Indiase kinderen winnen One World Media Award

juli 2003 -

Minidocumentaires van Indiase kinderen hebben de One World Media Award 2003 gewonnen in de categorie Special Achievements. Kinderen uit achterstandsgebieden en -situaties in India hebben video's gemaakt over de problemen waarmee zij dagelijks te maken hebben. Zo zijn er documentaires over kinderprostitutie, kinderarbeid, leven op een vuilnisbelt, en leven onder de rook van gevaarlijke industrie. De films zijn gemaakt door kinderen, maar voor een volwassen publiek. Children have something to say heet het videoprogramma dan ook. Drie van de jonge makers, tieners uit een van de armste sloppenwijken van New Delhi, namen de prijs tijdens een feestelijke ceremonie in Londen in ontvangst.

De documentaires komen voort uit een project van Plan Nederland - het voormalige Foster Parents Plan. Deze organisatie wil kinderen helpen die in armoede leven. Voorlichting aan opvoeders in ontwikkelingslanden is een onderdeel daarvan. Hiervoor gebruikt Plan Nederland alle mogelijke media: poppenkast, straattheater, kinderkranten, radioprogramma's en videofilms. De kinderen zélf kunnen vertellen met welke problemen ze te maken hebben en de prijswinnende videoprogramma's bijvoorbeeld hebben ze zélf gemaakt. De filosofie van Plan Nederland is dat zo de meest prangende zaken en de meest zware taboes besproken kunnen worden.

De One World Broadcasting Trust, die de prijzen jaarlijks uitlooft, werd in 1987 opgericht door omroepstations ITV en BBC. De stichting ondersteunt alle soorten media die een genuanceerd en diepgaand beeld willen schetsen van ontwikkelingslanden.