Oud-staatssecretaris van Onderwijs VS tegen censuur schoolboeken

juli 2003 -

In de Verenigde Staten wordt onderwijsmateriaal aan een strenge censuur onderworpen. Uitgevers schrappen alles wat aanstootgevend zou kunnen zijn, soms ook uit literaire teksten. Zo kunnen ze hun boeken aan zoveel mogelijk scholen te verkopen. Diane Ravitch, voormalig staatssecretaris van Onderwijs en gerenommeerd onderzoekster, beschrijft in haar recente boek De taalpolitie ('The Language Police') hoe de censuur werkt. Ze argumenteert fel tegen deze 'manier tot uitholling van de werkelijkheid'.

Zeker vijfhonderd woorden en begrippen zijn taboe. Een greep: zeiljachten mogen niet, want ze zijn elitair, oude mensen kunnen niet als ziek worden afgebeeld, want dat werkt stereotyperend, een vrouwenlichaam mag niet worden beschreven als 'jongensachtig' want dat is seksistisch, en gehandicapte sporters mogen niet om hun prestaties worden geprezen, want dat is discriminerend. Om dezelfde redenen mogen Amerikaanse Aziaten niet intelligent en hardwerkend worden genoemd, en mogen joden geen advocaat of tandarts zijn. Dinosaurussen kunnen niet, want die horen bij de evolutie, en daar geloven streng christelijke groeperingen niet in. Pappa's en mamma's die scheiden komen in dit universum evenmin voor.

Het politiek correcte denken is volgens Ravitch veel te ver gegaan. Wat in de jaren zestig en zeventig begon als goedbedoeld streven minderheidsgroeperingen minder clichématig neer te zetten, is nu omgeslagen in een absurde angst iemand voor het hoofd te stoten. Respect voor diversiteit leidt op deze manier tot uitholling van de werkelijkheid, in plaats van een verrijking ervan. Bovendien leren kinderen zo geen kennis maken met wat er in de wereld te koop is. Er is een enorme kloof tussen wat ze op school voorgeschoteld krijgen, en dat wat ze via de media zien. Ravitch adviseert haar landgenoten contact te zoeken met het onderwijsdepartement van hun staat en een lijst op te eisen met gecensureerde begrippen.