Gedichten voor zuivere koffie

juli 2003 -

Tijdens het 34ste festival van Poetry International eind juni startte Hivos haar koffiegedichtenoffensief. Met de campagne wil de ontwikkelingsorganisatie, in samenwerking met onder andere de Koffiecoalitie, in Nederland Douwe Egberts dwingen de omstandigheden van hun arbeiders op de plantages te verbeteren.

"Poëzie is een machtige kracht tegen het het verpletterende geweld van de materiële wereld", citeerde Hivos de Mongoolse dichter Galsan Tschinag. Vijf dichters - Malva Flores uit Mexico, Jalal El-Hakmaoui uit Marokko, Slavko Mihalic uit Kroatië, Matthew Sweeney uit Ierland en Rob Schouten uit Nederland - droegen vervolgens tijdens het middagprogramma Zuivere koffie van Poetry op 19 juni hun koffiegedichten voor. De gedichten zijn speciaal voor deze gelegenheid geschreven. Het waren geen politieke gedichten. Het was vijf keer een ode aan de inspirerende kracht van koffie.

De gedichten kunnen als inspiratiebron dienen voor de deelnemers aan de wedstrijd bij de campagne. Tot 15 november 2003 kunnen zij een gedicht insturen waar minstens eenmaal het woord koffie in voor moet komen. De twaalf prijzen lopen uiteen van een reis naar Kenia tot koffiepakketten.