Met hiphop bouwen aan de toekomst van Colombia

augustus 2003 -

Eind juli werd in het centrum van Bogotá de hiphopschool Enlace ('Link', 'Knooppunt') officieel aan pers, organisaties en publiek gepresenteerd. Zo'n vijftig jongeren, bijna allemaal afkomstig uit probleemwijken in de Colombiaanse hoofdstad, presenteerden voor een volle zaal het beste van wat ze in de afgelopen weken hebben opgestoken tijdens workshops breakdance, dj-en, mc-en, graffiti en rap. Een show die indruk maakte vanwege hun grote enthousiasme én talent.

'Wie hiphop maakt, doet aan cultuur. En wie aan cultuur doet, is niet bezig met stelen, drugs handelen of erger. Met hiphop bouwen we aan de toekomst van Colombia,' aldus Jeyffer Renteria. Zelf hiphopartiest, was hij samen met een groep andere jongeren initiatiefnemer van het net geopende Casa de Cultura, waarin Enlace zijn workshops geeft. Achterliggende gedachte is om leeftijdgenoten via het culturele centrum een alternatieve uitweg te bieden uit de armoede en de sociale problemen waarmee ze opgroeien.


Publiciteitsmateriaal van kledingmerk Ayara

Hoewel de hiphopworkshops zonder veel publiciteit van start zijn gegaan, is het aantal inschrijvingen in enkele maanden al opgelopen tot driehonderd. Ook bieden zich spontaan docenten aan, waaronder bekende namen uit artistieke kringen in Bogotá, die bijvoorbeeld aanvullende lessen theater, poëzie en stemtraining willen komen geven. Des te opvallender, omdat de workshopdocenten werken voor een symbolisch
bedrag. Voor deelnemers zijn de lessen gratis. Want het mag Enlace dan niet ontbreken aan enthousiasme, geld ontbreekt wél.

Vandaar dat de oprichters de activiteiten in het Casa de Cultura willen koppelen aan een ander, al langer bestaand initiatief: hiphopkledingmerk Ayara. De collecties van dit microbedrijfje worden binnen dezelfde kring van jongeren en hun familieleden ontworpen, geproduceerd, gedistribueerd en in een eigen winkel verkocht. Doel is om in de toekomst ook andere cursisten van het Casa de Cultura bij te scholen in kledingontwerp en -fabricage, zodat ze via Ayara inkomsten kunnen verwerven. Met de winst uit de verkoop willen de initiatiefnemers de activiteiten in het centrum helpen financieren. Export van de kleding naar bijvoorbeeld Nederland wordt overwogen.