Cesária Évora VN-ambassadrice tegen honger

augustus 2003 -

De internationaal befaamde zangeres Cesária Évora uit Afrika is benoemd als voedselambassadrice van de Verenigde Naties. Zij gaat zich inzetten voor het World Food Programme (WFP), een organisatie die strijdt tegen de honger in de wereld. Évora zal zich met name concentreren op voedselprogramma's voor schoolkinderen in Afrikaanse landen.

Dagelijks sterven bijna 24.000 mensen aan honger of aan de gevolgen van voedseltekort. Alleen al in Afrika lijden zo'n 40 miljoen mensen honger door toedoen van gewapende conflicten, natuurrampen en extreme armoede. In 2002 verstrekte het WFP als grootste humanitaire organisatie ter wereld in 82 landen voedsel aan 72 miljoen mensen, veelal vrouwen en kinderen. Via de Global School Feeding Campaign van het WFP kregen 15,6 miljoen kinderen in 62 landen elke schooldag een warme, voedzame maaltijd voorgeschoteld.

Cesária Évora (1941) is afkomstig uit Kaapverdië, een eilandengroep op ca. 500 kilometer ten westen van Gambia en Senegal. In 1988 kreeg ze de kans om in Parijs een album op te nemen, waarna ze alom erkenning verwierf als een van de grootste zangeressen ter wereld.

Hoewel Évora al sinds jaar en dag benefietconcerten geeft ten bate van kansarme vrouwen en kinderen in haar land, weigerde ze zich steeds te verbinden met welke humanitaire organisatie dan ook. Dankzij de goede resultaten van de Global School Feeding Campaign op Kaapverdië wist het WFP haar echter in te lijven als VN-ambassadrice tegen de honger.