Gat in de aarde verbindt Rotterdam met Bandung

december 2003 -

Hole in the Earth is een digitaal kunstwerk in de openbare ruimte van twee steden: Rotterdam, Nederland en Bandung, Indonesië. Een virtuele tunnel door de aarde maakt het mogelijk om rechtstreeks te communiceren met ‘de andere kant van de wereld’ in woord, beeld en geluid.

Hole in the Earth van Maki Ueda, locatie Bandung. Een CELL incident in samenwerking met het Centrum Beeldende Kunst Rotterdam

In zowel Rotterdam als Bandung staat het kunstwerk op een openbare, voor iedereen toegankelijke locatie. Beide kunstwerken staan in contact met elkaar door middel van een breedband Internetverbinding. Onder de grond van een Rotterdams stadsplein komt geavanceerde apparatuur (LCD televisiescherm, camera met groothoeklens, microfoons en luidsprekers). Dit alles wordt afgedekt met transparant veiligheidsglas. In Bandung bevindt zich een tweede Hole in the Earth: eenzelfde installatie op kleinere schaal, ingebouwd in een polyester constructie.

De Rotterdamse locatie is een intiem en levendig stadsplein aan de kop van de Culturele As, die langs de internationale beeldenroute, galeries en musea loopt. In dit deel van Rotterdam komen alle aspecten van het stadsleven samen.
Daarut Tauhid in Bandung vormt een kleinschalige, actieve en economisch zelfstandige gemeenschap. De toepassing van hoogwaardige communicatie technologie speelt een grote rol in het dagelijks leven van de kampungbewoners. Binnen Indonesië vormt Daarut Tauhid een rolmodel voor economische en culturele ontwikkeling van andere gemeenschappen.
Hole in the Earth is open vanaf zaterdag 13 december.

Locatie Rotterdam:
Plein aan de Diergaardesingel, Rotterdam Centrum

Locatie Bandung:
Daarut Tauhid