaat.

Het toneelstuk is symbolisch voor de sociale aspecten van theater die het Market Theatre Laboratory tracht te verkennen. De 'ontwikkelingsvleugel' van het belangrijkste theater in Johannesburg heeft bijvoorbeeld een scholenproject in drie townships dat als doel heeft jongeren meer zelfvertrouwen te geven door ze theatervaardigheden te leren. "We laten ze een verhaal aan ons vertellen over hun eigen leven", zegt projectmanager Sipho Mwale. "We dramatiseren heten bekijken hoe we er een theaterproductie van kunnen maken."

Het scholenproject begon in 1995 op vier scholen, en inmiddels is het aantal gestegen tot 29. De tieners werken een jaar lang twee keer in de week aan het stuk, dat uiteindelijk wordt opgevoerd voor familie en vrienden. Er is ook een wedstrijd tussen de scholen tijdens het theaterfestival, waarbij de beste groep een voorstelling mag geven in het Market Theatre. "Het project is een goede manier om talent te ontdekken", zegt Sipho Mwale. "Het heeft aan de wieg gestaan van een aantal goede producties zoals bijvoorbeeld Boots, dat vorig jaar zelfs tijdens het Spring Dance Festival in Utrecht te zien was."

Het project heeft ook een positieve impact in scholen gemaakt. "Wij hebben een periode van strijd achter de rug, waarin de traditie van leren is vervaagd. De strijd is voorbij, maar nog steeds is het moeilijk voor leerlingen om na de lunchpauze weer naar de les te gaan. De werkloosheid is ontmoedigend - waarom zou je leren als er toch geen banen zijn? Wij laten hen de toekomst zien en dan zullen ze zich mengen in discussies. . Ze leren hoe ze meer controle krijgen over hun leven."

Inge Ruigrok

 


 

Tien jaar democratie in Zuid-Afrika

Arts and Culture Trust
Nederlandse ambassade Pretoria
The Dance Factory
Market Theatre Laboratory
The Bag Factory
Film Resource Unit

 

site navigation