Ivoorkust pakt culturele leven op

augustus 2003 -

Hoewel Ivoorkust na tien maanden oorlog de handen nog vol heeft aan ontwapening van de strijdende partijen, begint het culturele leven weer aan te trekken. Een vanwege de oorlog uitgesteld festival zal alsnog plaatsvinden, en er zijn verschillende culturele prijsvragen uitgeschreven. Oorlog, vrede en verzoening zijn het thema.

Kinderen tussen de 8 en 15 jaar kunnen de komende maanden meedoen aan een theaterwedstrijd. De stukken zullen gaan over de oorlog gezien door de ogen van kinderen. Zes groepen worden gekozen voor de finale op 19 september, de datum waarop vorig jaar de oorlog begon.

Muzikanten kunnen meedingen naar de prijs La patrie d'or die op 1 augustus tijdens een gala in het Palais de la Culture wordt uitgereikt. Van 1 tot 10 juli kon men composities inzenden die tijdens de oorlog zijn uitgekomen en een oproep deden tot eenheid en verzoening.

De Association parole et livre (ALP) startte op 8 juli eveneens een prijsvraag met een speciaal doel. Jonge schrijvers werden uitgenodigd hun gedachten over de crisis en het herstel van de vrede op papier te zetten. De ALP hoopt dat boeken over de oorlog er toe bijdragen dat mensen niet vergeten wat er is gebeurd. Tien verhalen worden uitgekozen en als bundel uitgegeven. De schrijver van het beste verhaal wint een computer, de tweede en derde prijs zijn geldprijzen.

Het MASA festival (Marché des arts et du spectacle Africains), dat moest worden uitgesteld vanwege de oorlog, zal in de eerste week van september alsnog haar zesde editie beleven. Het tweejaarlijkse festival fungeert als een markt waar kunstenaars, producenten en distributeurs elkaar kunnen ontmoeten. Belangrijk doel is om de internationale uitbreng van muziek-, dans- en theaterproducties te bevorderen.

De minister van cultuur Anne Messou heeft verzekerd dat het festival in alle rust en veiligheid zal plaatsvinden. "Wij willen met deze editie de vrede vieren. Vrede en cultuur zijn met elkaar verbonden. MASA 2003 heeft een speciale betekenis, omdat het de kroon zal zijn op al het werk dat gedaan is om de vrede in dit land te bewerkstelligen."