Unesco wijst nieuwe immateriƫle meesterwerken aan

december 2003 -

Unesco heeft een lijst gepubliceerd van 28 meesterwerken op het gebied van orale en immateriële cultuur. Het zijn volgens Unesco bijzondere voorbeelden van dit specifieke type erfgoed.

Het begrip 'intangible heritage' is minder vaag dan wel wordt gedacht. Het gaat bijvoorbeeld om talen en zangkunst. Zo heeft de 18-koppige jury de taal van de Braziliaanse Wajapi op de lijst gezet, en de zangtechnieken van de Aka-pygmeeën in Centraal-Afrika.
Ook muziek en dans behoren tot dit soort erfgoed. De jury roemt bijvoorbeeld het Vedische chanten in India en de vioolmuziek van een Mongolische nomadenbevolking.

Vingertekenaar in Vanuatu  

Immateriële cultuur bestaat ook uit rituelen en mythologie, zoals de vingertekeningen in het zand in Vanuatu. Of kennis van de natuur en het universum, zoals de kosmologie van de Boliviaanse Kallaway-cultuur.
En dan zijn er natuurlijk de traditionele ambachten, op de lijst vertegenwoordigd door de houtbewerkingkunst van de Zafimnairy in Madagaskar.

Kihnu en Manij zijn twee eilandjes voor de kust van Estland, die vanwege hun geïsoleerde ligging allerlei bijzondere tradities hebben weten te bewaren. Volgens de deskundigen zijn het prachtige voorbeelden van 'culturele ruimtes', eveneens een vorm van immaterieel erfgoed.

De lijst is een aanvulling op de lijst met negentien meesterwerken uit 2001. Het doel van zo'n selectie is om mensen bewust te maken van dit type erfgoed en om overheden aan te moedigen beschermende maatregelen te treffen.