Training radiomaken in Afrika

augustus 2003 -

Radio Nederland Training Centre (RNTC) is begonnen met opleidingen voor radiomakers in Senegal, Sierra Leone en Guinee-Bissau. Vrijwilligers bij lokale stations krijgen les in professioneel radiomaken voor de plaatselijke bevolking. Het initiatief moet ook leiden tot nauwere samenwerking en tot uitwisseling van programma's tussen de deelnemende radiostations. Radio in Afrika heeft een zeer groot bereik.

Het Thematisch Medefinancieringsprogramma van het Ministerie van Buitenlandse Zaken gaat het driejarige RNTC-project betalen. De president van Sierra Leone, Alhaji Dr. Ahmad Tejan Kabbah, wees in zijn openingsspeech op het belang van de media. Met name de lokale radio speelde volgens hem een rol van betekenis bij de verzoening en wederopbouw van het land na de bloedige burgeroorlog van de jaren negentig.

RNTC stimuleert sinds 1968 de vrije meningsvorming door het geven van mediatrainingen aan journalisten, programmamakers en docenten uit ontwikkelingslanden. RNTC maakt deel uit van de Wereldomroep, die dagelijks miljoenen Nederlandstaligen in het buitenland via radio, tv en internet informeert over Nederland. Ook werkt de Wereldomroep via objectieve regionale berichtgeving mee aan de vrije meningsvorming van mensen in landen zonder persvrijheid.