Werelderfgoed in gevaar

augustus 2003 -

Unesco heeft drie Werelderfgoed-locaties op de gevarenlijst gezet. Het gaat om de Ommuurde Stad van Bakoe in Azerbeidzjan, het Comoé Nationale Park in Ivoorkust en de Kathmandu Vallei in Nepal.

Volgens de commissie Werelderfgoed, die afgelopen maand voor de 27ste keer in Parijs bijeenkwam, heeft het terrein in Azerbeidzjan veel te lijden gehad van een aardbeving in 2000. Ongecontroleerde stadsuitbreiding en twijfelachtige restauratiepogingen hebben de stad verder aangetast. De Commissie zou graag zien dat de Azerbeidzjaanse autoriteiten een beleid ontwikkelen op het gebied van monumentenzorg.

Bevolkingsaanwas in Nepal zorgt ervoor dat de Kathmandu Vallei met zijn koninklijke stadsharten door stedelijke bebouwing wordt overgenomen. In Ivoorkust zijn het stropers die flinke schade toebrengen aan het natuurpark. Bovendien wordt de grond uitgeput door te intensieve begrazing. De huidige onrust in het land verhindert de overheid het terrein adequaat te beschermen. Wereldwijd zijn er volgens Unesco 35 belangrijke sites die worden bedreigd.

Er is tijdens de laatste vergadering ook erfgoed van de gevarenlijst afgehaald: het Srebarne Natuurreservaat in Bulgarije, het Yellowstone Park in de VS en de Kotor-regio in Servië en Montenegro. Volgens Unesco hebben de nationale regeringen hier effectieve maatregelen genomen om schadelijke invloeden te beperken.

Vierentwintig nieuwe locaties zijn aan de Werelderfgoedlijst toegevoegd. Hieronder voor het eerst sites in Gambia, Mongolië, Kazachstan en Soedan. De lijst telt nu 754 monumenten en terreinen, waaronder 149 natuurgebieden, 582 cultuurmonumenten en 23 plekken van 'opmerkelijke universele waarde'. Met de toevoeging van Gambia en Soedan heeft geheel Afrika nog steeds maar vier 'cultureel significante' gebieden.