Afrikaanse kunstenaars op Biënnale Venetië

juli 2003 -

Dreams & Conflicts is het thema van de Biënnale Venetië 2003. Alle associaties met kunst en politiek en maatschappelijke ontwikkelingen zijn daarbij mogelijk. Het Forum for African Arts nodigde veertien kunstenaars uit hun visie te geven: Afrikanen die leven in hun eigen land en soms ver daarbuiten. Breuklijnen (fault lines) in hun leven, hun Afrikaanse identiteit of in de Afrikaanse postkoloniale geschiedenis is de centrale metafoor. Het levert een divers beeld van Afrika op. Verschillende media zijn toegepast - video, schilderkunst, architectuur, fotografie en installaties - en de thema's zijn al even uiteenlopend. Duidelijk wordt dat een eendimensionaal en authentiek Afrika niet bestaat.

Fault lines verwijst naar grote verschuivingen in de aardkorst, maar ook naar het ontstaan van nieuwe landschappen. Salem Mekuria maakte bijvoorbeeld een filminstallatie over het ontstaan van conflicten, oorlog, hongersnood en de exodus in Ethiopië. Zarina Bhimji's beelden van een leeggelopen Ugandees landschap laten de fysieke sporen van de migratie zien. Kader Attia portretteerde travestieten en transseksuelen. Ze verbeelden ervaringen van Algerijnse migranten en sans papiers die letterlijk en figuurlijk aan de rand leven van de Franse hoofdstad. Politiek en sociaal geweld is een veelvoorkomend thema. Laylay Ali schilderde cartoons over conflicten over ras en macht. Pitso Chinzima en Veliswa Gwintsa uit Zuid-Afrika willen met hun installatie laten zien dat geweld een van de grootste problemen is als gevolg van globalisatie. En Sabah Naim's film en installatie visualiseren de steeds groter wordende kloof tussen de internationale arena van media en wereldpolitiek aan de ene kant en de wereld van de gemiddelde Egyptenaar en zijn dagelijkse strijd om te overleven.

Twee jaar geleden was het Forum for African Arts voor het eerst aanwezig op de Biënnale, met veel succes. Het Prins Claus Fonds publiceerde de catalogus bij die expositie. In juni van dit jaar kwam het Prins Claus Fonds met een nieuwe publicatie: Fault Lines: Contemporary African Art and Shifting Landscapes, bij de tweede tentoonstelling van het forum op de biënnale.

De Biënnale van Venetië duurt tot en met 2 november.