Sri Lankees theater zorgt voor ophef

juli 2003 -

A Bed of Netles ('Een bed van brandnetels') heet het stuk van theatermaker Visahesa Chandrasekaram. De voorstellingen hebben dit voorjaar veel commotie gebracht in de pers van Sri Lanka. Niet alleen door de controversiële thema's, maar ook omdat het stuk laat zien dat er een machtige censuur is en dat de criteria van die censuur zeer ondoorzichtig zijn.

Homoseksualiteit, gearrangeerde huwelijken en het feit dat vrouwen niet kunnen scheiden zijn de thema's in het toneelstuk. In de oorspronkelijke vorm werd het afgewezen door de 'raad voor censuur'. Waarom precies, werd Chandrasekaram niet duidelijk. Een schriftelijke afwijzing kreeg hij niet en evenmin kreeg hij te horen wie plaats hadden in die raad. Een tweede versie, met een nieuwe titel en zonder verwijzingen naar homoseksualiteit, kwam wel door de censuur. Toch heeft de regisseur het originele stuk laten opvoeren. Opvallend veel televisieshows, radio en schrijvende pers hebben daarop gereageerd en het vraagstuk van de censuur in de aandacht gebracht.

Chandrasekaram werkte voor een Tamil mensenrechten-organisatie en kende daarom Hivos. Een jaar geleden heeft hij het Hivos Cultuur Fonds gevraagd om steun voor zijn productie. Die heeft hij gekregen. Want het gaat om toneel van een goede artistieke kwaliteit, het stelt vragen bij maatschappelijke onderwerpen en bovendien zou het niet alleen in de hoofdstad Colombo op de planken komen, maar ook in provinciesteden.

Volgens Hivos zijn kunst en cultuur communicatie-uitingen bij uitstek die kunnen bijdragen aan processen naar emancipatie en democratisering: zonder verbeelding geen toekomstperspectief.