Workshop in Mali combineert fotografie met traditionele schilderkunst

december 2003 -

Van 20 oktober tot 20 november vond in Bamako, Mali de 5e Rencontres de la Photograpie Africaine plaats. Een van deelnemers aan deze biënnale was Centre Soleil d'Afrique, partner in RAIN (RAIN Artists' Initiatives Network), met de expositie BOGO-DIA, samengesteld uit kunstwerken gemaakt tijdens een workshop in Centre Soleil d'Afrique.

De workshop werd gegeven door Narcisse Tordoir, kunstenaar en begeleider op de amsterdamse Rijksakademie, in samenwerking met de Malinese fotograaf Alioune Bâ en een aantal bogolan-kunstenaars van het Centre Soleil d' Afrique. In de workshop werkten Afrikaanse kunstenaars uit Mali, Togo en Benin samen met kunstenaars en fotografen uit Nederland, Argentinië en Turkije.

image

Doek van Banu Cennetoglu, Turkije

Bogolan is een traditionele Malinese schildertechniek, sterk verbonden met het sociale leven in Mali. De symbolische beeldtaal die met natuurlijke pigmenten op textiel (bijvoorbeeld kleding) geschilderd wordt, vertelt iets over de situatie van de drager of eigenaar ervan.
In de workshop werden grafische technieken en fotografisch beelden geïntroduceerd die vervolgens werden getransformeerd van hedendaagse fotografische beelden naar traditionele Bogolan schilderkunst. Via projecties, collages en met de computer gemanipuleerde en bewerkte beelden maakten de kunstenaars bogolanwerken: voor de westers kunstenaars in een nieuwe techniek, voor de Afrikaanse kunstenaars in nieuwe concepten, beelden en associaties.

Pinque Bueters is coördinator bij RAIN