Engelse documentaire over doodstraf wint Amnesty-DOEN Award op IDFA-festival

december 2003 -

De Engelse documentaire Aileen: Life and death of a serial killer heeft op 30 november tijdens het International Documentary Filmfestival Amsterdam (IDFA) de tweede Amnesty International-DOEN Award in de wacht gesleept.

De prijs werd in 2002 speciaal in het leven geroepen voor films over mensenrechten en menselijke waardigheid. Zowel tijdens het IDFA als tijdens het International Film Festival Rotterdam (IFFR) kiest een internationale jury een winnaar uit tien genomineerde mensenrechtenfilms.

Amnesty International en Stichting DOEN beogen met deze prijs de mensenrechtenfilm onder de aandacht te brengen en waar mogelijk een groter bereik te geven. Met een prijs van 5000 euro en uitbreng van de film in Nederland, willen zij de geëngageerde filmmaker stimuleren en ondersteunen.

Beeld uit 'Aileen: Life and death of a serial killer'

De winnende film Aileen: Life and death of a serial killer is gemaakt door Nick Broomfield & Joan Churchill. De Engelse documentaire is een aanklacht tegen de doodstraf aan de hand van het verhaal van Amerikaanse straatprostituée Alain Wuornos die zeven mensen vermoordde. Zij werd in oktober 2002 geëxecuteerd. Het juryrapport vermeldt dat de film op subtiele en gelaagde wijze de systematische schending van de rechten van een persoon in beeld brengt, in een land dat zich opwerpt als verdediger van democratie, vrijheid en mensenrechten.

The Kidnapping of Ingrid Betancourt , een documentaire over de ontvoering van de gelijknamige Colombiaanse presidentskandidate, kreeg een eervolle vermelding.

Een selectie van de twintig films van beide festivals is te zien op het komende mensenrechtenfilmfestival van Amnesty International in Amsterdam. Tijdens het International Film Festival in Rotterdam vindt op 28 januari een speciale Amnesty-filmdag plaats.