Verrassende tentoonstelling over de islam-cultuur

december 2003 -

Vanaf 12 december is in het KIT Tropenmuseum in Amsterdam de tentoonstelling Urban Islam te zien. Met film, foto's, objecten en persoonlijke verhalen geeft het volkenkundig museum een beeld van de islam in vijf wereldsteden: Dakar, Marrakech, Paramaribo, Istanbul en Amsterdam.

Het Tropenmuseum wil een andere zijde van de islam laten zien dan de kant die sinds 11 september in de media domineert. Wat betekent de islam eigenlijk in het dagelijks leven? En hoeveel weten we van de verscheidenheid van de geloofsbeleving binnen de islamitische wereld?

Babacar Lô: "Cheikh Amadou Bamba en de zee", Collectie KIT Tropenmuseum

In de hal van het museum staat een grote, verlichte toren, waarin de geschiedenis en de geloofsprincipes van de islam worden uitgelegd. Rondom de toren zijn vijf plekken voor de vijf steden ingericht.

Het onderdeel Amsterdam is vrij politiek van opzet. Op een scherm brengen Nederlandse moslims een stelling over actuele kwesties naar voren. Het publiek kan op een stelling reageren en stemmen.

Hoe het dagelijks leven als moslim er in de andere steden uitziet, vertellen ter plaatse gefilmde jonge inwoners. Elk van de vier vertellers beleeft de islam op zijn eigen manier.

Zo legt Hanana uit dat er in Marokko een sterke traditionele islam bestaat, maar dat ook de moderne islam het land bereikt via internet, satelliet en glossy magazines. Ferhat vertelt over de scheiding van kerk en staat in Turkije.

Eén van de samenstellers van de tentoonstelling legt uit: 'We kunnen veel laten zien, omdat we ruim de tijd voor onderzoek hebben gehad. Daardoor komt de bezoeker dingen te weten die hij anders niet zou meekrijgen. Nederlanders weten vast niet dat veel mensen in Marokko vinden dat zij een grote individuele vrijheid hebben.'